8Jaká bude vaše letošní letní dovolená? Plánujete ji s předstihem, nebo necháváte vše náhodě s tím, že lecjaké plány by případně mohl ještě zbrzdit koronavirus? Zůstanete v zemích českých a zavítáte na stará známá místa, či se rozhodujete zajet někam, kde to zatím neznáte? Myslíte, že budou mít hotely, penziony, kempy nabito? Zvolíte raději klídek a anonymitu v prostředí, kde si můžete dovolit absolutně vypnout, nic nedělat, brouzdat přírodou nebo okoušet pohostinnosti kavárniček, vináren, pivovárků? Představy o dovolené se jistě různí. Někdo třeba nechce jet vůbec nikam, ale touží se zavřít doma, nezvedat telefony a vychutnávat si samotu a její léčebné benefity. Jiný by po více než roční pauze ve společenském životě rád navštívil nějaký pořádně hlučný festival a vyřádil se, nebo by s nadšením zhlédl všechny výstavy obrazů, které odhalují tajemno umění. No, každému dle libosti a chuti.

Jak si tedy dovolenou představujeme? Udělejte si obrázek sami. Takto odpovídaly osobnosti z nejrozmanitějších oborů činnosti na soubor otázek, které náš tým připravil právě pro ně. Partnerem naší ankety se stala společnost Regata Čechy, a.s.:

Jak byste si představovali svoji dovolenou strávenou v České republice? Ocenili byste nějakou novou službu v hotelu, penzionu, u vody, na sportovišti, v kavárně? Případně je pro letošek rádi oželíte s vědomím, že na tom, co dobře funguje, není nutné nic měnit? Toužíte spíše po klidu, anebo je pro vás tím pravým pořádný adrenalin, zážitek, prostředí, kde se stále něco děje? Pokud jste dříve mířili každý rok do zahraničí, neuvažujete o změně ve prospěch českého cestovního ruchu?

Martina Bedrnová
DS Brand Director
P Automobil Import s.r.o.
Svoji dovolenou bych si představovala hlavně jako opravdu dovolenou, tedy bez napojení na pracovní povinnosti, což je někdy poměrně těžké. Zvláště když jste tzv. „v dosahu“ v České republice. Ráda bych se naplno věnovala svým blízkým. My rádi jezdíme do klidu na naši chalupu v jižních Čechách, ale letos se těším, že zažijeme i trochu adrenalinu a vyrazíme poznávat i nová místa. Plánujeme se podívat více po naší zemi, provětráme našeho veterána DS 19 a určitě bych chtěla zajít do nějaké zajímavé restaurace a kavárny a na nějakou kulturu. Rozhodně ocením kvalitní služby. Nejradši mám v hotelu nebo penzionu klidný snídaňový rituál v hezkém prostředí, protože tím startujete celý den. Taky chceme vyjet i do zahraničí na větší poznávací cestu na jih zakončenou i nějakým tím relaxem u moře. Zajímá mě, jak vypadá život jinde, proto volíme cestu po vlastní ose, kdy se můžete zastavit, kde vás napadne, zůstat, kde je to pěkné, a dostat se do kontaktu s místními obyvateli. Prostě v tomto ohledu stoprocentně platí, že i cesta je cíl. Letos se tedy chystáme do Černé Hory a do Albánie. Já mám navíc předky z Černé Hory, tak o to více se těším na první setkání s touto zemí.

