Foto nahled.kv.Kefir citron be zovy kvet palacîinky image 1Vyvážená strava by měla být součástí našeho jídelníčku. Protože čím se o sebe lépe postaráme v rámci prevence, tím odolnější budeme v případě nejrůznějších onemocnění. Kysané výrobky patří ke stálicím v sortimentu Mlékárny Valašské Meziříčí. Kefírová mléka nízkotučná a Acidofilní mléka z Valašska patří mezi její nejprodávanější produkty. Vyrábí je ve variantách ochucené i bílé. Zvyšující se poptávka po nové příchuti inspirovala Mlékárnu Valašské Meziříčí k vytvoření Kefírového mléka nízkotučného citron, bezový květ.

„Acidofilní a Kefírová mléka z Valašska jsou velmi oblíbená, proto jsme se rozhodli reagovat na rostoucí poptávku po nové příchuti a přicházíme na trh se svěží variantou Kefírového mléka nízkotučného citron, bezový květ,“ řekla Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Novinka je navíc v ekologickém obalu šetrném k přírodnímu prostředí. Baleno je v kartonu, který je přátelský k životnímu prostředí. Tento obal se vyznačuje například sníženou uhlíkovou stopou, nižší hmotností oproti běžným obalům nebo například menší spotřebou chemikálií při výrobě,“ doplnila Radka Benešová.

Kysané výrobky jsou vesměs mléčné výrobky, u kterých byla část mléčného cukru laktózy přeměněna účinkem speciálních bakterií mléčného kvašení na kyselinu mléčnou a vlivem zvýšené kyselosti došlo k vysráženi bílkovin. Zakysání neboli odborně fermentace mléka je příkladem prodloužení trvanlivosti výrobků biologickou konzervací. Při výrobě Acidofilního mléka je mléko zakysáváno tradiční zákysovou – smetanovou kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus s výrazně probiotickými účinky. Jde o bakterie mléčného kvašení, které výrazně ovlivňují pozitivní složení střevní mikroflóry, což zvyšuje obranyschopnost organizmu. Acidofilní mléko dodává organizmu ve větší míře také například vitamín B12. Chuť acidofilního mléka je oproti smetanovému zákysu výrazně kyselejší. Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí Acidofilní mléko v příchutích vanilkové s cereáliemi a lněnými semínky. Vyrábí také Acidofilní mléko plnotučné, které obsahuje 3,6 % tuku.

Kefírová mléka jsou fermentované mléčné výrobky s bakteriemi a kvasinkami. Původně se připravovala podomácku z různých druhů mlék, dnes se vyrábějí spíše průmyslovou cestou s použitím zákysových kultur získaných přímo z tzv. kefírových zrn. Kefírové mléko je vyráběno buď jako ochucené jahodové, višňové či meruňkové s obsahem tuku 0,8 %, nebo přírodní, které obsahuje 1,1 % tuku.

(tz)