IMGP1059 2Vést kosmetický salon, být nablízku klientkám, respektovat jejich čas i potřebu se nejen zkrášlit a ozdravit, ale také vychutnat si chvilky jen pro sebe, zkrátka umění sdílet – i tak se dá charakterizovat povolání a business kosmetiček. Ženy, které se touto dráhou vydaly, často dokáží nemožné. Nejen že „naordinují“ optimální způsob péče, ale vyzpovídají vaši duši, pomohou, poradí, i když samy vlastně prožívají to, co jejich zákaznice.

„Pro ně a k povzbuzení jejich snahy podnikat zodpovědně, stále lépe a šířit prestiž francouzské kosmetiky GERnétic, uspořádala firma Mgr. Ladislav Kavan – LK SERVIS soutěž Hvězda GERnétic Česko 2017, jejíž vyhodnocení se odehrálo v září při příležitosti veletrhu World of Beauty & Spa v pražských Letňanech,“ sdělila výkonná ředitelka LK SERVIS / GERnétic Ing. Andrea Trčková. „Osobně si jejich přínosu značce nesmírně vážím, stejně tak jako času, který věnují systematickému vzdělávání, vyhledávání nových příležitostí i komunikaci s potenciálními zájemci o jejich služby. Jsou příkladem toho, jak spolupracovat, motivovat ostatní k hledání životní harmonie, vyzařovat pozitivně.“ 

N4 Set pro citlivou pletPři té příležitosti jsme se všech oceněných zeptali:

1. Co děláte pro to, aby se do vašeho salonu klientky a klienti rádi vraceli?
2. Proč vás podnikání těší?

Martina Zítková
MV Beauty, Partnerský salon GERnétic, Teplice
Ocenění: Hvězda GERnétic Česko 2017 – absolutní vítězka

1. Mým cílem je, aby u mě klientky našly nadstandardní kosmetické služby. Myslím tím péči, kterou neposkytuje každý salon. V první řadě jde o práci s úžasnou a velmi kvalitní kosmetikou GERnétic. Po letech hledání jsem se utvrdila v tom, že tato kosmetika nabízí nejširší škálu možností při ošetřování všech typů pleti všech věkových kategorií, včetně pleti mužské, a také mi umožňuje nabízet mnoho typů tělových ošetření. Vzhledem k možnostem neustálého vzdělávání mohu nabízet stále nové a nové typy ošetření nebo zdokonalovat ta stávající – proto i klientky, které mne navštěvují několik let, mají možnost spolu se mnou „objevovat“ stále něco nového. Snažím se o to, aby u mě našly příjemné prostředí – vyhřáté lůžko, šálek čaje a místnost provoněnou jemnými vůněmi éterických olejů vybíraných dle ročního období nebo potřeby klientky. Salonek se i často mění na koncertní síň, kde se ozývají tóny hudby dle přání té které ženy. Mnohdy se stávám psychologem a poradcem a během ošetření odstraníme i emoční napětí, pokud je třeba (používám i Reiki – jsem terapeut se dvěma stupni). Naše duše se zrcadlí i v našem obličeji – kosmetické ošetření dávno není jen maska, čištění pleti a líčení... a na to se snažím stále pamatovat!

2. Podnikání v tomto oboru – ač je v dnešní době dosti obtížné (legislativa, hygienické předpisy, časová náročnost atd.), je pro mě určitým typem svobody. Je také možností poskytnout každému šanci omládnout ne­jen na těle, ale i na duchu a radovat se z viditelných výsledků své práce i přes všechny překážky, které nám doba klade. Přála bych každému stejný pocit naplnění, i když zrovna nepoužívají kosmetiku GERnétic.

LadislavKavan Martina Zitkova Alena KimlovaDagmar Kacerová
Studio D, Partnerský salon GERnétic, Vyškov
Ocenění: Síň slávy GERnétic 2017

1. Je to souhra více věcí dohromady a vnímání kosmetického ošetření všemi smysly. Usiluji o to, aby klientky vstoupily do salonu, který je harmonicky sladěný a lahodí oku, aby byla v salonu příjemná vůně podbarvená něžnými tóny relaxační hudby, doprovázená při kosmetické proceduře příjemnými doteky teplých lidských rukou. Po takovém zážitku musí mít klientka chuť se vrátit. Patří k tomu také předání znalostí k vyřešení aktuálního problému, doporučení přípravků pro domácí péči, psychologie.

