Ve spolupráci s nadací Křižovatka darovala finanční skupina AXA Fakultní nemocnici v Brně, pracovišti Bohunice, deset monitorů dechu novorozenců celkem za 29 000 korun. Monitory dechu Babysense lékařům umožňují lépe předcházet syndromu náhlého úmrtí novorozenců (SIDS). Během třináctileté spolupráce skupiny AXA s Nadací Křižovatka bylo českým nemocnicím darováno více než 200 monitorů dechu v celkové hodnotě přes půl milionu korun.

„Monitorů dechu máme trvalý nedostatek. Jejich potřeba vzhledem ke stále vysokému počtu narozených dětí na našem novorozeneckém oddělení narůstá. U přístrojů je navíc nutná jejich obnova po dvou letech používání, finanční prostředky k jejich zakoupení však chybí. Proto jsme vděčni za každý nový monitor Babysense, který naše oddělení dostane," uvedla MUDr. Drahomíra Jančářová, vedoucí novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Brno.

V období prvního roku věku dítěte může dojít k nepravidelnému dýchání nebo dokonce k zástavě dechu. V některých případech selhání dechu souvisí se syndromem náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Ten způsobuje náhlou smrt během spánku i úplně zdravým dětem. Až k 80 % úmrtí dochází v poloze kojence na bříšku. Příčina syndromu není dosud známa, jsou však známy četné rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost SIDS.

Monitor dechu Babysense účinně a spolehlivě sleduje dýchání dítěte. Pokud dojde k jeho selhání, upozorní na to zvukovým a světelným signálem. Skupina AXA těmito přístroji dlouhodobě vybavuje nemocnice a další zdravotnická zařízení na celém území České republiky. Během třináctileté spolupráce skupiny AXA s nadací Křižovatka přesáhla celková hodnota všech zakoupených přístrojů Babysense částku půl milionu korun.

„Během naší dlouhodobé spolupráce s Nadací Křižovatka jsme darovali monitory dechu řadě nemocnic, které měly těchto přístrojů nedostatek. Jsme moc rádi, že i díky naší pomoci se daří ochránit novorozence ohrožené syndromem náhlého úmrtí," uvedla Eva Šebestová, manažerka PR a komunikace finanční skupiny AXA.


AXA a společenská odpovědnost
Jednou z hlavních priorit skupiny AXA je podpora společensky odpovědných projektů. Kromě Světlušky je AXA také generálním partnerem projektu Na zelenou, jehož cílem je zajistit bezpečné cesty dětí do škol. AXA dlouhodobě spolupracuje s Nadací Křižovatka na vybavování nemocnic monitory dechu Babysense, které umožňují lékařům lépe předcházet syndromu náhlého úmrtí novorozenců. V loňském roce se finanční skupina zapojila prostřednictvím programu ŠIK do podpory finanční gramotnosti na základních a středních školách po celé České republice.

(tz)