mOAlziqumSTisk dokumentů představuje nejen ekonomickou, ale i ekologickou zátěž. Řada firem i domácností si to uvědomuje, přesto počet vytištěných dokumentů příliš neklesá. Spotřeba papíru v době pandemie rapidně roste i v domácnostech. Ať už jde o tisk podkladů potřebných v rámci home office, nebo materiálů pro děti k distanční výuce. Přesto můžeme tisknout tak, abychom životní prostředí i naše peněženky zatěžovali co nejméně.

Dopad na životní prostředí lze zmírnit už výběrem náplně tiskárny. Alternativní tonery, které pocházejí většinou z Asie, obsahují toxické a nebezpečné látky. A právě tento typ náplní nelze zrecyklovat. Navíc výrobky z takového recyklátu by byly zdraví nebezpečné. „Ekonomickým a ekologickým řešením jsou kvalitní renovované tonery, které se dají na konci své životnosti 100% recyklovat,“ uvedl Jan Mára ze společnosti Armor, která použité tonery renovuje a snaží se aktivně řešit udržitelnost nejen v Česku.

V rámci renovace se zachová plastové tělo toneru, odsaje se zbytek nebezpečného tonerového prachu a vymění se opotřebované součástky. Kazeta se znova naplní a je připravena k dalšímu použití. Stejně jako tonery lze renovovat i některé inkoustové kazety. Pokud proces renovace probíhá profesionálně a použijí se kvalitní technologie a materiály, je kvalita renovovaných tonerů totožná s novými. Na konci své životnosti jsou potom recyklovány a lze z nich vyrobit kancelářské potřeby, ochranné pomůcky a další výrobky – nic tak nepřijde nazmar. Prvotní suroviny tím zůstávají stále v oběhu.

Velké firmy nebo instituce, které za rok odevzdají k renovaci okolo 1400 tonerových kazet, ušetří téměř 1,5 miliónu korun. Ročně tak uspoří až 570 kg CO2. V případě základní školy, která ročně zrenovuje 30 tonerů, se jedná o úsporu 36 000 korun. Roční úspora CO2 v tomto případě činí 9 kg. Úspory se ale promítnou, i když tisknete doma.

Ekologická může být i samotná tiskárna. Záleží na jejím výrobci. Vývojáři se proto zaměřují i na některé aspekty, které snižují dopady tisku na životní prostředí a snaží se vymýšlet ekologické inovace, které bude zařízení umět. Tiskárny už dnes disponují funkcemi, jako je například úsporný tisk. I když se řada firem i domácností snaží o šetrné využití papíru, ještě dlouho se bez něj neobejdeme. K bezpapírové kanceláři a digitalizaci většiny dokumentů nás čeká ještě dlouhá cesta. Pokud ale chceme používat papír efektivně a s ohledem na životní prostředí, lze jeho použití omezit jednoduchými kroky.

Základní pravidlo – tisk více stránek na jeden list nebo úsporný oboustranný tisk používá už asi každý. Záleží ale i na gramáži papíru. Pro běžné použití by měl stačit „obyčejný“ kancelářský papír, který má gramáž 80g/m2. Výhodnější je volba kvalitnějšího papíru typu B nebo A. Je sice o něco dražší, ale neopotřebuje tolik tiskárnu a nezasekává se. Vybrat lze i recyklovaný papír nebo papír nebělený.

Efektivně využít můžete i již potištěné papíry. Pokud mají jednu stranu prázdnou a nejde o citlivé informace, využijte je pro poznámky psané rukou nebo pro další tisk.

(tz)