Tinktura z měsíčku účinně bojuje proti alergiím i plísním, které je mohou způsobit. Alergie – problém konzumní společnosti

Za posledních 20 let se počet alergiků zdvojnásobil. Podle předpovědi vědců bude alergiemi zanedlouho trpět polovina Evropanů. Co za to může? Dle údajů Světové zdravotnické organizace jsou alergické nemoci problémem spíše vyspělých společností. Co je tím myšleno? Uspěchaný a stresující životní styl, znečištěné prostředí, ale i nesmyslná honba za perfektní hygienou? To vše vede k přesnému opaku naší touhy po dokonalosti – žijeme v přepychu, ale nemocní.

Co je to vlastně alergie? A jaké látky ji mohou způsobit?

Je to přehnaná, nepřiměřená reakce imunitního systému na látky, se kterými se běžně setkáváme v našem prostředí. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké – od banální rýmy, přes alergické projevy na kůži, ekzémy až po anafylaktický šok, který může končit dokonce smrtí.

Za výskytem alergických onemocnění můžeme hledat větší výskyt cizorodých a nepřirozených prvků v našem okolí. Životní prostředí je stále více znečištěné a náš organizmus se musí vyrovnávat se stále větším náporem škodlivin. Jíme příliš konzervovaných a uměle upravovaných potravin, které v sobě obsahují až příliš přídavných látek. To může být také spouštěčem alergie. Poslední dobou užíváme větší množství léků, mnohdy už od dětského věku. To všechno může vést k přílišnému oslabení, podráždění imunitního systému. Jeho reakce na rozličné podněty se vyvine do podoby alergie.

Jednou z příčin výskytu alergie jsou dědičné dispozice. Ty se však nemusí projevit, žije-li člověk harmonicky a v dobrém životním prostředí. Pokud k rozvoji alergie dojde, věřte, že z velké části za to mohou okolnosti, v nichž člověk žije. K rizikovým faktorům patří tedy již zmiňovaný životní styl, nedostatek pohybu, obezita, které mohou až zdvojnásobit nebezpečí rozvoje alergií.

Podle posledních studií by mohl stát za velkým nárůstem počtu alergiků i spektra alergií pobyt v uzavřených místnostech, tedy zdravotní potíže z tohoto faktu plynoucí. Prostředí v nich bývá několikrát toxičtější než ovzduší na ulici nebo v přírodě. Největší část škodlivin proniká do těla právě při dýchání, kdy se mikroelemty dostávají do plic, kde se mohou usazovat a negativně ovlivňovat lidské zdraví. Mezi jejich zdroje patří klimatizace, prach, chemické výpary z umělých hmot a nábytku, bakterie, viry, spory plísní a roztoči.

Někteří vědci zastávají ale jinou teorii, kdy přílišná hygiena je právě příčinou vzniku alergií.

Tinktura z měsíčku, maralího kořene, ostropestřce a schizandry.Které jsou nejčastější příznaky alergie?

Především jde o dýchací potíže, ucpaný nos, kýchání, otok a svědění očí. Dále např. slzení, vyrážky na kůži, bolesti hlavy, průjmy, zvracení, bolesti břicha, horečka nebo únava. Záleží však na látce, která způsobuje alergickou reakci.

Lze alergie léčit nebo zmírnit?

U projevených alergií se doporučuje návštěva alergologické instituce, používat protiroztočové polštáře, deky a matrace.

Jak nám mohou v případě alergií buď preventivně, nebo léčebně pomoci přírodní prostředky, hlavně byliny? Na co je třeba se zaměřit?

Především je potřeba se zaměřit na očistu jater. Toxické zatížení a infekční ložiska mohou být v oblasti alergií závažný problém. Játra jsou především detoxikačním orgánem, produkují obrovské množství enzymů, jež ovlivňují očistu celého organizmu. Tvoří se v nich žlučové kyseliny, které později prostřednictvím žlučníku a žlučovodů ovlivňují trávení. Tvoří se v nich rovněž zásoby glykogenu a jsou i skladištěm vitamínů, odkud je organizmus čerpá.

Které bylinky můžeme použít na očistu a regeneraci jater? Je to např. maralí kořen, který napomáhá udržování normální hladiny cukrů, tuků a cholesterolu. Zároveň usnadňuje adaptaci na stres a stimuluje životní procesy. Takovým očistným a regenerujícím prostředkem jaterní tkáně, odedávna využívaným je ostropestřec, který podporuje revitalizaci jater a žlučníku. Funkci jater také posiluje měsíček a schizandra, která kromě jater také posiluje zrak a urychluje rekonvalescenci vyčerpaného organizmu.

