mefisto2Seriál o našich trablích a východiscích 1. díl

Vážené a milé čtenářky, ale také čtenáři, rádi bychom vám na tomto místě jednou za dva měsíce nabídli článek o tom, jak dát do pořádku vlastní kondici, jak se cítit lépe, jak pomocí zkušeností a poznatků napravit, co je třeba, když se cítíme pod velkým tlakem, unavení, vyhořelí, neschopni normálně fungovat.

Většina z nás taková období v životě zažíváme již skoro běžně a většina z nás ví, že v takových případech je potřeba něco se sebou udělat. Není nad dobrou radu. Nabízíme inspiraci, jak na to. Provázet nás bude Jana Spitzkopová:

Na úvodní konzultaci přišla Zuzana, která chtěla poradit, co má dělat, když se v současném zaměstnání přestala cítit dobře. Je vyčerpaná, často unavená a trpí nespavostí. Na první pohled sympatická žena středního věku s příjemným vystupováním a dokonalým zevnějškem. Přesto jsem z ní cítila vnitřní napětí a jistou ostražitost.

Po uvítání a vzájemném představení se Zuzana usadila do křesla a začala hned povídat: „Ve firmě pracuji několik let, mám tam přátele, a do nedávna jsem tam byla spokojená. Jenže pak došlo k reorganizaci firmy a přiřadili mi nového šéfa. A ten mně začal dávat úkoly i nad rámec mých dosavadních pracovních povinností. Zpočátku jsem s tím souhlasila, ráda vyhovím, když je to potřeba, cítím se tak užitečnější. Teď jsem však na pokraji svých sil, a došlo to tak daleko, že jsme se doma začali hádat s manželem a taky nemám čas na naše děti jako dřív. V noci pak nemůžu spát, protože si dělám výčitky.“

Po EFT terapii na uvolnění Zuzana pokračovala ve vyprávění: „Dostávat úkoly, především od mámy, jsem zvyklá od dětství, když jsem je plnila podle jejích očekávání, chválila mne. Když ne, přišel trest a ponižování. Časem jsem pochopila, že budu mít klid, když mámě prostě vyjdu vstříc bez zbytečných řečí.“

Zuzana je hodná holka, která si zvykla dostávat lásku jen za určitých podmínek a naučila se při tom potlačovat vlastní potřeby a emoce. Ráda ochotně vyhoví požadavkům svého okolí, a to i na úkor sebe sama. Naplnit potřeby druhých je pro ni nejdůležitější, cítí se tak jimi přijímaná. Okolí však její obětavost snadno rozpozná, a i přesto, že ji časem začne využívat, hodná holka stále hledá chyby především u sebe a viní se z neúspěchů.

U Zuzany je to nový šéf, kterému neumí říct ne, když jí přidává další úkoly, co nestihne v pracovní době, dokončí večer doma nebo přes víkend v čase, který dříve věnovala rodině nebo sama sobě, a pak si to vyčítá.

Často se stává, že když problém pojmenujeme, čímž si ho současně uvědomíme, najednou víme, jak ho vyřešit. To se stalo i Zuzaně, výrazně se jí ulevilo a pookřála, když si uvědomila, že ví, co má udělat – zajít za šéfem a promluvit si s ním, postavit se situaci čelem a jednat.

Další vyprávění Zuzany ukázalo, že má v podvědomí zakořeněná přesvědčení, která jí brání najít svou hodnotu, vymezit se vůči okolí a navazovat zdravé vztahy. Tak jsem jí navrhla, že by mohla přijít na ThetaHealing terapii, při které se mj. ruší neprospěšná vnitřní přesvědčení a nahrazují se novými, prospěšnými prohlášeními.

Mnoho našich nejvnitřnějších přesvědčení je uloženo v podvědomí a vzniká v období před naším sedmým rokem života, kdy jsme bez výhrad přejímali představy nejbližších lidí. V jejich nalezení nám pomáhá genový klíč na pozici SQ. Zuzana souhlasila, že si na terapii přinese svůj hologenetický profil a podíváme se, o který genový klíč v jejím případě jde, abychom zjistily, které stíny může Zuzana překlopit na své dary. Ke zpracování stínů je pak vhodná EFT terapie.

Jana Spitzkopfová
www.zivotsdusitefeso.cz
(pokračování seriálu v březnovém vydání Madam Business)

Metoda EFT
(Emotional Freedom Techniques – Techniky emoční svobody), která vychází ze systému čínské medicíny, spadá mezi metody energetické psychologie. Hledá příčinu konkrétního problému a pomocí lehkého ťukání na akupunkturní body na těle při současné koncentraci na své pocity uvolňuje blokace v energetickém systému těla a navrací ho zpět do stavu harmonie.