Dýchejte, mozek poděkuje a vy omládnete

Všichni víme, co se stane s naším tělem při hladovění. Nicméně, co se děje v organizmu, který má dostatek potravy, ale hladoví po kyslíku? Díky gerontologii je pouze známo, že proces stárnutí těla je způsobován klesajícím množstvím kyslíku, který je tělo schopno mozku s přibývajícím věkem dodat. Při nácviku dechu můžeme střídat nosní dírky a nadechovat se jednou pravou a pak zase levou, lze na různou dobu zadržovat dech při nádechu nebo při výdechu, případně při obojím. Začít objevovat, že plíce mají dolní, střední a horní část a že je možné je používat zvlášť, se dá přirovnat k objevu Ameriky. Pokud dýcháme správně a hluboce, prospíváme nejen mozku, ale i jiným orgánům.

Ženy totiž dýchají většinou špatně, hlavně břišním dechem a trpí proto mnohými negativními důsledky: bolestivou, nepravidelnou a silnou menstruací, hemoroidy, křečovými žilami na nohou, záněty žil nebo chladnýma nohama.
Pokud se vám podaří zlepšit dech, uvědomovat si ho, prohloubit a řídit, probudíte hluboko v plicích receptory „zpětnovazebných“ nervů, které jsou stimulovány pouze hlubokým dechem. Receptory vysílají signály k dechovému centru mozku a vedou jej k perfektnímu dýchání.
Vědci objevili, že je možné vyčistit mozek od nánosů, a pomoci tak s léčbou alzheimera. Indický jógín Paramahamsa Niranjanananda hovořil o tom, že určitá cvičení odstraňují mrtvé mozkové buňky, a tak zlepšují fungování mozku. Existuje řada prací popisujících lepší paměť a fungování mozku u těch, kteří se pravidelně věnují nějaké tělesné aktivitě včetně chůze. Platí to pro lidi i pro zvířata. „Tělesné cvičení dokázalo mírnit postižení mozku u krysích mláďat poškozených během nitroděložního vývoje alkoholem. Jiná špičková studie zjistila toto: Ženy vyššího věku, které více chodily, měly lepší paměť a další poznávací funkce. Nejednalo se přitom o žádné hrdinské výkony, stačilo asi 28 km týdně, čili 4 km denně,“ uvádí Dr. Karel Nešpor. Moderní psychologie tvrdí, že nemá-li mozek dostatek kyslíku, pak kysličník uhličitý může způsobovat halucinace a negativní psychické reakce. Nejspíš tady můžeme najít jednu z příčin rostoucího množství mentálních poruch dnešního světa. Přitom stačí pro začátek málo. Jít pěšky, jet na kole. Hýbat se vlastním pohonem a dostat do krve, a tím i do mozku více kyslíku. Pravda je, že čistého vzduchu už kolem nás moc není, ale musíme vyjít s tím, co máme. Časté používání dopravních prostředků nás činí slabšími a méně odolnými. Nechat auto doma a jít pěšky, to je známka ekonomického propadu. Ale není lepší být zdravým chudákem než mrtvým boháčem? Platíme totiž příliš velkou cenu za materiální pokrok. Jakmile se zaměříme na svůj dech, zjistíme, že se nám otvírají netušené možnosti. Už jenom nácvik plného jógového dechu dá mnohým objevit, že mají orgán, který se jmenuje plíce a že se dají používat velmi kreativně. A to ještě nejsme u rytmického dechu, kdy se střídají zádrže s nádechy a výdechy v pravidelném rytmu. Lze získat kontrolu nad emocemi, energii, zdraví, lepší paměť a také, při určité frekvenci střídání nádechů, zádrží a výdechů – omládnout!
Potkala se paní Krásná s paní Moudrou:
„Vy ale vypadáte báječně!“ uznale řekla paní Moudrá.
„To víte, kosmetika, masáž, a ta plastika… ale vyplatilo se to,“ odpověděla paní Krásná. „Ale vy jste taky nějak omládla, po dovolené?“ vyzvídala lovkyně půvabu.
„Ale ne, jen jsem začala chodit pěšky,“ usmála se paní Moudrá.
www.jogastars.cz