Jan Čenský
herec, moderátor
a spisovatel
V mých představách má k dokonalosti velmi blízko dovolená bez lidí! Kdyby to šlo, zakázal bych i vstup dětem do 15 let... Služby se rapidně zlepšily, ty bych taky rád ocenil, samozřejmě! Rád a dlouze bych si je užíval, ale letos se mi to bohužel příliš nepovede, protože moje prázdniny budou hodně pracovní. Doufám, že vydrží až do příštího roku. V létě ale přesto najdu pár dnů, abych někam vyjel. Z úvodu je patrné, že od lidí spíš utíkám někam do klidu a samoty... Ano, poznal jsem například ubytování v chaloupce na stromě v lese, kde jsem se cítil jako král v romantické pohádce a tu „roli“ uvnitř okouzlující přírody bych si zase někdy velmi rád zahrál. Avšak všeho s mírou, adrenalin k mé dovolené určitě také patří, stejně jako zážitky a místa, která zrychlují tep. Byl jsem zvyklý jezdit pravidelně každý rok v zimě i v létě do Rakouska, letos to vidím pouze na Šumavu, ale ta je také plná dechberoucích scenérií. I když tam budu jen chvilku, těším se na to, že objevím další krásná zákoutí. Strašně rád českému cestovnímu ruchu pomůžu, a pokud cestovní ruch pomůže nám hercům, my herci budeme opět rušně a s radostí cestovat. A nebudeme při tom rušit!

Ing. Milada Měsícová
předsedkyně představenstva
Zemědělské družstvo Unčovice
Moje představy jsou několik let stejné, dovolenou každý rok trávíme s přáteli a jejich dětmi na nějaké chatě v českých nebo moravských horách. Vybíráme ubytování dle našich určitých požadavků, takže mě nenapadá žádná nová služba.
Letošní českou dovolenou již máme zamluvenou, jedeme do Krkonoš, do Žacléře. Nabídka ubytování již byla velmi omezená, ale i tak se nakonec podařila zajistit chata dle našeho přání, takže jsme z požadavků nemuseli nic slevovat. Ubytování volíme v nějaké odlehlejší a klidné lokalitě s ohledem na to, že jsme velká skupina s dětmi. A večer rádi trávíme venku u grilování a her, neradi rušíme okolí. Ale místo pobytu volíme tak, aby byla možnost nedalekého sportovního vyžití, zajímavých míst k návštěvě apod.
A zahraničí? Měli jsme zamluvenou dovolenou již v loni na Sardinii, rovněž s přáteli, ale v souvislosti s pandemií jsme se rozhodli ji přeložit až na příští rok. Ale i tak každý rok strávíme část naší dovolené ještě na chatě v Jeseníkách, což je naše tradice.

Renata Němcová Pixová
výkonná ředitelka Skupinového marketingu
Skupina ČSOB
Pro mě je dovolená především čas strávený společně rodinou, s omezeným přístupem k mobilu i notebooku. V létě ideálně kombinace odpočinku v přírodě, u vody a sportování, nebo poznávání nových dosud neobjevených míst. Rádi se podíváme tam, kde jsme dosud nebyli, a to se vztahuje i na kulturní památky. Přiznám se ale, že letošní rok to nebude čistě jenom dovolená v ČR, nejspíše kombinace, určitě zavítáme i do zahraničí.
Minulý rok byla pro nás dovolená v ČR bohužel velké zklamání, golfový rezort byl přeplněný, nezbylo na nás ubytování, které jsme si ve velkém předstihu objednali i zaplatili, nefungovaly doprovodné služby jako například golfový trenér pro děti. Tudíž v letošním roce budeme velice opatrní při výběru hotelu, a nejspíše tuzemskou dovolenou strávíme pouze v místě, kde bude mít dcera sportovní soustředění, na zbývající část zamíříme do zahraničí. Nepotřebuji velký luxus, ale mám ráda, když objednané služby prostě fungují. Během roku jsem v jednom kole, neustále řídím svou pracovní i nepracovní agendu, tudíž o dovolené chci tak trochu vypnout. Určitě ocením služby navíc, jako například sportovní vyžití, a v neposlední řadě k dovolené patří i gastronomie, ideálně když se vše skloubí.
Dovolená je tedy pro mne kombinace odpočinku a aktivního vyžití, ale přiznám se, že v klidu dlouho nevydržím, takže k naší dovolené patří především další zážitky, touha poznávat nové prostředí, lidi i jejich kulturu, objevovat novou gastronomii...
Tuzemské hoteliéry i restaurace podporujeme pravidelně o víkendech, kdy jezdíme s dcerou na sportovní soustředění a využíváme hotelové služby, naším záměrem je maximální podpora hlavně mimo hlavní sezónu, například v červnu zamíříme do Mariánských Lázní. Lidé podnikající v této oblasti zažívají velice těžké období, a proto je důležité, aby se zákazníci začali postupně vracet, věřím, že ti s perfektními službami a prozákaznickým přístupem svou klientelu znovu získají zpět.