2. Myslím si, že povolání kosmetičky je spíše posláním než podnikáním. Smyslem tohoto poslání je činit lidi nejen krásnější, ale i zdravější a šťastnější. To je cílem mé profese, která mě velmi těší, naplňuje a uspokojuje.

Mgr. Ladislav Kavan vede zastoupení GERnétic pro ČR a SR, na snímku s Martinou Zítkovou (uprostřed) ze Studia MV Beauty v Teplicích, absolutní vítězkou soutěže Hvězda GERnétic Česko 2017, a Alenou Kimlovou, hlavní firemní kosmetičkou GERnétic

Mgr. Simona Fleková
Kosmetické studio S&F, Partnerský salon GERnétic, Brno
Ocenění: Cena za poskytování nejvíce druhů ošetření GERnétic

1. Začátek všeho byl výběr místa a prostor mého současného kosmetického studia. Studio je v domě, kde byla před mnoha lety porodnice. Rodily se zde děti, rodil se zde nový život... A prostory studia jsou protkány touto pozitivní a příjemnou energií, kterou vnímají i moje klientky-klienti. Při potkávání se a seznamování se s novými lidmi dám hodně na první dojem. A tak i v mém kosmetickém studiu je pro mě důležité oslovit a zaujmout klientky a klienty už při první návštěvě. Hezké přivítání, voňavé, čisté a příjemné prostředí, které zaujme. A následně vysoká profesionalita a odbornost v přístupu ke každé jednotlivé klientce-klientovi, která je nezbytná. S tím souvisí neustálé vzdělávání se v oboru. V neposlední řadě je velmi důležitá vzájemná empatie. A klientky-klienti se rádi vracejí, potkáváme se pravidelně, náš kontakt je velmi osobní, což je mou velkou odměnou.

2. Podnikat jsem začala před zhruba dvaceti lety. Vrhla jsem se do nejistého světa samostatné výdělečné činnosti. Splnila jsem si své sny o samostatnosti a seberealizaci, mohla jsem zúročit posbírané nápady a zkušenosti, jsem ve stálém kontaktu s lidmi, to mě uspokojuje.
Ráda poznávám a objevuji nové věci, postupy, názory. Jistou relativní výhodou je i skutečnost, že jste pánem svého času, i když nakonec zjistíte, že práci věnujete daleko více času než v zaměstnaneckém poměru, k tomu někdy i pracovní víkendy. A taky třeba večery, kdy vyřizuji a dotahuji veškerou administrativu. Občas to není jednoduché, ale neměnila bych, moje podnikání mě opravdu těší.

lift creme tuba krabickaMarie Drenková
Kosmetický salon v hotelu Salve, Partnerský salon GERnétic, Karlovy Vary
Ocenění: Cena za odborné znalosti GERnétic

1. Pro své klienty sestavuji individuální programy jak na ošetření, tak i domácí péči. Takový přístup je vždy na místě, každý zákazník má jiný problém, jinou pleť. Od toho se odvíjí míra času, kterou vynakládám, aby byl zákazník spokojený, to se samozřejmě odráží v individuálním cenovém programu. Nabízím věrnostní program. Někdy kombinuji kosmetické ošetření GERnétic s chemickými peelingy, přístrojovým ošetřením a jinými zákroky. A výsledky jsou fantastické. Často věrnému zákazníkovi věnuji originální dárek, malou pozornost k narozeninám nebo překvapení k vánočním svátkům. Profesionální i lidský přístup, vzdělání, praxe, vědomosti, porozumění, příjemné a čisté prostředí atd. jsou samozřejmostí. Návštěva kosmetického salonu má být luxusním zážitkem pro zákazníka. Ten má odcházet spokojený, nadšený, plný energie, nelitovat času ani peněz. Svoji profesi se snažím dělat s láskou, preferuji kvalitu nad kvantitou, proto neustále investuji do svého vzdělání i nových technologií a přípravků. Klienti jsou mojí motivací i inspirací!

