2021 07 09 14 03 45 WindowDovolená je pro nás radost, samozřejmost i nutnost. Vždy po několika perných měsících si potřebujeme odpočinout, prohodit starosti s nicneděláním, nebo lépe, pustit je k vodě. Doslova i do písmene. Na to, jakou dovolenou si představují osobnosti české ekonomiky a společenského života, jsme se ptali před pár týdny a v minulém vydání Madam Business jsme na pěti stranách představili výsledek této ankety. Uvedli jsme, že partnerem se stala společnost Regata Čechy, a.s. Ta vlastní a provozuje dva atraktivní české hotely: Port u Máchova jezera a Horizont v Peci pod Sněžkou. Je pochopitelné, že představy o ideální dovolené zástupce této firmy více než zajímaly. Proč?

Od konce roku 2019 do současnosti sužuje celou planetu koronavirus. Jaké důsledky to s sebou nese, ví každý velmi dobře. Prožili jsme více než rok a půl s velkými omezeními, a to jak pracovními, tak společenskými. Řada lidí si loňské léto příliš neužila, musela slevit z nároků, komfortu, představ, snů. Letadla takřka nelétala, cestovní kanceláře prodávaly zájezdy s nostalgií, strach z nemoci ovlivnil řadu rozhodnutí, kam a zda vůbec cestovat. Hodně z nás trávilo loňské léto na chatách a chalupách, doma, v přírodě, bez velkých plánů a ambicí. Hotely a penziony mohly služby nabízet, ale v podstatě jenom v létě; na podzim, v zimě a na jaře zely prázdnotou. Získaly zkušenost, již těžce nesou a ponesou.
Netřeba rekapitulovat, co všechno měnilo naše rozhodnutí týkající se odpočinku, báječného lenošení i touhy po zážitcích. Kdo mohl, pracoval z domova, z podnikatelů a manažerů se stávali rodiče na druhou,
učitelé, kuchaři, uklízeči. Nároky na to, jak zvládnout život, se stupňovaly. Není divu, že jsme všichni uvítali rozvolnění, jež přišla v květnu a červnu. Že již zase můžeme přemýšlet, kam letos na dovolenou, kde se zotavit, kde prožít pěkné chvíle.

Většina našich odpovídajících se shodla na tom, že Čechy i Morava jsou pro příjemnou dovolenou jako stvořené, plné překrásných scenérií a nových možností k poznávání i odpočinku. Mnozí touží po klidu, intimitě, prvotřídních službách, které poskytuje ochotný a vstřícný personál. Extravagantní nároky nemá nikdo. Všichni jsou schopni ocenit laskavost, vlídnost, zájem o hosta. Také dobrou kuchyni a v létě vodu, ať již jako wellness, nebo venkovní koupání.
„Na odpovědi jsem byl samozřejmě zvědav, jak z lidského, tak z profesního hlediska. Mile mě až překvapila jednotná nota většiny zúčastněných – dovolená v České republice je oblíbená a žádaná. Je to pro obory hotelnictví, gastronomie a celý domácí cestovní ruch velmi povzbudivé a zároveň zavazující zjištění. Jako poděkování za čas, který oslovení anketě věnovali, jsme se v naší společnosti Regata Čechy rozhodli, že spolu s vydavateli měsíčníku Prosperita a příloh vylosujeme dvě odpovědi a jejich autory oceníme pobytem v našich hotelích. Jsou jimi Martina Bedrnová, DS Brand Director firmy P Automobil Import s. r.o., a prof. Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy. První jmenovaná obdrží poukaz na pobyt s polopenzí pro dvě osoby na dvě noci v hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a druhý jmenovaný poukaz na pobyt s polopenzí pro dvě osoby na dvě noci v hotelu Port na břehu Máchova jezera. Oběma oceněným přejeme, ať si pobyty v našich hotelích na horách a u vody užijí. A věřím, že si všichni ostatní čtenáři klidnou a hezkou dovolenou vychutnají,“ řekl na závěr Ilja Šedivý, předseda představenstva Regata Čechy, a.s.

za autorský tým ankety
Eva Brixi a Pavel Kačer