prof. Tomáš Zima
rektor
Univerzita Karlova
Pro dovolenou volím vždy hezká a, pokud je to možné, klidnější místa s pěknou přírodou a památkami, aby bylo možné si odpočinout od každodenního shonu a ruchu velkoměsta. Při svých dovolených mám rád klid, v práci mám adrenalinu opravdu hodně. Takovými místy pro mne jsou třeba Mariánské Lázně, Českosaské Švýcarsko, Jižní
­­­Čechy, okolí Zlína, nebo i hory pro pěší turistiku. Jsem rád, pokud se na své dovolené setkávám s profesionálním přístupem personálu. Je to, myslím, dost zásadní pro celkový dojem z dovolené.
Služby v hotelích, penzionech, sportovištích či kavárnách nemusejí podle mého nic zásadního měnit, stačí přívětiví a ochotní lidé, kteří svoji práci dělají s láskou a jsou vstřícní. To je klíčové.
Vítám, když jsou v hotelích nebo penzionech místa pro relaxaci, sauna, nebo i bazén. Jsem také rád, když se mohu setkat s kuchyní toho kterého kraje. Nemusejí to být exotická jídla, která ne vždy dopadnou dobře, ale stačí kvalitně udělaná česká kuchyně s menším výběrem v menu, ale upřednostňující jídla lokální a sezónní. Letos bych rád strávil svoji dovolenou v krajině kolem Máchova jezera a v Mariánských Lázních. Chystám se také, jako každý rok, do zahraničí. Chtěl bych jet k moři a těším se, že nějaký čas strávím na Sicílii. Také konec letní sezóny bych jako každý rok i letos chtěl prožít na jihu Kréty. Uvidíme, co bude možné! Přeji krásnou dovolenou všem!

Ing. Radka Sokolová
místopředsedkyně
Českomoravská konfederace odborových svazů
V České republice máme nespočet nádherných míst – měst, památek i krásnou přírodu. A dovolenou
v České republice si nemusím jen představovat, protože si ji každý rok, alespoň malou, dopřeji. Pro mě je příjemné to, když mohu zkombinovat odpočinek a relaxaci s poznáváním a objevováním.
A nějaká nová služba? Asi mě v tomto ohledu nic nenapadá. Pro mě je důležité, když je na službách vidět, že je lidé dělají rádi – to je téměř vždy záruka toho, že se budu na dovolené cítit dobře. Protože když lidé podnikající v cestovním ruchu dělají svou práci srdcem, je téměř jisté, že budou mít spokojené zákazníky. A to pak člověk neřeší, jestli nabízejí veškerý nejmodernější komfort či nejnovější trendy zábavy. Když budu chtít rušnou dovolenou plnou atrakcí, nepojedu na chaloupku v lese, a když budu chtít klid a přírodu, neobjednám si dovolenou v centru velkého města.
V dnešní hektické době ocením, když mohu o dovolené tzv. „vypnout“. Klid a pohoda je tedy vždy jejím základem. Ale rozhodně se nebráním občas si dovolenou zpestřit nějakým zážitkem.
Patřím mezi teplomilné živočichy. Proto se snažím každý rok „dobít baterky“ v teple u moře. Ale na to mi stačí jeden týden. Pobyty na území České republiky jsou stálicí v plánování mých dovolených a jsem moc ráda, že „doba koronavirová“ již pomalu končí. Po dlouhém období bez cestování už mám naplánovanou první dovolenou, kterou strávím na jihu Čech.

