bio peRodinná společnost Biopekárna Zemanka z Oříkova na Sedlčansku je nadále Green Brands certifikovaná, obhájila International Food Standard a také každoroční audit biocertifikace. Firma, která od roku 2006 peče sušenky a krekry v biokvalitě dle rodinných receptů, navíc oznámila další krok směrem k udržitelnějšímu podnikání. Jako jedna z prvních firem v Česku se chce stát součástí prestižního ratingu B Corp.

„Udržitelný přístup je pro nás naprostý základ od začátku podnikání. Nebereme to pouze jako trend, a právě proto si zakládám na tom, abychom měli doloženou pravost našich surovin a drželi nezávislé certifikace, jako je například Green Brands,“ řekl o každoročním auditu biocertifikace Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka.

Dalším krokem pro firmu je začlenit se do prestižního žebříčku B Corporation, a připojit se tak k nejznámějším světovým značkám v oblasti udržitelného businessu, jakými jsou například Patagonia nebo Ben and Jerry. Z českých firem se zatím do B Corporation certifikovala pouze právní firma Frank Bold. „Být součástí B Corporation by pro nás byla obrovská prestiž, čeká nás ale ještě dlouhá cesta. Prvním krokem je zveřejnění komplexní strategie udržitelnosti, na které jsme poslední rok intenzivně pracovali,“ dodal Jan Zeman.

Od upečení prvního produktu používá Zemanka pro své sušenky a krekry certifikované biosuroviny, od roku 2011 odebírá elektřinu z obnovitelných zdrojů od českých malovýrobců, a nabízí své výrobky také v zálohovaných obalech, čímž podporuje zero-waste prodej. V posledních letech navíc napomáhá také dalším firmám, jakými jsou Plzeňský Prazdroj, IKEA či UGO, zpracovávat jejich zbytkové suroviny do chutných sušenek a krekrů. Společnost také spolupracuje s ostravským studiem Navzdory, které upcykluje použité pytle od mouky a vyrábí z nich nové předměty.

„V Zemance se udržitelnosti věnujeme opravdu ze široka a chceme, aby se respekt k přírodě promítal do všeho, co děláme. Získané certifikace to dokládají. Cirkulárním pečením zas pomáháme předejít zbytečnému vyhazování a plýtvání, aby se z více než 180 kg kvalitních surovin měsíčně stal odpad, a to má pro mě obrovskou hodnotu,“ popsal Jan Zeman unikátní spolupráce, které firma představila v loňském roce.
Kromě biocertifikace si nechává Biopekárna Zemanka každoročně certifikovat i méně známý IFS Standard (International Food Standard, Mezinárodní standard potravin). Dělá to z důvodů vyššího nároku na bezpečnost a kvalitu potravin. V Zemance si totiž chtějí být jistí, že vyrábí sušenky té nejvyšší kvality.

Značky bio, IFS nebo Green Brands jsou pro firmu významnými, ale ne jedinými doklady o udržitelném způsobu podnikání. V závěru minulého roku představila Zemanka také svůj komplexní report o udržitelnosti a strategii pro nejbližších pět let.

(tz)