IMG_1941.jpgTak nějak si to život vynutil sám. Dlouho nic a najednou takřka skokem se více a více lidí zajímá o vlastní životní styl. Zjišťujeme, že hektické tempo, které jsme nasadili po sametové revoluci v touze se seberealizovat a dělat věci po svém, nás trochu přerostlo. A přestáváme stačit. Stres plynoucí z toho, že zdravý rozum možností ustoupil do pozadí před vizemi a touhou něco dokázat, zbohatnout, zviditelnit se, vyvažujeme úvahami, že takto už dál žít nechceme.

Nechceme usínat se zapnutým mobilem pod polštářem a prášky na vysoký tlak mít jako ranní rozcvičku. Začínáme přemýšlet a snažíme se napravovat neduhy, k nimž jsme se překotnou dávkou jednostranného úsilí dostali. Víme, že se nezdravě stravujeme, že málo spíme, sporadicky se pohybujeme. Trpíme neurózami a rodinným přítelem se stává psycholog či psychiatr.

Mnoho lidí hledá, a zejména našlo pomoc v bylinkách. Mgr. Jarmila Podhorná, která založila ihned po svém nástupu do důchodu firmu NADĚJE v Brodku u Konice, má plné šanony děkovných dopisů. Tu píše radostně muž o snížení cukru v krvi, tu sděluje vnučka, že babička už lépe chodí, přichází pochvalné řádky od lidí, kteří měli trvalé potíže kvůli borelióze a díky bylinným tinkturám se jich zbavili. Zdá se vám to neuvěřitelné?

Ano, jsou to zázraky receptur, vášnivého vztahu k síle bylin i sumarizace poznatků doslova z celého světa, na základě nichž Jarmila Podhorná vytvořila široké portfolio bylinných přípravků, které lidem pomáhají.

Zázraky ze zahrady i z květináče

Již řadu let jsem její království chtěla vidět. Letos koncem srpna se mi to poštěstilo. Prošla jsem bylinnou zahradou, mohla jsem uštípnout sem tam z některé rostlinky a ochutnat, dověděla jsem se nespočet zajímavostí. Už vím, k čemu je dobrá šrucha zelná, třeba pomáhá při srdeční arytmii, vysokém krevním tlaku nebo v prevenci proti šedému zákalu či proti zánětům šlach. Kalísie voňavá se zase u nás pěstuje jako pokojová rostlina či v létě na zahradě, i když jsou její domovinou tropy a subtropy. Je to příbuzná naší známé voděnky neboli blázna. Léčitelé ji nazývají rostlinou zázračnou, protože má neuvěřitelně široké spektrum použitelnosti – skoro na všechny nemoci. Léčí alergie, prostatu, roztroušenou sklerózu, astma, bolesti kloubů, odstraňuje otoky, cukrovku, syndrom chronické únavy, snižuje dioptrie. Není divu, že je předmětem výzkumu pro vojenské využití. Okusila jsem perillu čínskou, kterou hned zjara zaseji u nás doma na zahradě, abych ji přidávala jako doplněk do salátů nebo z ní vařila čaj.

Poseděla jsem ve vkusně a mile zařízené jednací místnosti zrekonstruované budovy, kde je zároveň prodejna, a četla mezi výpovědí Jarmily Podhorné řádky jejího příběhu. Třeba o tom, že podnikání není jen o nápadech, ale o značných investicích, které věnovala rozvoji firmy, když měla možnost dokoupit další objekty a pozemky. O zodpovědnosti i touze dělat to, co je pro lidi užitečné.

Prohlížela jsem si výkresy architekta, které mapují další její sen, který by se měl začít brzy měnit v sídlo, kde načerpáte další síly svého já. Jarmila Podhorná by ráda vybudovala centrum ozdravování, kde by její tým poskytoval nejen rady, přípravky, ale i speciální diagnostiku, masáže, meditace. Jediným cílem je posílit harmonii života klientů, vlastně nás všech, kteří stále hledáme, jak to vymyslet, abychom se cítili lépe a všechno zvládali, změnili náš život k lepšímu. „Když vidím, zoufalé rodiče, kteří k nám přijedou požádat o řešení pro své děti, není mi z toho lehko na duši,“ potvrdila praxi Jarmila Podhorná. „Problémy dokumentuje například stoupající počet dětí, které trpí autizmem. I to jsou naši klienti. Vím, že bylinné kúry pomáhají zmírnit jejich obtíže.“