MUDr. Kateřina Veselá
generální ředitelka
REPROMEDA s.r.o.
Dovolenou v České republice si dokážu představit zcela jistě a musím se přiznat, že se na to opravdu tentokrát těším. Vidím se na některém z našich hradů či zámků, v krásném chrámu nebo jiném z magických míst, na vyhlídce, na lesní stezce na kole a pochopitelně i uprostřed zeleně některého z malebných českých golfových hřišť. No a odpoledne či večer se pak vidím uprostřed krásných vinic nebo v malém pivovaru. V životě, v práci i na silnici se neustále něco děje a adrenalinu mám opravdu dost. Proto je pro mě kouzelné zklidnit mysl, zacvičit si jógu, čchi-kung nebo relaxovat ve wellness. A v létě a na podzim si rozhodně neodpustím oprášit proutěný košík, dát do něj houbařský nožík a vyrazit do lesa... A jednou za čas se nechat poštípat od komárů u českého rybníka k romantice taky patří. Tak ať už je to léto zase tady.

JUDr. David Karabec, MPA
advokát, jednatel
JUDr. David Karabec, s.r.o.
Na letošní letní volno se opravdu velmi těšíme, potřebujeme si odpočinout my dospělí i naše děti. Představy o dovolené strávené zde v Čechách, to je hotel, který nabízí výborné zázemí (skvělou kuchyni, milý personál...), dáváme přednost aktivně strávenému času, takže vždy oceníme, když hotel nabízí zapůjčení kol a jiného sportovního vybavení, včetně možností zajímavých výletů v okolí. V posledních letech se služby nabízené hotely a restauracemi výrazně zlepšily, a vzhledem k tomu, že byly teď dlouho uzavřené, budeme rádi, když se jejich úroveň vrátí v nezměněné kvalitě. Držíme jim v tom palce! Dovolená v Čechách, to je pro nás pohyb, lesy, voda, hory, prostě nové akční zážitky v nádherné přírodě, kterou rádi navštěvujeme. Takže letní dovolenou trávíme z velké části v Čechách, naši krajinu milujeme a každé prázdniny i během roku objevíme něco nového, co nás utvrdí v tom, že všude dobře, doma nejlíp…

Roman Mazák
jednatel, předseda
CBA NUGET s.r.o., Družstvo CBA CZ
Podle mého názoru si v České republice každý najde to svoje. Většina lidí hledá dovolenou podle toho, jaké služby dané zařízení (penzion, hotel, sportoviště) nabízí, a já si myslím, že v ČR není nic, co by zásadně chybělo v porovnání s ostatními zeměmi. Osobně každý rok mám jednu dovolenou v ČR a jednu zahraniční, a letošek nebude v tomto směru výjimkou. Nevyhledávám luxusní prostředí, preferuji spíše klasické apartmány, chaty nebo kempy. Zde má člověk svůj klid a zároveň jsou kolem většinou příjemní lidé. Když mám chuť, tak si vždycky mohu za adrenalinovým zážitkem zajet. Výlety a prodloužené víkendy během roku trávím s rodinou či přáteli z 99 % v České republice. Už jsem toho v zahraničí viděl dost a myslím si, že tam není až tolik co hledat.

Simona Kijonková
zakladatelka Zásilkovny
CEO skupiny Packeta
Pokud se budeme bavit o letní dovolené, rádi s rodinou jezdíme na kolech, sportujeme a podnikáme nejrůznější typy výletů. Zimu naopak trávíme s přáteli na horách a lyžujeme. Sobě a manželovi navíc ráda organizuji společné odpočinkové wellness víkendy.
Myslím, že důležité bude, aby se lidé podnikající v cestovním ruchu v České republice mohli opět nadechnout a rozběhnout své aktivity. Máme u nás spoustu krásných míst a služby jsou na velmi dobré úrovni.
Řídit firmu o 1700 zaměstnancích je samo o sobě adrenalin. Na dovolené tak dávám přednost klidnějšímu režimu, kdy trávím čas s rodinou a bez technologií. Je to takový digitální detox, který trvá měsíc a půl až dva. Počítače necháme doma a na telefon se mi také nedovoláte. Po návratu jsem pak schopna jet na více než 100 %.
Cestování je můj velký koníček, a proto velmi těžce nesu restrikce spojené s omezením cestování jak v České republice, tak zahraničí. Ale prioritou je, aby se zotavil tuzemský cestovní ruch a gastronomie. Určitě tak s rodinou podnikneme dovolenou v Čechách, abychom podpořili majitele hotelů a restaurací, kteří v důsledku pandemie nemohli podnikat. Já moc ráda chodím na procházky a na výlety do přírody, kterou máme v Čechách nádhernou. Také bychom chtěli navštívit naši rodinu na Slovensku, se kterou jsme se v době pandemie příliš nepotkávali.

