Ženy, bez rozdílu věku, vzdělání a třídního původu, touží po lásce. Asi proto, že v životě jim neustále uniká, hltají červenou knihovnu a prožívají milostná dobrodružství tam. Valentýnky jsou nejčtenější, zamilované filmy nejnavštěvovanější, nekonečné telenovely nejsledovanější. Pero, kamera, mikrofon umí snadno vykouzlit dokonalé vztahy a nejčistší city, které nikdy neuvadají. Tohle je ideál, ve skutečnosti sotva dosažitelný. Jak ze zkušenosti víme, chvíle vrcholného štěstí trvají krátce a zmizí dřív, než si je dokážeme uvědomit a docenit.

V našem sousedství žije, na pohled obyčejný, pár starých lidí. Zatímco dědy je stále plná ves, nic mu neuteče, u všeho bývá první, o panímámě ani nevíme. Venku se ukáže tak dvakrát do roka, s nikým nepromluví, lidem se vyhýbá. Společně vychovali tři syny, kteří své rodiče dávno přerostli. Každý z nich má v obci velký dům se zahradou.

Řekli byste – tuctový příběh. I v tom, že se dnes manželé nemohou ani vystát, dokonce se vzájemně nenávidí. A když musí být pod jednou střechou, snaží se být od sebe co nejdál. Ví to celá ves. A není to žádná pomluva, u nás vidí jeden druhému, jak se říká, až do talíře. Ale ani na tom by nebylo nic pozoruhodného. Kdyby však je kdysi nedala dohromady velká láska, dokonce i společný kriminál. Vystupovali spolu jako zločinecká dvojice, byli to takoví Bonnie a Clyde Ústeckého regionu.

Jejich příběh zaznamenal v někdejších Zemědělských novinách nestor kriminální povídky I. M. Jedlička. Popsal, jak manželé spolu vyráželi na loupežné výpravy do okolí. Kořist ukrývali ve stodole. A motiv? Zatímco muže zcela ovládla kleptomanie, jeho partnerku milostný vztah. Když jim totiž kriminalisté přišli na stopu, nestačili se divit. Všechny nakradené věci, a byla jich jedna plná místnost, našli zcela tak, jak byly odcizeny. Zloději se je nepokusili prodat ani použít. Oba dopadení pachatelé za to šli do chládku, což jejich vzájemné pouto ještě posílilo. Děti si na čas vzali domů příbuzní.

Uběhlo hodně vody. Jejich nejstarší kluk Václav se zamiloval, ale ne a ne dospět. Byl už ženatý, se dvěma potomky, ale nejraději trávil volné chvíle s pohádkami v televizi. Kvůli Studiu kamarád neměl čas na manželku, děcka, domácí povinnosti. A bylo by to tak možná dodnes, kdyby neskončil za dvojnásobnou vraždu na dlouhá léta ve vězení.

Jestli mělo nápravné zařízení na někoho kladný vliv, tak právě na Vaška. Jeho dvě děti sice spolu s manželkou vylétly z hnízda, ale pro propuštěného začal nový život. Seznámil se s mladou ženou, prožil s ní bouřlivý románek a do roka se jim narodil synek. Táta se už ráno nedívá na Studio kamarád. Pokud nemá nějakou práci, hraje si s malým Vašíkem. Nepochybně teprve teď si užívá radostí objeveného otcovství.

Nevím, jestli jeho partnerka leží v milostné literatuře nebo je přilepená na obrazovku při sledování romantických seriálů, ale převychovaný Vašek svou skutečnou lásku našel. Ve své nové ženě, děcku a domovu. Věřím, že tentokrát na dlouho.      

Pavel Kačer