borovice květen 2018Podnikatelky a manažerky, podnikatelé a manažeři potřebují být v perfektní kondici, aby lehce zvládaly nároky, jež na ně jejich funkce kladou. Lymská borelióza patří k těm typům onemocnění, jež se do života vkrádají plíživě a nenápadně, mnohdy je ani lékař na první pohled nerozpozná. A právě včasná léčba a podpůrná léčba jsou nezbytné pro to, aby se člověk mohl opět vrátit naplno do aktivního života.

Jedná se o infekční onemocnění, které způsobují bakterie Borrelia burgdorferi, Borrelia garini a Borrelia afzelii. Nejfrekventovanějším přenašečem je klíště obecné, jedná se o nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty na našem území. Infikována mohou být všechna vývojová stádia klíšťat, která parazitují na člověku. Pravděpodobnost přenosu infekce je přímo úměrná délce sání krve. Zdrojem onemocnění může ale být i krev sající hmyz, jako například komárů a muchniček.

V České republice se vyskytuje několik kmenů boreliových bakterií, každý z nich může vyvolat jiné příznaky a každý také rozdílně reaguje na antibiotickou léčbu. Inkubační doba infekce je 7-14 dní, během nichž se mohou (ale nemusí) objevit prvotní příznaky. Nejčastěji se jedná o červenou skvrnu, tzv. erythema migrans, v místě zakousnutí klíštěte. Skvrna se může dále šířit nebo zvětšovat, často dochází k jejímu vyblednutí ve středové části.

Rozšířenou nákazu následně provází další příznaky podobné klasické chřipce s horečkou, třesavkou, únavou i celkovou slabostí včetně bolestí svalů a kloubů. Stav neprovází rýma ani kašel, teplota není příliš vysoká. Příznaky v této fázi mohou někdy být také neurologického charakteru – patří sem bolesti hlavy, ztuhnutí šíje, bolesti za krkem nebo v zádech, mravenčení, poruchy citlivosti a hybnosti či nejrůznější obrny. Objevit se mohou kardiovaskulární příznaky včetně dušnosti a stavu připomínajícího infarkt myokardu. Navíc se na nose, uších nebo bradavce může vyskytnout modrý uzlík, tzv. boreliový lymfocytom.

Nejtěžším stádiem nemoci je chronická infekce, během níž se tělo nedokáže bránit běžným nákazám, aktivují se herpetické viry a přidávají se další onemocnění. Mohou se také aktivovat autoimunitní choroby. Následkem dlouhodobého K24 borelpůsobení na nervovou soustavu vznikají bolestivé neuropatie. Dochází k chronickému zánětu mozku s nefunkční krátkodobou pamětí, poruchami soustředění i prostorové orientace. Výsledný stav může být podobný roztroušené skleróze. Borelióza postihuje také pohybový aparát s příznaky podobnými revmatoidní artritidě – bolest páteře a kloubů, ztuhlost, bolestivé otoky nebo výrůstky na kloubech. Borelióza je navíc pokládána za původce dalších vážných onemocnění, jako je chronický únavový syndrom nebo roztroušená skleróza.

Léčbu boreliózy je důležité zahájit co nejdříve, protože pokud onemocnění není odhaleno, může přejít do chronické formy. Během ní dochází k postižení jednotlivých orgánů (kloubů, nervů, kůže, srdce). Choroba není smrtelná, její projevy jsou ale urputné a chronické a nemocného často uvedou do stavu dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo dokonce invalidního důchodu. Perspektiva úplného uzdravení je často závislá na stádiu, v němž se choroba začne léčit. V počátečním stádiu se pohybuje kolem 90 %, u chronických forem pak okolo 30 % uzdravených.

IMG 1912 web

Klasická léčba boreliózy je realizována pomocí antibiotik, ale pomoci si můžeme také přírodními výtažky z bylin či pupenů rostlin tzv. gemmoterapeutiky. Tinktura z pupenů topolu pomáhá očistit tělo od borelií a ve většině případů nastává úleva brzy. Únava při borelióze bývá často způsobena napadenými játry a tam pomáhá jalovec, ostropestřec či rozmarýn. Při řešení problémů s pohybovým aparátem (záda, klouby) je několik tinktur, které mohou pomoci. Patří mezi ně olše, třezalka, borovice nebo vrba. Při napadení zraku se jeví jako perspektivní borůvka a schizandra. V pokročilých stádiích bývá napadena nervová soustava a zde jsou účinné tinktury z bělotrnu, třezalky, olše a javoru babyka.

Text připravila Mgr. Jarmila Podhorná, zakladatelka a majitelka firmy Naděje.

https://nadeje-byliny.eu/