Marco Venturini
ředitel značky
Peugeot v ČR
Česká republika nabízí mnoho krásných míst na strávení dovolené, ať je to příroda, kde mám rád hlavně jezera nebo rybníky, nebo jsou to města, kde se mi líbí starobylé budovy, kostely nebo upravená historická náměstí. Kombinace přírody a malebných měst by bylo optimální řešení. Co se týče turistických služeb, ocenil bych zlepšení v oblasti gastronomie. Bohužel musím konstatovat, že už mnoho let se dá opravdu dobré jídlo najít spíše ve větších městech. Ve vesnicích a městečkách jsou dobré restaurace spíše vzácností. Podobně jsou na tom i místní kempy, kde kvalita služeb za zahraničím, například Rakouskem apod., poněkud zaostává. Na dovolené toužím hlavně po klidu. Chtěl bych slyšet jen zvuky přírody nebo ticho malebného náměstí. V Česku se mi líbí, ale za dovolenou v zahraničí bych asi neměnil. Jsem Ital a miluji moře, vlastně ho bytostně potřebuji. Až bude konečně moře i v Česku, nebude už třeba jezdit do ciziny…

Mgr. Zuzana Ceralová Petrofová
prezident
skupina Petrof
Bez dovolené v České republice si neumím léto představit. Každý rok jezdím s mojí kamarádkou a našimi syny na čtyři dny poznávat „mou vlast“. Toto praktikujeme již téměř 25 let, jen jsme vyměnily starší dcery za naše mladší syny. Musím říct, že za tu dobu se úroveň hoteliérství i gastronomie neskutečně zlepšila. Je tu mnoho nových penzionů, hotýlků s wellness, se skvělým jídlem a milou obsluhou. Máme rádi spíše soukromí, dobrou kávu a víno. Bazén nebo rybník v okolí je podmínkou.

Tereza Knířová
manažerka komunikace
Sodexo Benefity
Dovolenou si užiji kdekoli, ale té v zahraničí jsem se nevzdala ani letos. I když s omezeními a testy, dá se vycestovat i za současné situace. Na dovolenou v České republice ale nedám dopustit, protože i u nás se najdou nádherná místa. Nejraději kombinuji relax s aktivním vyžitím a zážitky. Není nic lepšího než po dnu stráveném venku navštívit wellness a odpočinout si. Často si také vybírám ubytování nebo aktivity podle toho, kde mohu zaplatit svými benefity pro volný čas. Myslím si, že služeb se nabízí celkově dost, ale někdy pokulhává jejich kvalita. Velký potenciál vidím v digitalizaci služeb v cestovním ruchu. Nejraději mám, když si vše mohu jednoduše naplánovat a rezervovat online. Velmi populární se už v minulém roce stala dovolená v karavanu, kterou letos také zvažuji. A i tu lze pořídit za benefity.

Jan Řežáb
majitel a zakladatel
JRD Group
Ideální dovolená v České republice je pro mě především odpočinkem od hektického způsobu života, který s sebou současná doba přináší. Nejvíce mě proto nabíjí klidné prostředí uprostřed přírody. Když zavřu oči, představuji si, jak relaxuji na nějakém tichém místě v citlivě zrekonstruovaném historickém objektu nebo v horské chalupě obklopené lesy či vodou. Je to dáno i tím, že miluji zajímavé, citlivé rekonstrukce horských chalup, ve kterých se mísí historie s moderními prvky a vybaveností, jako je například sauna a podobně. I vzhledem k současné situaci proto trávím velkou část volného času ve vlastní rekonstruované historické chalupě, obklopený skalami a starými stromy, kde se rád věnuji práci se dřevem. Chybí mi pouze některá místa v zahraničí se svým tradičním geniem loci – například atmosféra italských náměstíček, kaváren a trhů.

