V samém centru Prahy v blízkosti Právnické fakulty a nákupního bulváru Pařížská, na náměstí před hotelem InterContinental Prague, bude v sobotu 2.2.2013, v rozmezí 11:00 - 17:00, probíhat pravá nefalšovaná česká zabijačka.

Připomeňte si s námi tradiční český pre-postní karneval s názvem Masopust (maso - pusť). Pokusme se oživit jeho atmosféru a představit si, jak si toto skvělé období obyvatelé užívali podle folklórní tradice. Navštivte staročeskou veselici s typickými zabijačkovými specialitami a užijte si uvolněnou atmosféru s veselou muzikou Staropražského dua na Pařížské ulici před hotelem.
Příprava na vrchol masopustu začíná již na tzv. tlustý čtvrtek - dříve se tradovalo, že v tento den má člověk co nejvíce jíst a pít, aby měl na celý rok dostatek sil. Připravovala se opravdu vydatná a hodně mastná jídla - knedlo-vepřo-zelo, uzené, smažily se koblihy.... Vlastně celý masopust byl nejen plný zábavy a veselí, ale také jídla a spousty dobrot. V průběhu let se z tohoto obřadu vyvinuly další vepřové speciality, včetně výroby jelit a jitrnic. Některé z těchto kulinářských vynálezů se staly tak populární, že je můžete najít téměř po celý rok na jídelních lístcích v mnoha místních restauracích.

Pro InterContinental Prague se již stalo zvykem oživit tradici Masopustu, letos již pošesté, a oslavit ceremoniál zabíjačky, který každým rokem získává na stále větší popularitě. Poslední historicky známá zabijačka se konala na Starém Městě v období první republiky, za vlády Tomáše Garrigue Masaryka.
„Masopust a umění zabijačky je skvělý způsob, jak se spojit s místní kulturou a folklórem. Tendence oživit tento rituál v samém centru Starého Města je oceňována jak Pražany samotnými, tak ostatními návštěvníky," komentoval Alexander Schreiter, generální ředitel hotelu InterContinental Prague.

Zabijačková tmavá polévka s kroupami, ovar, jaternice, jelítka, světlý i tmavý prejt, tlačenka, domácí buchty se zelím, škvarkové placky, preclíky, čerstvě pečené vafle a pravé domácí buchty podle receptu babičky šéfcukráře Krejčíka. Laskominy je možné spláchnout čepovaným pivem Granát, slivovicí, becherovkou, domácím grogem, zázvorovým čajem nebo horkou čokoládou.

Už máte na tento sobotní den plán?
Přece se nebudete zdržovat vařením. Přijďte s manželem, manželkou, partnerem, dětmi, rodiči nebo známými a pochutnejte si za lidové ceny. Můžete si nakoupit i domů třeba do vlastních přinesených nádob.

Bude se na vás těšit parta řezníků, usměvavý personál, Staropražské duo a nad vším bude dohlížet sám pan president. President Asociace kuchařů a cukrářů pan Miroslav Kubec.
A přijďte klidně všichni naráz. Nebojte se, vejdeme se.
Připraveno ve spolupráci s řeznictvím U Dolejších - řeznictví se 100letou rodinnou tradicí.

Více informací najdete na www.zlatapraharestaurant.cz