pokorná1.jpgKarolina Pokorná je v Ocenění Českých podnikatelek už téměř „jako doma". Zvítězila hned v prvním ročníku a mezi vítězkami se znovu objevila i loni. Přitom podniká v oboru, kde byste možná ženu nečekali - prodává trezorové zámky s příslušenstvím.

Jak se zpětně díváte na celý projekt Ocenění Českých Podnikatelek? Stála jste coby vítěz již při jeho zrodu v prvním ročníku...

Jsem ráda, že slavíte další a další úspěchy žen v podnikání a držím palce do dalších ročníků. Je to určitě přínos pro podnikatelské prostředí, i když já v podnikání nedělám rozdíl mezi ženou a mužem, existuje buď dobrý management, nebo špatný, a na pohlaví nezáleží.

Změnil se díky OCP váš náhled na vlastní podnikání? Máte takový ohlas i odjinud?

Potěšilo mě to a dodalo mi to určitě další energii. Můj pohled je ale stejný, pozitivní i kritický od samého začátku.

Čím se vlastně vaše firma zabývá a jak dlouho je na českém trhu?

Firma Prokontrol, která se zabývá prodejem trezorových zámků a příslušenství, je na trhu od roku 1991. Společnost Profikon, specializující se na výrobu trezorů, funguje od roku 2001.

Ovlivňují vaše podnikání nové trendy? Jak rychle se tento trh vyvíjí?

Neřekla bych, že bojujeme s novými trendy, protože jde o vcelku konzervativní obor v dnešním dynamicky se vyvíjejícím podnikání. Každé rozhodnutí si předem dobře rozmyslím. Než k nějaké změně přistoupím, trvá to poměrně dlouho. Tím se mohu vyvarovat chybných kroků.

Jaké jsou podle vašeho osobního názoru české podnikatelky? A jak mezi ně zapadáte vy?

Vzhledem k tomu, že se velmi často pohybuji v Evropě, mám možnost srovnání. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že české podnikatelky jsou opravdu velice pilné, zodpovědné a milé... Připadá mi, že ženy v zahraničí jsou tvrdší, ne tak emotivní, a sledují pouze jediné kritérium - úspěšnost, splnění cílů.

Posláním projektu je podpora českých podnikatelek. Co byste poradila začínajícím podnikatelkám?

Založit a vést firmu je velice zodpovědné povolání, srovnatelné například s prací chirurga. Na lékaře vystudujete patřičný obor medicíny, pro opravdové podnikání vás však škola nepřipraví. O to důležitější je vlastní příprava podnikání promyšleným výběrem činnosti a dobře zpracovaným business plánem (rozpočtem). Podnikatelky by měly počítat s tím, že vše ponesou jen na svých bedrech. Budou muset dělit čas mezi náročnou prací pro firmu a požadavky, které klade rodina.

Ovlivnil vaše podnikání fakt, že jste žena?

Ano, v mé oblasti podnikání ženy téměř nenajdete. Když se mi podařilo prorazit, mezi chlapy se to rychle rozneslo a mně přineslo zakázky bez reklamy...

Myslíte, že se do podnikání může při správném přístupu pustit každý, nebo je vyhrazeno spíše specifickému druhu osobnosti?

Každý určitě ne, a je to tak dobře. Potřebujeme popeláře a uklízečky stejně, jako potřebujeme dobré manažery. Každé povolání má mít respekt. Podnikatel si ho musí vybudovat sám, popeláři nebo uklízečce ho musí správným přístupem zprostředkovat.

Jste na českém trhu již dlouho. Jak se podnikání během od té doby změnilo? Co je jednodušší a co naopak složitější než dříve?

Pořád je něco. Vždy se najdou rozumné a naopak úplně ubíjející předpisy... