DSC 1865Vnímáme to jako samozřejmost. Při stolování nechybí hořčice, kečup. Staly se našimi společníky, často však netušíme, kdo a kde je vyrábí a jakou značku reprezentují. Společnost KAND s.r.o. z Dobrušky se stará o to, aby nám chutnaly a příjemně zpestřovaly náš talíř. Co všechno je v sortimentu této firmy a jak myslí na své zákazníky, o tom jsem hovořila s ředitelkou jmenované společnosti Ing. Editou Charvátovou, MBA:

Grilovací sezonu vystřídaly přípravy na Vánoce. A mnozí milovníci masa již nyní přemýšlejí, jak si zpestří jarní večerní chvíle u ohně... Váš sortiment je však pro všechna roční období. Jaký díl produkce představují kečupy a hořčice?

Společnost KAND s.r.o. je tradičním výrobcem pochutin v České republice. Působí ve dvou provozech, v Chlumci nad Cidlinou od roku 1946 a v Dobrušce od roku 1950. Zabývá se také obchodní činností. Zákazníkem poptávané výrobky, receptury pochutin, které nelze u nás z technologického hlediska vyrobit, dovážíme od našich sesterských společností spol. Develey Senf und Feinkost GmbH. A co se týká výroby, v roce 2017 představoval podíl produkce hořčice 75 %.

Jeden z kečupů jste začali dochucovat přírodními sladidly, máte i curry kečup. Jak nastartovaly na oběžnou dráhu gurmánů?

Naše výrobky jsou dodávány na celý trh v ČR a do zahraničí. Aktivně se účastníme veletrhů, prodejních akcí a různých soutěží oblasti potravin. Setkáváme se tak napřímo s našimi koncovými zákazníky, reagujeme na jejich přání a požadavky, které aplikujeme do našeho vývoje. Stejně tak tomu bylo s výrobky Kečup KAND s přírodními sladidly nebo Kečup KAND Delikates curry 520 g, oba získaly ocenění Česká chuťovka 2017.

Jdete cestou zdravého stravování, v nabídce najdeme ovocné sirupy bez cukru. Nebo báječnou šípkovou marmeládu či bylinkový ocet. Kde si takové dobroty můžeme koupit?

Sirupy Mautner Markhof 0 % bez přidaného cukru jsou výrobkem naší sesterské společnosti z Rakouska. Díky svému vysokému ovocnému podílu vynikají svou nezaměnitelnou chutí, jsou lehké a se sníženým obsahem kalorií. Ideální jsou i pro přípravu míchaných nebo teplých nápojů. Stejně tak 7-bylinný ocet KAND pochází z vídeňské výroby. Jde o vinný ocet s přídavkem sedmi vybraných bylin. Hodí se převážně na listové nebo okurkové saláty, kterým tak dodává pro něj charakteristickou kořeněnou chuť. Jednoduše přidáme olej a salátová zálivka je hotová!

kecîup cîesnek malyüHojně také vyvážíte. Po čem je v zahraničí největší poptávka?

Ano, naše výrobky vyvážíme do mnoha zemí (do Lotyšska, Litvy, Polska nebo na Slovensko). Pro pochutiny je ale typické, že se země od země liší svou chutí. Receptury tedy upravujeme dle legislativy, zvyklostí a požadavku konkrétního zákazníka. Co možná málokdo ví, momentálně nejvyšší podíl vývozu představuje klasická česká kremžská hořčice.

V říjnu jste získali již zmíněné ocenění v soutěži Česká chuťovka. Povzbudilo vás to?

Velmi nás toto získané ocenění potěšilo. Pravidelně se s našimi výrobky účastníme této soutěže již od roku 2012. Jde o vyjádření důvěry v to, co děláme, ocenění odborné komise a aktivity se konají pod záštitou senátu parlamentu ČR a ministra zemědělství ČR. Každý úspěch je však výsledkem práce celého týmu, je to takové zrcadlo toho, že má naše práce smysl. Také je inspirací k tomu, aby náš výrobek nechyběl v žádné domácnosti.

To však není jediná meta, které jste dosáhli...

Společnost KAND také uspěla v dTestu kečupů v ČR, je oceněna jako Potravinář Královéhradeckého kraje v kategorii Ovoce, zelenina a výrobky z nich; dále jsme držiteli značky kvality Klasa; Zlatého klasu z výstavy Země živitelka aj. Nejdůležitější je pro nás spokojený zákazník a zaměstnanec. Pyšníme se certifikátem Humane Exployer.

otázky připravila Eva Brixi