IMG 6834Tak nějak jsem si představovala ideální výrobu budoucnosti, a vlastně i dneška. Jinými slovy a s nadhledem: Koláče bez práce. Touha všech lidí. Mít dostatek bez námahy. I když – ta letitá těžká fyzická práce i moudrost ověřená zkušenostmi je v oné výrobě snů, již jsem nedávno viděla, zkoncentrovaná do počítačového programu a technologického know--how, za nímž stojí nejen roky praxe pekařských mistrů, ale také snahy o zdravý a chutný jídelníček zákazníků. Linka řízená vesmírem. Tak nějak mi to připadalo.

Na konci procesu potravina, která je navždy spjata s člověkem: chléb. Tentokrát je v hlavní roli chleba toustový spojený s vizí, přáním i úsilím vedoucím k tomu, aby toustový chléb ze supermoderní linky nedaleko Prahy, již nedávno spustila do provozu firma Penam, a.s., zachutnal všem a přinesl výsadní posun v produkci této potraviny.
IMG 7174

Společnost Penam, a.s., se rozhodla, v rámci své ucelené strategie, významným způsobem inovovat jeden z klíčových výrobků v českém pekárenství. Tím je právě toustový chléb. Cílem bylo dostat výrobek na zcela novou úroveň kvality, eliminovat konzervanty a další zbytečnou chemii, ale hlavně přinést úplně nový zážitek z toustování. Stávající linka v pekárně v Rosicích nebyla pro tuto investici vhodná, a nejen díky tomu vznikla nová část pekárny v rámci Pekárny Zelená louka. Samotná pekárna, kde se investice realizovala, je kousek od Říčan a své zákazníky si získala mimořádnou kvalitou pečiva a servisem. V regionu navíc patří mezi významné zaměstnavatele.
Nová pekárna byla vybavena nejmodernější dostupnou výrobní a manipulační technologií pro dosažení maximální kvality a efektivity. Většina dodavatelů je z Čech, i přestože v mnohém se Penam nechal inspirovat ze zahraničí.
Do budoucna se společnost zavázala investovat nemalé prostředky do vývoje novinek, které přinesou nové zdravotní benefity pro spotřebitele. Je třeba zmínit, že nejde jen a pouze o snižování soli nebo odstranění konzervantů. Dlouhodobě na tomto vývoji spolupracuje s vysokými školami a výživovými poradci.
Penam tak přinesl na trh zcela nové a vyladěné tousty v mimořádné kvalitě. Jak bylo zmíněno, neobsahují konzervanty, a přesto vydrží déle vláčné a jemné. V plánu je vývoj výrobků, které budou mít významné zdravotní benefity. Novinky jsou více než konkurenceschopné zahraničním výrobkům, podpoří českou soběstačnost v potravinářství a v neposlední řadě zvyšují prestiž celému českému pekárenskému oboru. Celý vývoj byl postaven na základě nejnovějších trendů a vlastních průzkumů i výzkumů. V současné době Penam uvádí na trh světlý, máslový, vícezrnný a celozrnný toust. Samozřejmostí je i oblíbená řada „amerických supersandwichů“.
IMG 6935Ing. Jaroslav Kurčík, generální ředitel Penam, a.s.Výrobní proces plně využívá technologii „Clean room“, tedy čisté prostředí, kde je nasávaný vzduch filtrován HEPA filtry. Zároveň je udržován přetlak oproti skladu výrobků, aby bylo zabráněno kontaminaci prostoru cleanroomu. Díky tomu se výrobky balí v čistém prostředí, které umožňuje prodloužit dobu použitelnosti toustu bez chemie.
Pekárna Zelená louka (díky své dobré poloze) snížila nutnost dovozu toustových chlebů ze vzdálenějších pekáren. Pekárna je navíc umístěna blízko několika logistických center obchodních řetězců. Nová budova samozřejmě splňuje nejmodernější požadavky na ekologii staveb, příkladem může být rekuperace tepla, kdy odpadní teplo využívá k vytápění a ohřevu vody.
Penam patří mezi přední pekárenské a mlýnské výrobce s působností ve střední Evropě. Mouku si mele společnost sama z českého obilí ve vlastních mlýnech tak, aby nejlépe vyhovovala pečení. Vše ostatní pak dokážou ověřené receptury a šikovné ruce pekařů. Ačkoli se vyrábějí ve velkém desítky druhů pečiva, díky pekárnám rozmístěným po celé ČR, respektuje firma regionální chutě zákazníků.

(tz, rix)