Jaroslava Dlouhá
marketingová ředitelka
značky VEKRA
Dovolená v ČR? Klidné místo, kde je možné kombinovat zajímavé pěší tůry, cyklovýlety a návštěvu památek. Protože už jezdíme na dovolené sami, oceňujeme zejména hotely orientované na dospělou klientelu, kterých moc není. Výborný je bazén nebo vířivka, kam je možné po tůře zajít relaxovat. Výborný zážitek byl hudební večer v hotelu, kde hrálo pár hudebníků k poslechu i tanci. Důležité je pro nás místo, dobré jídlo a čisté prostředí. Většinu času přes den trávíme na výletech. Nejsme nároční. Oceníme klidné prostředí a možnost jít si večer posedět do baru. Rozhodně preferujeme dovolené v Česku nebo v okolních státech. A raději máme chození než ležení u moře.

Marek Jindra, CFA
partner
Translation & Corporate Finance, Ernst & Young, s.r.o.
Letos určitě většinu dovolené strávíme v Čechách, aktivně na kolech, na horách, případně na bruslích. Zaměřovat se s rodinou budeme především na kvalitní, dlouhodobě prověřená ubytování. Služby by kromě výborné snídaně a čistého a dobře vybaveného wellness centra měly být pestré, na vysoké úrovni, poskytované zkušeným a zaběhlým personálem, který je k hostům vlídný a vstřícný. Na dovolené si chceme hlavně odpočinout od obyčejných problémů a mít pocit, že se o nás někdo „stará“ a dělá to rád. Novinky v poskytovaných službách nejsou pro nás až zas tak důležité, ale protože máme dvě malé děti, tak je pro nás zásadní venkovní hřiště s dostatkem herních prvků, včetně velmi oblíbené trampolíny a skluzavek, a rovněž i dětský koutek pro případ deště.

Stanislav Bernard
spolumajitel a generální ředitel
Rodinný pivovar Bernard
Na cyklistiku mi vyhovuje domácí prostředí, stejně tak jsem úplně spokojený v zimě na běžkách u nás na Vysočině, na Šumavě nebo v Jizerských horách. Za sluncem hodláme letos vyrazit do Chorvatska, pokud to epidemická situace dovolí. Žádné nové nebo speciální požadavky na ubytování a jiné služby nemáme. Kvalita dovolené pochopitelně není dána vzdáleností od domova, exkluzivitou služeb nebo částkou, kterou za pobyt zaplatíme. Žijeme hodně aktivně a žijeme tak rádi, ale na dovolených opravdu odpočíváme. A jsme spokojeni, když jsou s námi naši blízcí.
Na cyklistiku mi vyhovuje domácí prostředí, stejně tak jsem úplně spokojený v zimě na běžkách u nás na Vysočině, na Šumavě nebo v Jizerských horách. Za sluncem hodláme letos vyrazit do Chorvatska, pokud to epidemická situace dovolí. Žádné nové nebo speciální požadavky na ubytování a jiné služby nemáme. Kvalita dovolené pochopitelně není dána vzdáleností od domova, exkluzivitou služeb nebo částkou, kterou za pobyt zaplatíme. Žijeme hodně aktivně a žijeme tak rádi, ale na dovolených opravdu odpočíváme. A jsme spokojeni, když jsou s námi naši blízcí.

