P10.jpgBarvy patří k jaru snad více než k jinému ročnímu období. S chutí jim dáváme příležitost, aby vystřídaly škálu šedi, která nás provází od prosince až do začátku března. Zejména primulky nám pomohou rozveselit stůl, kancelář, recepci, okno nebo jakékoli domácí místo, kam často směřují naše oči i kroky.

Jmenovanou květinu zná snad každý. Jako jedna z prvních vítá jaro. A pro květináře je to neodmyslitelný člen na seznamu hrnkových květin ještě zimních a časně jarních dnů. Kytička je to vpravdě vděčná, primula je cenově dostupný milovník nízkých teplot, vlhkosti a světla. Pokud nehrozí mrazy, můžeme petrklíč použít k výsadbě truhlíků v exteriéru. Minulé zimy by nám takový kousek umožnily. Letos to asi nepůjde. Takže se soustřeďme na interiér.

Současným trendem použití petrklíčů je krátkodobá dekorace i při pokojových teplotách. Nahrazuje tak květinové variace z řezaných květin. Sice je označována jako krátkodobá, ale rozhodně vám na stole vydrží déle než řezaná květina. Může být kouzelným dárkem, pozorností nebo poděkováním. Pokud se nechcete spokojit jen s jednoduchou květináčovou úpravou, lze petrklíč v zajímavém obalu doplnit přírodním materiálem, který je zrovna k mání, ať to jsou listy, větvičky, lišejník, mech. Na stole vám pak vznikne malý, leč výrazný zdroj energie, vůně a pozitivního ladění. Inspiraci poskytl Svaz květinářů a floristů ČR.

Toto profesní uskupení, které sdružuje přední české pěstitele květin, floristy, obchodníky s květinami a pomocným materiálem, odborné zahradnické, školy, Výzkumný ústav okrasného zahradnictví, botanické zahrady i ostatní zájemce o tuto problematiku, se snaží prostřednictvím nápadů zaujmout nejen širokou veřejnost, ale také ve firmách. Nápady mistrů floristů jsou nekonečné a vždy dokážou pohladit po duši a nádherně naladit.

Od roku 2007 pracuje Svaz květinářů a floristů ČR ve dvou samostatných sekcích, je také členem Asociace zahradnických společenstev a Agrární komory ČR. Nejvýznamnější letošní akcí bude pořádání Mistrovství floristů ČR – Děčínské kotvy. Letos to bude již 46. ročník a tématem budou Ladovské Vánoce.

SKF ČR se podílí na propagaci značky Česká květina. Svaz je také zapojen do projektu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR pod názvem Rok venkoval 2017.         

(rix)