IMG_5363kytkykačer.jpgUž máte tu krásku doma? Už se pořádně červená nebo má líčka jemně do růžova? Anebo sukničku krémovou, nazelenalou či do žluta? Netušíte, oč jde? No přece o jeden ze symbolů největšího svátku roku, který se kvapem blíží. A co víc – sever Čech nemusí být synonymem jen pro průmyslovou výrobu a těžební průmysl. Kolem Kadaně se desítky let pěstují květiny, které zná téměř každý. V Tušimicích již od roku roku 1990 v tomto oboru podniká Jaroslav Dračka, který o tři roky později spolu s dalšími společniky založil firmu TU-FLOR.

Pronajali si květinářskou výrobu někdejšího státního podniku SEMPRA. O rok později ve velké privazitaci koupili skleníky státního podniku a později také pozemky. Dnes již tedy hospodaří na svém a ročně vypěstují kolem pěti milionů rostlin asi na šesti hektarech. TU-Flor je znám především díky kvalitním balkonovým letničkám. V nabídce má asi 70 odrůd pelargonií a 30 odrůd surfinií a tumbelín, které tvoří základ produkce balkonových rostlin. A právě tady se pěstují také vánoční hvězdy, které mohou v listopadu a prosinci koupit zákazníci obchodů Tesco. Celkově jich v sezoně TU-FLOR, respektive odbytové družstvo CZ FLORA, dodá do obchodního řetězce na desítky tisíc kusů.

Vánoční hvězda neboli poinsettia pochází z Mexika a Střední Ameriky. Její druhé známé jméno, poinsettia, má původ v příjmení prvního velvyslance USA v Mexiku Joela Robertse Poinsetta, jenž rostlinu do Spojených států přivezl ro-

ku 1825. Právě v USA musejí být certifikovány tzv. mateční rostliny, které jsou základem pěstební činnosti v Tušimicích. Z mateční rostliny se získávají řízky, z nichž se pak pěstují květiny, které putují na trh. „Největší světoví šlechtitelé své odrůdy chrání licencí. Z každé prodané rostliny pak licenční množitel získává poplatek, který odevzdá šlechtiteli, kterému se tím kompenzují náklady. Tím, že jsou pěstovány v poněkud drsnějších tuzemských podmínkách, jsou odolnější a nehrozí jim takový šok z náhlé změny podmínek,“ vysvětlil Jaroslav Dračka.

Náhlé změny teplot jsou pro tuto rostlinu největším nepřítelem. Ideální je kupovat ji už v listopadu, v prosinci pak za příznivého počasí, kdy ještě venkovní teploty nejsou příliš nízké. Také si dejte pozor na místo, kde ji kupujete. Mělo by být vytápěno, jako je tomu v obchodech Tesco, protože vánoční hvězda je náchylná na nízké teploty (přece jen – je to jihoameričanka). Pokud ji chcete uchovat, zabalte ji do papíru a dejte do transportní tašky, jež naleznete v každé prodejně Tesco. Po přenesení domů ji hned nezalévejte a nechte ji „ohřát“ na pokojovou teplotu, která květině také nejvíce vyhovuje. Zalévejte málo, plně vybarvená rostlina s minimem zálivky snáší méně světla, teplota by však neměla klesnout pod 17 °C.

Vánoční hvězda si Čechy získala nejen jako nádherná dekorace, ale i jako dárek spojený s adventem a vánočními svátky, což potvrzují i prodejní čísla. „Vánoční hvězda získává u našich zákazníků stále na větší oblibě. Zájem o tuto adventní rostlinu meziročně stoupá v řádu desítek procent,“ potvrdil Václav Koukolíček, manažer externí komunikace ve společnosti Tesco. Většina lidí zná klasickou variantu ponzécie s červenými listy. Tesco letos pro své zákazníky nabízí ale hned několik druhů této krasavice, a to v květináčích o rozměrech od 6 do 23 cm. Pro ty, kteří hledají něco ještě svátečnějšího, přinášejí obchody Tesco pozlacenou variantu v květináči o velikosti 12 cm. „Pozorujeme, že pozlacená vánoční hvězda z českých skleníků společnosti TU-Flor se za poslední dva roky stala trendovou záležitostí,“ doplnil Václav Koukolíček.

Podpora lokálních dodavatelů patří mezi základní pilíře podnikání společnosti Tesco. „Vánoční hvězda se stala symbolem českých Vánoc, proto jsme rádi, že můžeme našim zákazníkům nabídnout tuto květinu výhradně od českých pěstitelů,” sdělil Václav Koukolíček a tuto strategii potvrdila i Zuzana Hladká, ředitelka odbytového družsta CZ Flora, se kterým Tesco již několik let spolupracuje: „Naším cílem je dodávat české květiny na český stůl.“           

(rix, tz)