út 22. 1. v 16.30, Dům U Kamenného zvonu:
Lektorská prohlídka výstavy Jan Švankmajer: Možnosti dialogu / Mezi filmem a volnou tvorbou
Možnosti dialogu / Mezi filmem a volnou tvorbou se jmenuje výstava jednoho z největších českých surrealistů, která se koná do 3. února 2013 v Praze. Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí hostí výstavu Jana Švankmajera. V úterý 22. ledna je možné se zúčastnit lektorské prohlídky.

Přední český surrealista Jan Švankmajer (nar. 1934) patří k předním představitelům české filmové a výtvarné scény posledních čtyřiceti let. Jeho dílo je v dominantní míře určováno filozofií a tvůrčími postupy surrealismu. „Výstava představuje Švankmajerovu tvorbu v celé šíři a poukazuje na to, jak je jeho filmová tvorba neoddělitelně spjata s jeho ostatními výtvarnými projevy," poukazuje Michaela Moučková, tisková mluvčí Galerie hlavního města Prahy. Švankmajerovými filmy se inspirovali například Tim Burton či Terry Gilliam. Nahlédněte i vy do Švankmajerova surrealistického světa.

Koncepce výstavy se odvíjí od jednotlivých filmů a prezentuje nejen artefakty a scény z autorových filmů, ale i jeho volnou tvorbu: objekty, koláže, frotáže, grafiku a takzvané taktilní čili hmatové objekty, která na filmy navazuje nebo jim předchází. Výstava tím poodhaluje autorovy inspirační zdroje a důležitost, kterou pro něj měla spolupráce s jeho ženou Evou na výtvarné stránce jednotlivých filmů. Tento komplexní pohled na tvůrčí proces postupně odkrývá i konstantní a obsedantní témata Švankmajerovi tvorby (dětství, sen, jídlo, erotismus, loutkové divadlo, atd.).

Výstava je doplněna o dokumentaci k jednotlivým filmům (pracovní fotografie, filmy o filmu, ukázky z technických a kreslených scénářů, pracovní deníky, publikace, kritiky, plakáty) a počítá s projekcí ukázek z filmu.

Kdy a kde
Výstava se koná do 3. 2. 2013
út-ne 10.00-20.00
Dům U Kamenného zvonu, Staroměstské náměstí 13, Praha 1
Lektorská prohlídka: 22. 1., 16.30, Dům U Kamenného zvonu

=================================================================================

út 22. 1. v 18.00, Veletržní palác, kavárna:

Maciej Ruczaj: Grunwald / Žalgiris / Tannenberg: středověká bitva a moderní mýtus
Galerie hlavního města Prahy zve na přednášku s názvem Grunwald / Žalgiris / Tannenberg: středověká bitva a moderní mýtus k výstavě Slovanská epopej v rámci programu Obrazy minulosti. Akce se koná v úterý 22. ledna v 18.00 v kavárně Veletržního paláce. Vstupné na přednášku je zdarma.
Přednášejícím je Maciej Ruczaj, vedoucí programového oddělení Polského institutu v Praze. Specializuje se především na polské dějiny a současné politické myšlení. Absolvoval Filozofickou fakultu a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy.
Je rovněž iniciátorem a editorem několika publikací věnovaných Polsku. Naposledy kolektivní monografie Jagellonské dědictví - kapitoly z dějin středovýchodní Evropy vydané v Brně roku 2012.
Alfons Mucha/ Slovanská epopej

Veletržní palác, velká dvorana, Dukelských hrdinů 47, Praha 7 - Holešovice, 170 00, otevřeno: út-ne 10.00-18.00, vstupné: 180,- Kč (základní vstupné pro dospělé)

Alfons Mucha (1860-1939), světově nejproslulejší český moderní umělec, získal mezinárodní slávu v Paříži na přelomu 19. a 20. století díky své originální secesní dekorativní tvorbě. Smysl vlastního života ale spatřoval v jiném díle, jež považoval za mnohem závažnější - v souboru dvaceti monumentálních obrazů Slovanská epopej, na němž pracoval v letech 1912-1926. Dokončený cyklus byl jako celek poprvé představen pražské veřejnosti na podzim roku 1928 u příležitosti oslav deseti let samostatnosti československého státu ve velké dvoraně tehdy právě dobudovaného Veletržního paláce. Do téhož prostoru se nyní vrací. Současná instalace vychází z Muchova původního obsahového rozvržení Slovanské epopeje, z časového sledu jednotlivých témat. Odkrývá vnitřní vazby mezi obrazy, podtrhuje rytmus cyklu a vyzdvihuje hlavní záměr rozsáhlého díla, do něhož Mucha po léta vkládal své nejlepší schopnosti. Ještě předtím, než Mucha začal Slovanskou epopej malovat, rozhodl se ji věnovat městu Praze, jehož představitelům postupně dokončené obrazy předával.

