Projekt Žena na Měsíci umělkyně Pavly Scerankové představuje objekty a instalace vyprávějící o izolaci člověka ve vlastním skafandru, fyzické i mentální krustě. Galerie hlavního města Prahy (GHMP) zve veřejnost na výstavu do prostor 2. patra Staroměstské radnice v období od 20. března do 5. května.

První větší pražská samostatná výstava Pavly Scerankové (* 1980) tematicky navazuje na projekt Zpráva z neokortexu, který umělkyně připravila před dvěma lety v rámci cyklu Start up. Sceranková se dlouhodobě zabývá pamětí a výzkumem lidského vnímání. Reflektuje způsob, jakým vzniká vizuální zkušenost, a snaží se o její rekonstrukci. Pavla Sceranková nabízí vizuální experimenty, přepisuje vjemy, odehrávající se v lidském mozku, do konstelace znaků a svébytných tvarů.

Inspiraci čerpá od Langa
Jak vyplývá z názvu, autorka se tentokrát inspirovala němým filmem Fritze Langa z roku 1929. Společný není jen titul snímku a výstavy, ale především jejich leitmotiv - (ne)schopnost mezilidské komunikace. Pro Scerankovou je důležitá cesta, již se jako poutníci časem rozhodneme podniknout, a snaha o pochopení našeho soukromého vesmíru.

Autorská prohlídka s Pavlou Scerankovou: čt 25. 4. v 17.00
Lektorské prohlídky: čt 28. 3., 11. 4. a 25. 4. v 16.30
Staroměstská radnice, 2. patro, Staroměstské náměstí 1, Praha 1
20. 3. - 5. 5. 2013
út-ne 10.00-18.00
Kurátorka: Sandra Baborovská
40,- Kč / 20,- Kč
Další informace: www.ghmp.cz

 

O Galerii hlavního města Prahy
Galerie hlavního města Prahy, po Národní galerii druhá nejvýznamnější v České republice, byla založena 1. května 1963. Bylo jí uloženo shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a spravovat české umění 19., 20. a 21. století. Více informací o galerii naleznete na http://ghmp.cz.

(tz)