bloom 288097 1920 2

Zdraví, základní kámen lidského štěstí i úspěchu. V dnešní hypermoderní době plné stresu je však někdy náročnější o sebe pečovat s takovou intezitou a pozorností, jakou bychom si i v rámci našich všedních dnů zasloužili. Ale i to můžeme změnit. Kondici fyzickou i psychickou lze posílit například poklady z říše rostlin. Ve firmě NADĚJE Mgr. Jarmily Podhorné, proslulé odbornice na využití bylin, to velice dobře vědí. A tak jsme společně v letošním roce pro vás, naše čtenáře, otevřeli cyklus, který se utužení zdraví pomocí sil přírody ukrytých v bylinných a pupenových tinkturách, věnuje. Každý měsíc představíme jedno téma i produkty, které můžete využít. 

Aby si podnikatel či manažer udržel svou výkonnost, byl fyzicky i psychicky zdatný, udržel zdraví na určité úrovni, je třeba posílit stav nervové soustavy. Také zbavit organizmus nečistot, ať již jsou to usazené vnitřní toxiny, odpadní produkty vzniklé při fyziologických procesech nebo parazitální zátěže, které se ve znečištěném prostředí množí a mohou vyvolat různé zdravotní problémy.

Tyto kroky jsou rovněž předpokladem pro udržení dobrého stavu imunity. Ta má přirozeně schopnost v organizmu rozpoznávat, ničit a odstraňovat geneticky cizorodý materiál. Tedy viry, bakterie a parazity. Pokud se dostaví funkční nedostatečnost imunitního systému neboli imunodeficit, je ohrožená celková rovnováha těla.

Jak tedy posílit organismus tak, aby imunita fungovala dobře i v zátěžových obdobích, jakými mohou být chřipkové epidemie, start nového roku plného výzev, jež přinášejí nejen radosti, ale někdy také stresové situace? Prvním krokem je uvědomit si všechny tyto zátěže a zároveň se snažit minimalizovat jejich působení. Tím nejlepším je tedy v tomto ohledu prevence.

Je nutné si uvědomit, že oslabené a znečištěné prostředí je živnou půdou pro různé choroboplodné organismy, viry, bakterie, parazity, kteří se v takovémto prostředí rychle množí a v oslabeném organizmu mohou vyvolat různé zdravotní problémy.

Jedním z nejužívanějších prostředků je zpracovaný kořen eleuterokoku. Kromě posily imunitního systému má též pozitivní dopad na nervovou soustavu. Podobné působení má také maralí kořen, jehož účinků si už dříve vážili obyvatelé Altaje, a ani dnes tomu není jinak. Viděli, jak tato rostlina pomáhá jelenům maral v náročném období říje, které probíhá v nehostinných podmínkách a skýtá řadu nebezpečí – ať již jde o krutost podnebí nebo boj o laně. Jde o vynikající adaptogen, který se využívá při vyčerpání organizmu. Také echinacea purpurea je odedávna využívaná jako prostředek podporující imunitu.

Poslední léta jsou ve znamení objevování účinků gemmoterapeutik – prostředků vytvořených ze zárodečných tkání rostlin, tedy pupenů. Vyznačují se totiž nejen léčivými, ale i regeneračními účinky, protože zárodečné tkáně jsou prostředkem k přežití rostliny. Kromě vitaminů, stopových prvků a minerálních látek obsahují též velké množství kmenových buněk rostlin. Z těchto prostředků je z pohledu čistících schopností na prvním místě gemmoterapeutikum z pupenů černého rybízu. Stimuluje nadledvinky, čímž posiluje imunitu, působení proti alergiím a otokům. Podobné účinky má gemmoterapeutikum z lesního bezu hroznatého a ořešáku královského.

Tělu můžeme pomoci přírodními prostředky. Jen musíme vědět jak a co využít a hlavně se nenechat odradit a vydržet. Musíme si uvědomit, že i když to trvá déle, tak je pomoc dlouhodobější a nemá vedlejší účinky. Přirozená regenerace je díky tomu, že má čas a je podporována rostlinnými činiteli, efektivnější, důslednější. Oprava tkání, jejich obnova, normalizace funkcí – to vše vyžaduje trpělivost, má-li dojít ke skutečnému zlepšení stavu, nikoli jen dočasnému potlačení příznaků, jež nám překážejí v běžném denním fungování.

 

posileni imunity nadeje