Brusinky, močové ústrojí, zánět močového měchýře, ledvinyZdraví, základní kámen lidského štěstí i úspěchu. V dnešní hypermoderní době plné stresu je však někdy náročnější o sebe pečovat s takovou intezitou a pozorností, jakou bychom si i v rámci našich všedních dnů zasloužili. Ale i to můžeme změnit. Kondici fyzickou i psychickou lze posílit například poklady z říše rostlin. Ve firmě NADĚJE Mgr. Jarmily Podhorné, proslulé odbornice na využití bylin, to velice dobře vědí. A tak jsme společně v letošním roce pro vás, naše čtenáře, otevřeli cyklus, který se utužení zdraví pomocí sil přírody ukrytých v bylinných a pupenových tinkturách, věnuje. Každý měsíc představíme jedno téma i produkty, které můžete využít.

V únoru jsou enormě citlivé močové cesty zejména na vliv chladu a prodělaných virových onemocnění, jakými jsou nachlazení, chřipky. Ty mohou oslabit ledviny i močový měchýř a společně vyvolat zdravotní problémy. U veškerých onemocnění močového ústrojí se musíme zaměřit na jednotlivé složky problému: očistu od bakterií a virů, protizánětlivé působení a očištění od usazenin a solí, které zde mohou vytvářet močový písek a kaménky, jež dráždí tkáně ledvin, močovodů i močového měchýře. K prevenci také patří tepelné zabezpečení pánevní oblasti oděvem. Neméně důležité je rovněž udržování optimálního pitného režimu. Dopřejte si denně několik šálků vody, zkuste minerálky a nezapomeňte na bylinkové čaje. Díky příjmu tekutin se zabepečí pravidelné propláchnutí a očištění močové soustavy během celého dne. Nepijte nárazově, ale dopřávejte si doušky svého oblíbeného nápoje v krátkých intervalech po celý den. Uvědomme si skutečnost, že dolní část močových cest má vztah k pohlavním orgánům, čili je třeba se zaměřit na řešení zdraví těchto partií komplexně a zvolit takový přístup, který posiluje a ozdravuje obě orgánové soustavy.

U ledvin často vídáme infekční zánětlivé onemocnění, které má ve většině případů bakteriální původ. Jedná se o nepříjemný a nebezpečný stav, kdy zánět poškodí nejen ledviny, ale může se rozšířit i do krevního oběhu a způsobit tak otravu krve. Zánět vzniká ve chvíli, kdy bakterie vystoupají močovodem z močového měchýře až do ledviny.

Mezi rizikové faktory tohoto stavu patří například výskyt močových kamenů, které zamezují normálnímu odtoku moči, a tak i nezbytnému očišťování močových cest od všech parazitických mikoorganismů. Zvýšené riziko vzniku infekce sethe background 893700 1920 objevuje především u žen, které jsou k zánětu náchylné kvůli anatomii pánevního dna. Močová trubice je u žen velmi krátká, proto se bakterie snáze dostanou do dalších částí močových cest. Neméně rizikovým faktorem vzniku zánětu ledvin je také neléčená či komplikovaná infekce dolních močových cest, zejména močového měchýře.

Mezi projevy zánětu ledvin patří časté nutkání na močení nejen během dne, ale především v průběhu noci. Dalším hojně se vyskytujícím příznakem jsou bolesti při močení, které lze popsat jako řezání či pálení. Neměli bychom být lhostejní ani k neobvyklé barvě anebo zápachu moči. K projevům, které potvrzují onemocnění močových cest, se dále přidává bolest nebo pocit tlaku v břiše a ve většině případů zvýšená teplota.

Podobnými příznaky se projevuje i zánět močového měchýře, který je rovněž způsoben bakteriemi. Často však zánět vyvolává i přecitlivělost na chemikálie, pohmoždění během pohlavního styku nebo kvasinková infekce. Oproti zánětu ledvin ve většině případů stačí časté doplňování tekutin ve formě čajů a konzumace brusinkových produktů. Pokud se s léčbou začne okamžitě, obvykle zánět do 3 dnů odezní. V případě obtíží bychom však měli vždy vyhledat lékaře. Ten určí, zda se jedná o méně závažnou formu zánětu, nebo o onemocnění ledvin.

Léčba zánětu ledvin probíhá formou podání účinných antibiotik. Na zmírnění průvodních obtíží může lékař doporučit i protizánětlivé léky. Nemocný však může léčbě výrazně přispět zvýšeným příjmem tekutin. Pravidelné močení pomáhá urychlit očišťování močových cest a snížení počtu bakterií. Odborníci doporučují také užívání brusinek a brusinkových preparátů, které mají protizánětlivé účinky.

Tinktury Naděje, ledviny a močové ústrojí, zánět, detoxikaceNa jednotlivé problémy močového ústrojí můžeme využít celou řadu bylinek. Jejich aplikací můžeme preventivně celé ústrojí očišťovat od usazenin, bakterií a virů. Pokud je již močové ústrojí zaneseno a vyskytují se zde močové kameny a písek, využijeme k očistě bylinné prostředky z pýru, židovské mochyně, kotvičníku, výtažky z pupenů jasanu, břízy a buku, které silně očišťují od kyseliny močové, která má také podíl na pohybových problémech, revmě a dně. Bakteriální problémy močového ústrojí řeší přírodní antibiotikum lichořeřišnice, která patří mezi nejvíce využívané bylinné prostředky s protibakteriálním působením a také známá brusinka. Dále je třeba regenerace močového ústrojí a tu nám může zabezpečit směsí na ledviny složené z hluchavky, heřmánku, vřesu, břízy a celíku zlatobýlu. Nejúčinnějším prostředkem k regeneraci močového ústrojí je gemmoterapeutikum z vřesu, které zároveň využíváme všude, kde jsou i otoky.

Text poradny pro vás připravila Mgr. Jarmila Podhorná