art 1868727Psaní na papír zůstává i v dnešní době velmi oblíbené a často používané. Podle exkluzivního průzkumu řetězce Albert píše rádo 80 % dospělých Čechů, ženy pak podstatně raději než muži. Polovina populace vezme do ruky tužku či pero pravidelně každý den. Nejčastěji lidé při ručním psaní kombinují psací a tiskací písmo.

Počítače, chytré telefony, tablety. Ačkoli je pro nás technika 21. století každodenní záležitostí, rukou píšeme v Česku stále často. Ve skutečné oblibě má ruční psaní každý třetí Čech, více než polovině populace vůbec nevadí. Přibližně 13 % respondentů psaní považuje za nutné zlo a pouze necelých 6 % se mu zcela vyhýbá. Psaní rukou je přitom velmi důležité. 

„Ruční psaní má i dnes obrovský význam. Jde o dědictví po našich předcích a je potřeba si uvědomit, jak dlouho trvalo, než se lidé naučili kreslit a psát. Díky řeči a psaní se náš mozek mohl vyvinout do dnešní podoby,“ vysvětlila odbornice na grafomotoriku Mgr. Martina Simonidesová.
Obchody Albert na důležitosti psaní upozorňují ve spojitosti se začátkem nového školního roku. „Letos jsme se zaměřili na produkty pro zdravé psaní. Školáci a jejich rodiče tak u nás najdou zajímavý sortiment ergonomických tužek a per, včetně těch speciálně upravených pro leváky, ale i cvičebnic, které dětem pomohou se správnou technikou psaní i kreslení,“ doplnila mluvčí řetězce Barbora Vanko.
Podle aktuálního průzkumu píšeme nejen rádi, ale i často. Polovina Čechů píše rukou každý den ve škole či zaměstnání a celkem 85 % alespoň několikrát týdně. Pouhé procento nepíše rukou vůbec a používá pouze elektronická zařízení. Co do druhu psaní, 30 % respondentů preferuje tiskací a stejné procento pak psací. Nejčastěji (zbylých 40 %) ale Češi kombinují obojí.
Co se týče rozdílu mezi pohlavími, podle aktuálního průzkumu je psaní rukou podstatně bližší ženám. Velmi rádo jich píše téměř 40 %, u mužů je to o polovinu méně (22 %). A naopak – pouze necelé 2 % žen psaní rukou nesnáší a považují ho za nutné zlo, u mužů to tak vidí každý desátý. Nejraději lidé píší na papír v Královéhradeckém kraji (52 %), žádný další kraj navíc v oblíbenosti psaní nedosáhl hranice 40 %, nejméně pak v Karlovarském (18 %). Doba přeučování stran je už minulostí. Z průzkumu vyplývá, že 89 % Čechů se identifikuje jako praváci, jen 8 % jako leváci. Zbylá 3 %, převážně starších respondentů, umí psát oběma rukama. Mladší generace mají ve svých řadách leváků podstatně více, než je průměr. Zatímco v kategorii 54–65 let jsou pouze 3 % leváků, u lidí mezi 18 a 26 je to téměř 17 %. Nejvíce leváků hlásí Pardubický kraj (13 %) a Vysočina (14 %), nejméně jich naopak najdeme v Jihočeském (3 %) a Plzeňském (4 %) kraji.

(tz)

Foto: Pixabay.com