Ing. Monika Nebeská
předsedkyně představenstva
Zemědělské družstvo Všestary
Pro mě je ideální dovolená ta, která je strávená v hezkém prostředí, a pokud možno co nejvíce v poklidu. Nejlépe s přáteli, turistikou, ale třeba i s knihou a sklenkou červeného vína... Míst v České republice, kde se taková dovolená dá prožít, je naštěstí mnoho, takže mám stále co objevovat. Vzhledem k tom, že dost adrenalinu zažívám v práci, hledám o dovolené, jak jsem naznačila, spíš klid. A dopřávám si toho, čeho se mi ve dnech pracovního procesu nedostává, tedy dostatečný spánek. Proto oceňuju ubytovací zařízení, která nabízejí možnost pozdější snídaně nebo brunch.
Myslím, že u nás spousta restaurací, hotelů a dalších služeb funguje skvěle. Není nutné nic měnit, spíš je nutné – jakmile to epidemiologická situace dovolí – jejich provozovatele podpořit pobytem nebo návštěvou, protože pro ně to byl extrémně těžký rok.
I když ráda cestuju a poznávám i jiné kraje, nikdy jsem se nebránila dovolené u nás. Máme tady tolik úžasných míst, jak pro milovníky přírody, tak pro ty, kteří obdivují architekturu, historické památky... Mám ráda české hory, lázeňská města – vlastně je dobře, že budu mít letos snad víc času užít si dovolenou v Česku. Nemluvě o tom, že poslední dobou jsou i česká léta spíše subtropické povahy, takže ani není důvod „jezdit za teplem“.

Radek Sajvera
majitel a předseda představenstva
RAPETO a.s.
Mám to štěstí, že žiju v těsném sousedství adršpašsko-teplických skal. Mají neskutečný genius loci, tam si chodím „dobíjet baterky“. Na Broumovsku je vůbec krásně – takový zapomenutý příhraniční kout. Jeden spisovatel o něm v 19. století napsal, že je to konec světa, ale krásný. Takže já jsem na dovolené vlastně pořád. Stačí mít chvíli čas a vyrazit do okolí,
nebo se prostě jen podívat z okna. O prázdninách vyjedu jako každým rokem obytným vozem po
Čechách a po Polsku. To mám přes kopec... S manželkou trávíme rádi čas u vody a po pracovním shonu dáváme přednost klidnějším formám odpočinku. Ono je to dáno určitě i tím, že nám už dávno není dvacet nebo třicet.
Česko je kouzelné a na relativně malém prostoru si každý najde to své. Hory, vodu, lesy... Ale poznávaní jiných krajů člověka dokáže obohatit o spoustu nového. Můžete pak porovnávat, hodnotit, přiučit se, poznat jinou kulturu, najít nové přátele. A nemluvím jen o exotice. Stačí třeba i to Polsko, Maďarsko... V mých očích je tedy optimální poznávat nejen rodnou hroudu, ale i vycestovat a mít oči otevřené... Snad se mi to letos podaří právě takto zkombinovat.

Soňa Jonášová
generální ředitelka
Institut Cirkulární Ekonomiky
Máme neuvěřitelné štěstí, že „na dovolenou“ po Česku nám stačí víkendy. V loňském roce jsme procestovali naši vlast od Českého Švýcarska po Beskydy a našli jsme místa, nad která na světě není. Vinařství Obelisk s neuvěřitelnými výhledy na západ slunce nad vinicemi a možností výletu do obory Františka Fabičoviče, která vrací krajině původní ráz, se člověku zapíše do vzpomínek. Hospodaření Daniela Pitka pod hromovou horou Milešovka vrátila do přírody takovou pestrost, že ji ucítí i ten, ke kterému zemědělství jinak nepromlouvá. Jde o jedno z biodiverzitně nejpestřejších míst v Česku, a pokud zde strávíte pár dní na místním Loveckém zámečku, nezůstane vám krajina jen ve vzpomínkách, ale i v srdci. Česko je země příběhu, ale nejkrásnější je mít možnost poznat ty, kteří je píší. Osobně investujeme zejména do dobrého jídla a zážitků, řídíme se heslem „míň mít, víc být“ a volné
víkendy – ať už v české krajině, nebo delší výlety na námi milovaném Bali a Lomboku vždy prožíváme pomalu, ale intenzivně. Všímavost – být tady a teď člověka ukotví, pomůže mu najít hloubku v daném momentu, a tak občas dovolenkujeme i u nás na Letné nebo v rodných Nyklovicích – dovolená je pro nás o tom si „dovolit zvolnit“.