Ostropestřec mariánský je skvělý na detoxikaci jater po zimě. Jaro už se ozývá a nastává ideální doba pro detoxikaci našeho organismu. Tělu prospěje očistit se důkladně od nahromaděných toxinů a zplodin, které si během zimního spánku nastřádalo. Tato očista může být také báječnou prevencí proti tzv. jarní únavě, která se mnohdy dostaví jako důsledek toho, že tělo se složitě, samo a bez pomoci s nastřádaným odpadem a zplodinami snaží vyrovnat, ale zabírá mu to více sil, než by bylo ideální. A nejen to. Dalšími průvodními jevy zanesení těla metabolity může být snížená schopnost odolávat infekcím, vyčerpání, neklid, ale také bolesti hlavy, potíže se zažíváním, s vlasy, s pletí.

Nejúčinnější praktikou, kterou naši předci často i nechtěně museli dodržovat byl a stále je půst. Díky tomu, že se trávení nemusí soustředit na zpracování těžkých pokrmů a nadměrného množství jídla, tělo má čas a prostor zbavit se všeho, co již nepotřebuje. Toxinů, odumřelých buněk. A zároveň je to příležitost, jak lépe obnovit kvalitu tkání a zintenzivnit proces regenerace. Zkrátka ze zimního období do jara vstoupit plní energie a vitality.

Člověk v dnešní uspěchané době obvykle nemá mnoho příležitostí dopřát si krátký půst, natož pak jeho regulérní variantu, ale co v každém případě může zkusit, jsou léčivé a harmonizující účinky bylin, které mají nejen moc čistit jednotlivé orgány a ústrojí, ale vyznačují se rovněž regenerační silou.

Pro celkovou očistu jsou vhodné byliny v podobě tinktur – pýr, lopuch, směs kopřivy, řebříčku, jetele a pampelišky, která byla podle účinků nazvána krvečistící směs a její účinky byly prokázány dokonce až v Kalifornii. Skvělé výsledky mají také gemmoterapeutika – bříza, jasan, buk, které jsou zároveň v sestavách účinnými detoxikačními a drenážními prostředky. Jasan a buk rozpouštějí v těle usazeniny a odstraňují z těla kyselinu močovou. To může být vítaná pomoc zejména pro milovníky masa a na bílkoviny bohaté stravy.

V každém případě se při jarních očistách zaměříme na játra, která filtrují krev a zbavují ji nebezpečných látek, odstraňují toxiny. K nejlépe působícím bylinným prostředkům regenerujícím a detoxikujícím jaterní tkáň patří ostropestřec, maralí kořen, schizandra, z gemmoetrapeutik pak jalovec a žito.

Tinktury Naděje pro očistu jater - ostropestřec, maralí kořen a jalovec.

Dalším ústrojím, které potřebujeme mít při detoxikačních kúrách v dobré kondici, je vylučovací – tedy ledviny a močové cesty. Vynikající prostředek pro jejich obnovu je pýr, dále lichořeřišnice, která zbavuje močové cesty bakterií, židovská mochyně, brusinka, vřes.

Česká republika má smutné světové prvenství ve výskytu nemocí srdce a cév. Možná by nebylo marné zaměřit se právě na oběhovou soustavu i při jarních očistných kúrách. Stejně jako na tu vylučovací je i na cévy a srdce při detoxikaci vyvíjena vyšší zátěž. Které bylinky nám v tom mohou pomoci? Prospěšné jsou gotu kola, echinacea, pelargonie, gemmoterapeutikum kaštanu, jeřábu oskeruše, kotvičníku a jinanu, které zároveň cévní aparát regenerují.

Je to možná překvapivé, ale dokonce i parazitické zátěže mohou proces detoxikace značně zkomplikovat. Plísně, viry, bakterie, borelie, chlamydie a parazité tělu ubírají na vitalitě a zahlcují ho svými vlastními metabolickými zplodinami.

Detoxikace organismu přinese velkou odměnu, zvláště vykonává-li ji člověk pravidelně, stane-li se jeho sezónní rutinou. Dostaví se pocit celkové vitality, lehkosti bytí, pocítíme příliv energie, který jen tak neopadne. Zaznamenáme větší odolnost proti stresu, nárokům okolí i vlivům nás obklopujícího prostředí. Ještě stále váháte, zda detoxikaci zkusit? Dejte si na ni alespoň 14 dní, lépe však měsíc a pozorujte.

 

Text poradny pro vás připravila Mgr. Jarmila Podhorná

https://nadeje-byliny.eu/