ateliér květiny.jpgNení divu, že se v době, kdy náš život proměňují technologie od základu a nutí nás vidět svět přes monitor počítače, display mobilu či tabletu, obracíme k přírodě a kousek z ní chceme mít doma, na pracovišti, prostě u sebe. Ať je to zimní zahrada jako zasedací místnost pro porady, kousek suché větve z lesa ve skleněné váze v obýváku, nebo tři sněženky v miniaturním džbánku na nočním stolku. Aranžování květin rozumí odborníci, ale i pro laika to může být báječný relax, povbuzení a potěšení. Mnozí z nás to dobře vědí. Nejen že dáme při takové práci a zábavě odpočinout hlavě, ale pohledem na vytvořené aranžmá vnímáme krásno i jeho ušlechtilé poslání. Je potřebné, vítané.

Pro ty ne úplně zkušené se může stát vodítkem milá publikace z nakladatelství Smart Press, která právě vyšla a jmenuje se Můj květinový ateliér – květinové dárky a inspirace pro každé roční období. Autorkou je Bc. Markéta Keclíková, majitelka firmy ROSMARINO Květinový ateliér s.r.o. Vystudovala Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, ale osud a vztah ke květinám ji nakonec zavedly k podnikání ve floristice.

Jedinečnost knihy spočívá v podrobném popisu doprovázeném detailní fotodokumentací nejrůznějších květinových vazeb, věnců, svícnů, aranží a dalších nápadů na dárky z květin napříč ročními obdobími, svátky a slavnostními událostmi. Obsahuje přes 200 ilustračních fotografií, podle kterých dokáže i začátečník vyrobit půvabný a originální dárek pro dívku, ženu či muže, do interiéru jakéhokoli prostředí.

Autorka knihy zasvěcuje čtenáře srozumitelnou a čtivou formou do základů praktické floristiky, jejích technik a pojetí, ale poskytuje také řadu užitečných rad týkajících se nákupu květin, péče o ně a jejich vlastností.

Kniha potěší všechny kreativní milovníky květin a květinových dekorací, ať už je pro ně floristika pouhým koníčkem, nebo přemýšlejí o profesionální dráze.   

(rix)