2. Práci v tomto oboru beru jako poslání, mým úkolem je dodávat lidem mladistvý vzhled, zdraví, krásu, zvyšovat jim sebevědomí. Pozitivní ohlasy klientů, ať už jsou to úsměvy, kladné reference, poděkování za vyléčené kožní onemocnění, akné, celulitidu, nebo omlazení, mají magickou moc, která mě nabíjí. Těší mě, když se klientky nemohou dočkat návštěvy v mém kosmetickém salonu nebo nechtějí odcházet po ošetření... když mi s nadšením vyprávějí, že jim okolí dělá komplimenty, jak báječně vypadají a jak omládly.

Dámský svět
Dámský svět s.r.o., Partnerský salon GERnétic, Děčín
Ocenění: Cena za nejhezčí salon
na profesionální úrovni

1. Jsme společnost, která je založená na komplexnosti wellness služeb. Pokud k nám klientka nebo klient vstoupí, byť na jednu proceduru, nezřídka se zajímá i o to, co se děje za jinými dveřmi. Myslím, že okřídlené je „čisté prostředí, profesionalita a milý úsměv“, ale mám pocit, že toto je přímo Svatá trojice, kterou se musí kvalitní salon řídit.

2. Je v něm svoboda a možnost sebereali­zace.

Zuzana Gmuzdeková
Partnerský salon GERnétic, Jihlava
Ocenění: Cena za nejaktivnější účast v Akademii GERnétic

1. Snažím se vždy vytvořit voňavé a samozřejmě čisté prostředí, kde klientka může v klidu odpočívat. Malé občerstvení, dárečky, které vždy potěší. Rozloučení s klientkou slovy „těším se příště na setkání s Vámi“. Myslím a cítím vše upřímně z celého srdce. Vážím si svých klientek a jejich důvěry.

2. Svoboda, jsem pánem svého času, za vše zodpovídám jen já sama. Je to výzva. Ráda dělám věci, které mají smysl, a pracovat s milovanou značkou GERnétic opravdu smysl má, a to mě samozřejmě také baví, protože s touto značkou mám opravdové výsledky.

Jaroslava Musilová
Barmus, Partnerský salon GERnétic, Praha 2
Ocenění: Cena pro nejlepšího prodejce produktu Lift Crème za období 16. 4. až 31. 7. 2017

1. Svoji práci mám velice ráda, ale plně si uvědomuji, že současná doba, a vlastně asi žádná, nedá nic zadarmo. Snažím se proto stále vzdělávat, abych dokázala odpovědět někdy až na záludné otázky klientek, a práci s jejich pletí provádět na vysoké úrovni. Myslím, že musí cítit profesionalitu, aby mi důvěřovaly a dle mých rad se o sebe dobře staraly i doma. Při ošetření v mém studiu se snažím, aby se klientka cítila dobře již při příchodu do studia. Vzhledem k tomu, že pracuji s kosmetikou GERnétic, která je na vysoké úrovni, musím já osobně přistupovat k práci s touto kosmetikou velmi odpovědně. Je pro mě vždy velkou odměnou, že klientky se cítí jak při ošetření, tak po skončení velmi dobře. Odchází spokojeny a již se těší na další návštěvu. V dnešní době při tak velké frekvenci salonů není jednoduché to zvládnout, a tak je to pro mě stále velká výzva.

2. Když jsem opouštěla základní školu, neměla jsem možnost studovat to, co bych chtěla. Tak jsem po revoluci v roce 1989 chytla příležitost, jak se říká „za pačesy“. I když jsem měla dvě malé děti, dala jsem se na studium. Vystudovala jsem Institut profesionální kosmetiky u paní Knoblochové. Jako kosmetička jsem začala pracovat v roce 1992 v době, kdy kosmetika byla taková „Popelka“. I když začátky nebyly vůbec jednoduché, například vybudovat, zafinancovat studio atd. Zvládla jsem to za pomoci manžela a rodiny. Byla to možnost dělat to, co jsem si vždy přála. Podnikání umožňuje i určitý prostor svobody. Můžu si věci řídit dle svého uvážení a nakládat se svými zkušenostmi podle sebe. Je jasné, že nejde vše úplně tak, jak bych si přála, ale i tak se cítím být vlastní paní.
Doufám, že mě elán neopustí a u této práce budu moci zůstat až do konce své pracovní i podnikatelské aktivity.

Prosperita Madam Business
byla mediálním partnerem tohoto projektu.

připravily Eva Brixi a Kateřina Šimková