IMG 5322Špičkovou čokoládu labužník pozná. Je to ta, která vám prostřednictvím chuťových pohárků v ústech cosi našeptává, nutí vás přivřít oči, přeladit myšlenky do jiné tóniny. Když vložíte na jazyk jediný kousíček, jako byste ochutnali kousek ráje, jako byste se ocitli v náruči vyzývavé fantazie, nejhezčích vzpomínek či se stali aktérem v příběhu plném překvapení. Čokoláda je báseň, která pomáhá otvírat jiné světy. Je to odměna za to dobré, co se vám během dne, týdne, měsíce podařilo. Je to laskavost, která vámi prostupuje a učí vás vnímat hebké doteky neznáma... Je to radost, která sama sebe násobí. Andělské pralinky jsem poprvé okusila na jednom z ročníku soutěže Česká chuťovka. Jmenují se správně. Vizitku Martiny Brandové (na snímku), majitelky této luxusní české značky čokoládových výrobků, jsem si pečlivě uschovala. Tušila jsem, že přijde čas na rozhovor:

Čokoláda se stala módní, ale i zdravou dobrotou, výrobců přibylo. Značka Andělské pralinky získala své příznivce velmi rychle. Čím?

Těší mě, že čím dál více zákazníků upřednostňuje kvalitní čokoládu, která je sice o něco dražší, ale... Víte, že svému tělu dáváte něco lepšího. Andělské pralinky si také proto získaly hodně příznivců, kteří kromě luxusní čokolády oceňují množství originálních příchutí, které si sami vymýšlíme. V neposlední řadě nás baví reakce lidí, kteří se zastaví nad našimi pralinkami, a neví, kterou si vybrat dřív, protože barev a tvarů je tolik, že spolehlivě vyvolají Pavlovův reflex...

DSC 2255rr

Profesí nejste ani cukrářka, ani pekařka. Co vás k oboru vlastně přivedlo?

Sny. Je to trochu zvláštní, ale právě díky živým snům o pralinkách jsem se rozhodla opustit pozici facility managera a jít svou vlastní cestou. Jsem přesvědčená o tom, že člověk by si měl splnit své sny, jakkoli se mohou zdát absurdní, protože pokud to aspoň nezkusíte, můžete po zbytek života jen litovat. A to jsem nikdy nechtěla.

A zůstanete?

Samozřejmě! Z rozjetého vlaku se totiž těžko vystupuje, a navíc když je tenhle vlak čokoládový, tak neznám lepší dopravní prostředek. Když vidíte a slyšíte reakce spokojených zákazníků, dojatých maminek, které dostanou od svých dětí bonboniéru s jejich fotkami na pralinkách a rok si ji schovávají nedotčenou ve skříni, protože do pralinek s dětmi se přece nekouše, tak i to je důvod, proč s Andělskými pralinkami zůstat.

Podle jakých principů sestavujete příchutě? Dáte na intuici, vlastní zkušenosti, doporučení přátel nebo experimenty s kořením?

Vyrábíme podle vlastních receptur, které jsme dlouho vymýšleli tak, abychom nemuseli použít žádné konzervační látky a pralinky měly minimálně tříměsíční trvanlivost. V tuto chvíli existuje zhruba 200 základních typů pralinek, vyrábíme i sezonní limitované edice, např. v létě koktejlovou řadu s chutí jahodového daiquiri, piňa colady, mojita atd. Pány jistě potěší řada Gentleman only, která obsahuje pralinky s náplněmi z luxusního alkoholu – koňaků, irské whisky nebo kubánského rumu. Rádi se necháme inspirovat nápady světových chocolatiérů, ale také se bavíme vlastními experimenty s různými surovinami a kořením.

Kvalitní čokoláda by se neměla konzumovat jako odměna všedního dne. Chvíle s pralinkou by měl být malý rituál spojený s odpočinkem, přeladěním myšlenek, něčím krásným a okouzlujícím. Měl by to být drobný zážitek, ne ochutnávka v poklusu... Nezdá se vám, že čokoládu vnímáme často jako samozřejmost a podstata nám uniká?

V dnešní uspěchané době jsme si zvykli jíst ve spěchu, a to nejen čokoládu. Celkově je doba šíleně zrychlená, chybí nám klid na to, abychom se na chvíli zastavili, zamysleli se, vychutnávali si jídlo, život... Věřím, že jsme schopni předat druhému své emoce a energii také prostřednictvím jídla. Proto jsme už několikrát zaznamenali odezvy u našich klientů, kteří nám vyprávěli o příjemné energii, kterou pociťovali, když otevřeli bonboniéru a ochutnali. Rádi bychom pohladili po duši všechny, kteří Andělské pralinky uvidí, a třeba je ani neochutnají, ale potěší se jen pohledem. A když už si pralinku dopřejí, neměli by si tu malou kalorickou bombičku vyčítat, ale radovat se z té sladké chvilky.

Jak se vžila možnost navrhnout si své vlastní pralinky? Využívají toho zákazníci?

Máme hodně objednávek na pralinky s fotkami. Je to výjimečná záležitost a překvapení, které zaručeně potěší každého obdarovaného. Mezi milovníky našich pralinek patří také hvězdy filmového i hudebního nebe, které „fotopralinkami“ pravidelně obdarovávají své příbuzné a blízké. Teď budou Andělské pralinky také součástí pořadu Alice Bendové na TV Barrandov. To je pro nás potěšení i doporučení zároveň.

IMG 7351Kde je lze koupit?

Prodejní místa jsou jak v centru Prahy, v Kutné Hoře, kde je nově otevřená prodejna Dačický, tak třeba i ve Vsetíně nebo v Lipníku nad Bečvou, kde máme výrobnu. Přesný seznam prodejních míst najdete na našem Facebooku. Nebojte se nám zavolat, zakázky řešíme individuálně a není nic lepšího, než se na všem domluvit přímo.

Nesníte o vlastní čokoládové cukrárně, čokoládové kavárně, čokoládové seznamce?

Náš pralinkový sen se částečně splnil v Kutné hoře, kde rodina pana Ciklera otevřela v jednom z historických domů krásnou prodejnu Dačický, ve které je bohatá nabídka Andělských pralinek, čokolád, nugátů a dalších andělských výrobků, nad kterými zaplesá nejedno srdce čokoholika. Nabídku teď doplníme o makronky, které jsme také zařadili do výroby. Samozřejmě, že by nás těšilo mít svůj vlastní čokoládový obchůdek v Praze, ale zatím se nám nepodařilo najít pro něj vhodný prostor. Takže pokud některý ze čtenářů bude mít nápad, kde bychom mohli své království čokolády zrealizovat, budeme rádi za tip!

otázky připravila Eva Brixi
www.andelskepralinky.cz