Snímání-1.jpgSdružení zahradnických center letos slaví patnáct let své činnosti. V současnosti má devět členů a 14 prodejních míst. V roce 2011 vstoupilo do IGCA ¬ Mezinárodní asociace zahradnických center.

„Už dvacet let před sametovou revolucí byl v Evropě zavedený systém spolupráce zahradnických center, který pomáhal propagaci a prodeji celého zahradnického sortimentu, který zajišťují. Často jsem se touto problematikou zabýval a mnohokrát o ní mluvil se svými kolegy a přáteli z Holandska, které je se svými šesti sty zahradnickými centry leadrem tohoto oboru," uvedl Jiří Chládek, předseda SZC.

Sortiment zahradnického centra je tak rozsáhlý a různorodý, že silami jednoho subjektu se nedá zvládnout. Nejde jen o to najít nejlepší dodavatele, jde i o selekci sortimentu a udržení nejlepší kvality zároveň. „Tomu všemu bych nadřadil pro mě zásadní, pro jiné možná opomíjený a zapomínaný důvod spolupráce, a tím je výměna zkušeností, názorů a všeobecného přehledu. Není nad to sejít se s kolegy a mít možnost s nimi otevřeně konzultovat problémy, před kterými dřív nebo později stojíme všichni, ať to jsou věci personální, tvorba cen, design zahradnického centra a mnohé další," dodal Jiří Chládek.

Sdružení zahradnických center slouží zejména ke sdílení informací mezi členy, podpoře zahradnického oboru, společným nákupům u nejlepších dodavatelů a podpoře prodeje zboží. V neposlední řadě přináší další výhody díky společnému vzdělávání a tréninku zaměstnanců a zavádění nejnovějších světových trendů. SZC také vydává vlastní magazín Zpravodaj a pořádá společné akce pro zákazníky, například Ochidejové slavnosti, Bylinkové víkendy a Dýňové slavnosti.

(red)