Kdy a kde
Přednáška se koná v kavárně Veletržního paláce
22. leden od 18.00
Vstupné: zdarma

Výstava: Veletržní palác, velká dvorana, Dukelských hrdinů 47, Praha 7 - Holešovice, 170 00
út-ne 10.00-18.00
Vstupné: 180,- Kč (základní - dospělí)
=================================================================================
st 23. 1. v 16.30, Bílkova vila:
Lektorská prohlídka Ateliéru Františka Bílka
Přijďte se podívat na expozici „Ateliéru Františka Bílka" v doprovodu lektora Galerie hlavního města Prahy. Doprovodná akce se uskuteční ve středu 23. ledna v 16.30 v Bílkově vile na Hradčanech.
Ateliérovou vilu v Praze-Hradčanech vystavěl František Bílek v letech 1910-1911 podle vlastních plánů. Bílek byl především sochař a grafik, ale jeho náboženské pojetí umění ho vedlo k potřebě utvářet celá prostředí, ve kterých by se jeho díla uplatňovala v mnohostranném působení, naplňujíc své poslání spiritualizace lidského života. Jeho architektura byla motivována ideově.
Pražská vila měla podle Bílka vyjadřovat "Život jako pole plné zralých klasů, skýtajících výživu bratří na každý den. Mnohé klasy svázány ve snopy - sloupy. Některé ze sloupů nedostavěny, protože ničeho nenesou." Segmentovitý půdorys stavby lze číst jako stopu kosy sklízející obilí. Nápadný je rovněž tvar sloupů připomínajících staroegyptskou chrámovou architekturu. Režná cihla a hrubě opracovaný kámen přibližují dílo přírodě a lidské práci. Nepravidelně členěnému interiéru dominuje vysoký ateliér jako přirozené pracovní a duchovní středisko stavby. Od roku 1963 je Bílkova vila spravována Galerií hlavního města Prahy. V nově otevřené stálé expozici, umístěné ve vile, jsou kromě původního vybavení interiéru prezentována Bílkova díla z jeho vrcholného tvůrčího období.
Kdy a kde
Lektorská prohlídka se koná v Bílkově vile
23. leden od 16.30

Mickiewiczova 233/1, Praha 6 - Hradčany
Vila otevřena: út-ne 10.00-18.00
Vstupné: 120,- Kč (základní - dospělí)
=================================================================================
st 23. 1. v 18.00, Dům U Kamenného zvonu, kavárna:
GHMP: Za barem s Dominikem Langem

Galerie hlavního města Prahy zve na neformální posezení s umělci, kteří vystavují v expozici Po sametu. Přijďte se zapojit do debaty o současném umění. Ve středu 23. ledna v kavárně Domu U Kamenného zvonu od 18.00. Uvádí Sandra Baborovská. Tentokrát se představí Dominik Lang (*1980, Praha). Smyslem prostorových intervencí Dominika Langa je především vlastní proces vzniku a v dalším plánu reakce znejistěného diváka. Langovy práce jsou často příspěvkem k debatě o uměleckém a galerijním provozu, institucionalizaci umění, nebo k otázkám autorských práv. Vstupné je zdarma.
Dominik Lang vychází ze sledování svého bezprostředního okolí, které dotváří a modifikuje prostřednictvím instalací a akcí. Jeho konkrétní zdroje inspirace vždy spojuje zájem o způsob provedení a logiku procesu vzniku. Všímá si, jak jsou věci udělané, ať už se jedná o nákup poskládaný v igelitce, nebo sochu Stanislava Kolíbala. Na české scéně ojedinělý je Langův zájem o praktické aspekty galerijního provozu. Jeho nenápadné intervence problematizují samotný prostor galerie (Chatová osada, VAU!, 108,658245 m3), nebo nabourávají divákovo očekávání galerie, jakožto neutrální „vitríny" na umění (Altán Klamovka, Česká republika). Ve výstavním projektu Udělali jsme téměř všechno pro změnu řeší výstavní proces jako souhru institucionalizovaných rolí (kurátora, architekta výstavy, teoretika atd.). Langovým oblíbeným prostředím je rovněž jeho mateřská Akademie, kterou mystifikuje jednoduchými zásahy (pomyslným rozšířením profesorského sboru pomocí nových přihrádek na poštu, instalováním retardéru do prostoru vrátnice, nebo sušícího se prádla v okně toalet). (zdroj: Artlist)
Prosíme o přihlášení předem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., vstup zdarma, pozvánku najdete v příloze.

