DracîSnaha ochránit peníze před inflací, teplé podnebí a nízké ceny nemovitostí lákají Čechy ke koupi apartmánů na albánské riviéře. Z důvodu vysokých cen domů a bytů v ČR, ale i předražených nemovitostí k rekreaci, se Češi poohlížejí v zahraničí. Oblíbenými destinacemi k nákupu nemovitosti u moře je dlouhodobě Chorvatsko, Itálie nebo Španělsko. V posledních letech se zvedá zájem o Albánii, která zahájila přístupové rozhovory s EU, je členem NATO a zažívá ekonomický růst.

Vloni koupilo v této balkánské zemi apartmán u moře 150 Čechů. Letos je zájem ještě větší. Jen do konce prázdnin si zde pořídilo nemovitost už 130 Čechů. Cena vybaveného bytu u moře se pohybuje kolem dvou miliónů korun. Za poslední tři roky zde rostly ceny nemovitostí o 30 % a dále porostou.

Výrazné zlepšení turistické infrastruktury vede privátní investory z přelidněného Chorvatska víc na jih. Alternativu nabízí písčité albánské pobřeží, kde sezóna trvá šest měsíců. Příjemné klima vhodné k turistice a výletům je ale v Albánii celoročně. I přes předsudky z doby minulé je země v současnosti bezpečná a bezproblémová. Díky přístupovým rozhovorům s EU Albánie rapidně navyšuje standard služeb, a to při zachování velmi příznivých cen.
„Požadavky Čechů na nemovitost jsou konstantní. Největší zájem je o byty 2 + kk do 60 m2, alespoň částečný výhled na moře a blízkost pláže maximálně do čtyř minut chůze. Většinu bytů prodáváme na dračské riviéře. Přístavní město Drač dává z pohledu investice největší smysl. Z letiště se na pláž dostanete za půl hodiny, najdete zde turistické služby, směřuje sem nejvíce investic a vylepšuje se infrastruktura,“ řekl Daniel Mikulka, investiční specialista na byty v Albánii z Myalbania.cz. V plánu je také proměna přístavu v historické části města, který se změní v turistickou zónu s moderní promenádou, terminál osobní dopravy a kotviště soukromých jachet. Komerční přístavní aktivity budou přesunuty do nového terminálu na okraji města. Do Drače létá přímá linka z Prahy a od příštího léta také z Brna. „Češi si nejčastěji byt pořizují jako investici s občasným využitím pro vlastní rekreaci a v době, kdy ho nevyužívají, pronajímá ho naše společnost turistům, což majitelům přináší další zhodnocení investice. Loňský výnos byl ve výši 6–8 %, letos očekáváme výnos podobný, případně o málo vyšší,“ dodal Daniel Mikulka za Myalbania.cz, která majitelům nemovitosti zajišťuje základní služby jako údržbu, ubytování hostů, úklid nebo doprovodné služby turistům v podobě výletů a zážitků.

(tz)