Také podnikatelská a manažerská klientela je stále početnější. Nevhodný životní styl s sebou nese řadu civilizačních chorob, které bylinky ve vyzkoušených poměrech a osvědčených recepturách dokáží zmírnit, napravit, vyléčit, potlačit. Dnu, cholesterol, potíže se žlučníkem, posílení imunity, napravení nervové soustavy, pročištění střevního traktu.

Průkopnice v oboru gemmoterapie

Jarmila Podhorná je rovněž průkopnicí oboru, který se jmenuje gemmoterapie – medicína pupenů. V čem je princip? „Pupeny rostlin představují zárodečnou tkáň, ve které je obsaženo to nejcennější, co má rostlina mít pro svůj další růst. Poskytují sílu, která má širokou škálu účinků. Léčba pomocí výtažků z pupenů je mimořádně šetrná a efektivní, nemá vedlejší účinky a nezanechává v těle žádný odpad. A je vhodná nejen při léčení nemocí, ale i jako prevence,“ vysvětlila Jarmila Podhorná. Za tímto účelem uvedla do praxe loni projekt, který nemá v Evropě ani ve světě obdoby: pupenovou zahradu. I tou jsem se měla možnost pokochat. Dva hektary mají vlastní tři studny na zavlažování, brigádníky, kteří se o rozlehlou plochu starají, a hojnost nápadů, jak výrobu gemmoterapeutik rozšířit a zpřístupnit dalším zájemcům. Rostou zde řady černého rybízu, topolů, borovic, jeřábů a mnohé další keře a stromy. Stále mi však nebylo jasné, jak se pupeny vlastně získávají. Jestli se zjara otrhají, zpracují, a počká se, až si stromy a keře odpočinou a nasadí znova... Ne, je to úplně jinak. Pupeny se převážně získávají z průklestu, tedy vlastně z odpadu, který většina zahrádkářů nebo sadařů zužitkovává zcela jiným způsobem, tedy štěpkováním. Pupeny se posléze naloží do lihu a probíhá proces louhování, macerování, lahvování. Prošla jsem výrobnou, skladem, zasedačkou, kde se konají semináře pro všechny, které bylinky nadchly a chtějí se něčemu přiučit. Viděla jsem obdivuhodná místa plná energie.

V pátém vydání publikace Byliny léčí Jarmila Podhorná píše:

Jaké jsou výhody léčby pomocí bylin?

1. Léčbu lze aplikovat u každé nemoci a za každého stavu.

2. Bylinu můžeme použít i v případě, když nevíme, o jakou nemoc jde.

3. Můžeme ji použít i tehdy, kdy nelze nasadit silné léky.

Tuto knihu mám na nočním stolku, a když si ji čas od času pročítám, zjišťuji, že takřka každá lahvička, každá tinktura by se mi hodila: doplněk z bylin jako pomoc při detoxikaci a s protiparazitními účinky, doplněk z bylin jako pomoc při zlepšení činnosti cévního systému, doplněk z bylin při potížích s krevním tlakem, doplněk z bylin při zánětlivých onemocněních ženských orgánů, doplněk z bylin jako pomoc při zvyšování zdatnosti a výkonnosti pro ženy, doplněk z bylin při potížích s nežádoucími procesy v tkáních...

Zkrátka a dobře – podnikatelská filozofie třiasedmdesátileté Jarmily Podhorné je nadčasová. Jsem ráda, že vám ji mohu prostřednictvím těchto stránek nepatrně přiblížit. Ne, nejsme domluvené a článek není zaplacený. Vím jen, že má tato žena pravdu, velké knowhow a že se nám snaží napovědět, jak žít, abychom to všechno, co je před námi, zvládli.

Eva Brixi

Mgr. Jarmila Podhorná byla 10. září 2016 při příležitosti oslav Univerzity Palackého v Olomouci oceněna za reprezentaci univerzity v České republice i zahraničí.