Je to právě půl století, co Alžírsko získalo samostatnost, a tedy i padesát let od navázání diplomatických vztahů se zeměmi včetně České republiky. České centrum Praha při této příležitosti představuje českému publiku současné alžírské umění v kontextu jeho tradice.

„V současné alžírské kultuře jsou tradiční prvky zcela zásadní. Moderní architekti stále staví ksúry, hliněné paláce, dnes však splňující nejvyšší nároky na bydlení. Tradiční řemesla nejsou považována za muzeální záležitost: soutěže ve výšivce či zpracování kůže jsou prestižními celonárodními událostmi, kvalitní řemeslné výrobky hrají v dobře postavených domácnostech důležitou roli. Ani výtvarná umění se neoddělují od své minulosti - tradiční figurální miniatury byly ústředním motivem obrození alžírské malby v první polovině 20. století," řekl kurátor výstavy ALŽÍRSKÉ UMĚNÍ MEZI TRADICÍ A MODERNITOU Antri Azeddine.

Výstava představuje právě tento rozměr alžírského umění. Návštěvníci si budou moci prohlédnout výrobky od nejlepších současných alžírských řemeslníků, malby několika desítek současných výtvarníků i fotografie dnešních podob původně pouštní architektury. Od získání nezávislosti v roce 1962 urazilo alžírské výtvarné umění velký kus cesty. Stejně dynamicky se rozvíjely i jeho vztahy s evropskými zeměmi včetně České republiky. Výstava je oslavou obou těchto skutečností.

V následujících měsících se bude díky spolupráci s alžírskou ambasádou v České republice a českou ambasádou v Alžírsku konat také reciproční výstava českých umělců v Alžíru.

Nad výstavou převzal záštitu J. E. pan Bélaïd Hadjem, velvyslanec Alžírska v České republice, a J. E. pan Pavel Klucký, velvyslanec České republiky v Alžírsku.

Místo konání: České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1. Slavnostní zahájení výstavy se koná 13. 3. 2013 v 18 hodin.

Více informací:
www.czechcentres.cz/prague; www.czechcentres.cz; www.komiksfest.cz

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí tří kontinentů.

(tz)