02_dozinky_kys_smet.jpgObory zdravé výživy, stravování a životního stylu se propojily v jednu touhu – touhu po kvalitním, plnohodnotném životě, který by více tíhnul k osvědčeným návodům, pravidlům i zákonitostem. O tom, jak žít, aniž bychom šidili kariéru, rodinu i své záliby, se vedou nekonečné diskuze. Více než v minulých letech otvíráme prostor otázkám, jak to všechno udělat, abychom netrpěli nadváhou, zvýšeným cholesterolem, tlakem, nemístnými depresemi. A víme, že odpověď je ve své jednoduchosti více než složitá.

Svou úlohu hrají i možnosti našeho jídelníčku. Odmítáme se spokojit s běžnou tržní nabídkou, chceme to nejlepší, co nám přináší plnohodnotný zážitek i dostatek živin v poměru, který náš organizmus potřebuje. Toho si je vědoma Mlékárna Valašské Meziříčí a ve snaze vyhovět se její výrobky dostaly do povědomí mnohých z nás. Letos slaví dvacet pět let od svého založení, kdy vznikla privatizací Beskydských mlékáren. Současný výrobní program tvoří smetanové, ovocné či nízkotučné jogurty, kysané tekuté výrobky, biojogurty nebo čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků, které si zákazníci oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i nezávislých prodejen, některé výrobky jsou dodávány rovněž na Slovensko. Ve svém jubilejním roce uvede mlékárna na trh rovněž novinku – doplní řadu acidofilních mlék. Firma se může rovněž pochlubit úspěšnou spoluprací s mladými sportovci – moderními gymnastkami, které dlouhodobě podporuje, nebo s talentovaným juniorským mistrem světa v desetiboji Jiřím Sýkorou.

„Sport, zdraví, vitalita a kvalita ve spojení s našimi výrobky jsou součástí zdravého životního stylu,“ řekl Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí na nedávné tiskové konferenci v Praze. „Na nedávné konferenci Retail Summit jsem hovořil mimo jiné o významu kvalitních potravin. V sekci „One Quality – Výchova ke kvalitě má cenu“ jsem se zabýval zejména preferencemi a pohledem spotřebitelů na čerstvost a kvalitu potravin s přihlédnutím k ceně. V naší mlékárně jsme se snažili najít odpověď na otázku, zda je možné spotřebitele naučit tomu, že kvalita je důležitá, protože právě český zákazník je na cenovou politiku nesmírně citlivý. Obchod je stále složitější, proto jsem rád, že si naše výrobky udržely po celou dobu existence mlékárny svoji jakost, úroveň. A přestože i naše mlékárna musela překonávat rozmanité tlaky, nikdy nepřistoupila na snížení kvality. Jsme vděčni našim zákazníkům, že nákupem výrobků dokazují, že o ně stojí,“ dodal Zdeněk Bukovjan.

„Náš sortiment se pyšní řadou ocenění. Účastníme se nejrůznějších soutěží, kde jsou výrobky hodnoceny jak odbornou veřejností, tak i spotřebiteli, abychom vyzdvihli význam a důležitost kvalitní, tradičně zpracované potraviny,“ sdělila Ing. Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Tradiční a kvalitně zpracované potraviny chceme přiblížit i mladé generaci, proto vznikla spolupráce s mladými talentovanými sportovci. Jsme rádi, protože jednak podporujeme pěknou a správnou věc a na druhou stranu nám například tvář Jirky Sýkory pomáhá sdělit význam správného stravování. Jirka sám naše výrobky pravidelně snídá. Kdo ví, třeba tak alespoň trochu napomůžeme k nějaké medaili,“ vyslovila nemalé přání Radka Benešová.

„Abychom mohli dobře rozvíjet všechny své schopnosti, které nám život do vínku nadělil, měli bychom využívat i všech ověřených informací, které nám k tomu pomáhají. Patří k tomu i správný životní styl,“ připomenul MUDr. Petr Tláskal, CSc. „K dobrému výkonu všech činností potřebuje náš organizmus energii, musí v dostatku přijímat jednotlivé živiny a látky, které metabolickým procesům našeho organizmu pomáhají. Fyzická aktivita je významnou složkou, která geneticky nastavené složky našeho metabolizmu pozitivně aktivuje. Vyváženost potřeb výživy a pohybu je dobrým předpokladem k udržení zdraví a životní výkonnosti. Do rámce správného a zdravého životního stylu rozhodně patří mléko a mléčné výrobky. Výjimky lze pouze nalézt tam, kde je lidský organizmus jinak nastavený, ale to je záležitost zcela individuální, platná pro všechny složky naší výživy. Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny, které člověka provázejí od doby jeho narození. Přináší organizmu plnohodnotnou bílkovinu, která je potřebná pro zdravý růst a vývoj v dětství a udržování metabolických procesů v dospělosti. Jsou zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, který je významnou složkou našeho kostního systému. Mléko a mléčné výrobky obsahují i většinu ostatních minerálních látek a vitaminů. Předností zakysaných mléčných výrobků je obsah mikroorganizmů, které zlepšují stravitelnost živin, zajišťují přirozenou ochranu trávicího traktu, případně stimulují imunitní systém, pomáhají vyprazdňování a pozitivně ovlivňují stav našeho zdraví. S doporučovanou pestrostí stravy bychom i v dospělém věku měli konzumovat mléko či mléčné výrobky ve dvou až třech porcích denně,“ vysvětlil Petr Tláskal.

V této souvislosti jsem se Petra Tláskala zeptala: Jaké mléčné výrobky by doporučil ženám 50+, kterým se zvýšila hladina tuků a cholesterolu v krvi, a zároveň věk signalizuje, že by měly dbát na efektivní přísun vápníku do svých kostí, který se údajně nejlépe vstřebává z tučných mléčných výrobků, nikoli z odtučněných?

Odpověď zněla: „Doporučil bych konzumovat polotučné výrobky, ty s nejvyšším obsahem tuku raději ne.“

s využitím tiskových materiálů připravila Eva Brixi