00 lFirmy i absolventi škol si často kladou podobnou otázku: Jak získat zkušeného manažera nebo se jím v krátké době stát? Albert vytvořil trainee program, který formou intenzivního jedenapůlročního tréninku a spolupráce s vedením společnosti účastníky zaškolí. Pokud program úspěšně absolvují, společnost jim nabídne možnost nastoupit na vybrané pozice. První ročník programu ukončila trojice trainees, z nichž dva zůstávají v Albertu dále pracovat jako manažeři sortimentu.

Rok a půl intenzivního tréninku, učení a získávání zkušeností na nejrůznějších pozicích v rámci firmy, to mají za sebou tři trainees z Alberta. Na konci roku 2020 se rozhodli využít příležitost a urychlit si start své kariéry. Svoji cestu retai­lem začali v prodejnách a obsluhovali v lahůdkách, na pokladnách, vyzkoušeli si pozici zástupce manažera prodejny. Poznali různé formáty obchodů napříč republikou, působili v distribučních centrech, aby pochopili principy logistiky. Prošli si také řadou oddělení na centrále a posledních devět měsíců se připravovali na svou budoucí pracovní pozici. „Po celou dobu je vedli zkušení manažeři, a v případě potřeby se mohli vždy obrátit na svého buddyho,“ vysvětluje Ctirad Nedbálek, personální ředitel společnosti Albert. „Těší mě, že jsme s účastníky sdíleli své pracovní zkušenosti a oni s námi zase své nové pohledy, názory a nápady,“ doplnil. To potvrzuje i absolvent programu, Marek Pejšek: „Myslím si, že při tvorbě programu bylo myšleno i na naši zpětnou vazbu na aktivity firmy. Po celou dobu jsem vnímal, že naše názory byly vždy důležité.“ Svůj čas a rady věnovali účastníkům také členové nejvyššího vedení firmy. „Překvapila mě úroveň celého programu a mentoring, v mém případě s viceprezidentkou pro marketing. Přinesl mi spoustu zkušeností napříč firmou. Vyzkoušel jsem si činnosti, které bych jinak v životě asi nepoznal. Náročnější byla rotace v operativě, ale zároveň jsem se díky ní i nejvíce s firmou seznámil,“ vyjmenoval Marek Pejšek, který už pracuje na pozici manažera sortimentu.
Albert má dlouhou historii spolupráce se studenty, kterým nabízí již 16 let letní stáže, a spolupracuje také s učňovským školstvím. Program pro absolventy probíhá už druhým rokem. Součástí výstupů je rovněž jeho neustálé zlepšování na základě zpětné vazby a strategie společnosti.

(tz)