Kdy a kde
23. leden od 18.00
Kavárna Domu U Kamenného zvonu
Staroměstské náměstí 13, Praha 1
Vstupné: zdarma

=================================================================================

čt 24. 1. v 17.00, Staroměstská radnice, 2. patro:

Na výstavu Život a dílo s autorem Nikolou Čulíkem

Komentovanou prohlídku výstavy Galerie hlavního města Prahy za účasti vystavujícího autora je možné navštívit ve čtvrtek 24. ledna v 15.00. Nikola Čulík provede návštěvníky Životem a dílem ve Staroměstské radnici.
Nikola Čulík (* 1983) vešel do povědomí kulturní veřejnosti sledující mladou aktuální scénu svými nevelkými, avšak emocionálně naléhavými kresbami. Jeho nová výstava přesahuje kresebné vyjádření uplatněním dalších uměleckých disciplín jako video, instalace a malba. Její název Život a dílo se zdá být v případě čerstvého absolventa AVU poněkud nepřípadným, avšak výstižně reflektuje koncepci výstavního projektu. Není pojata jako klasický instalační Gessamtkunstwerk (tedy umělecké dílo syntetizující všechny druhy umění), ale jako „totální" jednota života a díla. Řečeno slovy autora, který se : „..s cynickým pousmáním ohlížíza vlastním mýtem prožitých uměleckých let a všechny umělecké žánry rozpouští se snahou o plynulé slití s běžným životem..."
Přes proklamovaný název Život a dílo nejde o chronologii a posloupnost, výstava je autonomním koherentním uměleckým celkem, jehož jednotlivé části navzájem souvisí (s určitou nadsázkou lze říci, že souzní s textem jedné z kreseb: „Dopamin vytváří nesmysly, které dávají smysl", 2011).

Kdy a kde
24. leden od 17.00
Staroměstská radnice, 2. patro, Staroměstské náměstí 1, Praha 1
Výstava potrvá do 24. 2.
Otevřeno: út-ne 10.0 - 18.00
Vstupné: 40,- Kč (základní pro dospělé)

=============================================================================

so 26. 1. v 15.00, Veletržní palác:

Lektorská prohlídka výstavy Slovanská epopej

V sobotu 26. ledna v 15.00 je možné projít Muchovu výstavu Slovanská epopej situovanou ve Veletržním paláci za doprovodu lektora Galerie hlavního města Prahy. Vstupné je 200,- Kč (základní pro dospělé + 20 Kč lektorský příplatek).
===============================================================================
Alfons Mucha/ Slovanská epopej

Veletržní palác, velká dvorana, Dukelských hrdinů 47, Praha 7 - Holešovice, 170 00, otevřeno: út-ne 10.00-18.00, vstupné: 180,- Kč (základní vstupné pro dospělé na výstavu bez lektora)

Alfons Mucha (1860-1939), světově nejproslulejší český moderní umělec, získal mezinárodní slávu v Paříži na přelomu 19. a 20. století díky své originální secesní dekorativní tvorbě. Smysl vlastního života ale spatřoval v jiném díle, jež považoval za mnohem závažnější - v souboru dvaceti monumentálních obrazů Slovanská epopej, na němž pracoval v letech 1912-1926. Dokončený cyklus byl jako celek poprvé představen pražské veřejnosti na podzim roku 1928 u příležitosti oslav deseti let samostatnosti československého státu ve velké dvoraně tehdy právě dobudovaného Veletržního paláce. Do téhož prostoru se nyní vrací. Současná instalace vychází z Muchova původního obsahového rozvržení Slovanské epopeje, z časového sledu jednotlivých témat. Odkrývá vnitřní vazby mezi obrazy, podtrhuje rytmus cyklu a vyzdvihuje hlavní záměr rozsáhlého díla, do něhož Mucha po léta vkládal své nejlepší schopnosti. Ještě předtím, než Mucha začal Slovanskou epopej malovat, rozhodl se ji věnovat městu Praze, jehož představitelům postupně dokončené obrazy předával.

Kdy a kde
Výstava: Veletržní palác, velká dvorana, Dukelských hrdinů 47, Praha 7 - Holešovice, 170 00
Lektorská prohlídka: 26. ledna, 15.00.
Výstava otevřena: út-ne 10.00-18.00
Vstupné: 180,- Kč (základní - dospělí + 20,- Kč lektorský příplatek)

Pro více informací navštivte prosím http://ghmp.cz, http://www.justC.cz nebo nás kontaktujte zde:

Pavel Kašpar Michaela Moučková
PR manažer tisková mluvčí

T: +420 739 290 708 T: +420 224 826 391
E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. E: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Just Communication s.r.o. Galerie hlavního města Prahy
Dlouhá 16 Městská knihovna, 2. patro
110 00 Praha 1 Mariánské náměstí 1
110 00 Praha 1

O Galerii hlavního města Prahy
Galerie hlavního města Prahy, po Národní galerii druhá nejvýznamnější v České republice, byla založena 1. května 1963. Bylo jí uloženo shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a spravovat české umění 19., 20. a 21. století.