Nejvíce regenerační účinky jaterní tkáně mají prostředky gemmoterapeutika, které kromě očisty a léčení zajišťují regeneraci jaterní tkáně. Nejsilněji působícím prostředkem v tomto směru je gemmoterapeutikum z pupenů jalovce. Stimuluje detoxikaci a činnost jater, urychluje revitalizaci jaterní tkáně a rekonvalescenci po prodělaných jaterních potížích. Další gemmoterapeutika jater jsou rozmarýn a žito. Gemmoterapeutikum z rozmarýnu posiluje nejen činnost jater, ale také žlučníku. Má detoxikační účinky, pomáhá překonávat psychickou únavu, depresivní stavy a posiluje sexuální aktivitu. Stimulační a ochranné účinky má též gemmoterapeutikum z klíčků žita.

tinktura z grepu, česneku a penízovkyDalší příčinou alergií mohou být plísně a na ty je potřeba se zaměřit.

Jsou jednou z živých zátěží. Rozšíří-li se, mohou vyvolávat různé problémy. V těle je přítomno 400 kmenů plísní a z nich je nejvíce rozšířena Candida albicans. Důležitý je fakt, že se nemohou usadit ve zdravé tkáni a že se šíří hlavně ze střeva. Bývají původcem alergií, zánětlivých onemocnění, gynekologických potíží, zánětů trávicího ústrojí a různých onemocnění včetně nádorových; uvnitř i na povrchu těla.

Pokud zvolíme přírodní cestu – bylinnou léčbu zaměříme na tři hlavní prostředky: tinkturu z houbičky penízovky, z česneku a semen grepu.

Prostředky z houbičky penízovky mají v dnešní době výjimečné působení. Kromě jednoznačného protinádorového účinku, působí také antibakteriálně např. proti bakteriím Escherichia coli a plísním Candida albicans. Tato plíseň se podílí na vzniku alergií v těle i na vzniku celé řady rakovinových onemocnění.

Mimořádné antibiotické a protiplísňové působení má česnek, nejlépe česnek setý ve spojení s česnekem medvědím. Tato směs například ničí 500 z 560 kmenů zlatého stafylokoka a také si dokáže poradit s obávanou plísní Candidou. Tato plíseň je podhoubím mnoha vážných nemocí i alergií. Česnek ozdravuje též střevní flóru, léčí infekční průjmy, čímž pomáhá tělu bojovat i s alergiemi.

Extrakt z grapefruitových jadérek odstraňuje parazity, plísně, bakterie z žaludečních i střevních stěn. Odstranění toxické zátěže, která jde ruku v ruce s potravinovou alergií, může imunitnímu systému natolik ulevit, že z větší části pominou i primární alergie. Imunitní systém zbavený zátěže může nadále plnit úkoly, a to mnohem efektivněji. Preventivní užívání extraktu z grepových jadérek nás může ochránit před celou řadou infekcí a již dnes vidíme, že se často nachází v domácích lékárničkách. Dosavadní výzkumy ukazují účinnost extraktu proti cca 800 kmenům bakterií a virů, 100 kmenům plísní a zároveň proti velkému množství jednobuněčných parazitů.

V řadě protialergického působení by se měl nacházet prostředek čistící – detoxikační. V případě alergických onemocnění je vhodné gemmoterapeutikum z pupenů dubu, které zároveň zklidňuje podrážděné sliznice a blahodárně působí na zdravou činnost tlustého střeva.

Nejsilnějším působícím prostředkem protialergickým i imunitním je gemmoterapeutikum z pupenů černého rybízu. Je dobrým antialergikem použitelným při senné rýmě, ekzému a astmatu. Tento přípravek podáváme též při potřebě vytvoření kortizonového efektu, např. při snížené funkci nadledvinek, při těžších formách zánětů a při potřebě likvidovat otoky.

duben 2018 nadeje 2Čisté střevo – předpoklad pro zdravý organismus bez alergií

Již řecký lékař Hippokrates ve své knize Hygiena napsal, že člověk se rodí zdráv a všechny nemoci do něj vcházejí s jídlem. Normálně fungující střeva jsou místem konečného využití potravy. V čistém střevě je teplota o 1 – 3 °C vyšší než v ostatních místech těla, čili okolní orgány zahřívá. Avšak tlusté střevo plné kalových kamenů má teplotu nižší a u orgánů kolem něj dochází k poruchám. V zaneseném tlustém střevě se nacházejí bakterie, viry, plísně, parazité, kteří se podílejí i na vzniku alergií.

Bylinky v tomto případě mají menší účinnost, proto je využíván k pročištění francouzský zelený jíl a gelový přípravek Enterosgel, který zároveň očišťuje organizmus od toxických látek.

K likvidaci alergií a k jejich prevenci je potřeba využít všech očistných účinků bylin. Shrneme-li to, pro udržení dobrého zdravotního stavu organizmu a v boji proti alergiím je nedůležitější zvyšování imunity a důsledná detoxikace.

Text připravila Mgr. Jarmila Podhorná, zakladatelka a majitelka firmy Naděje. 

https://nadeje-byliny.eu/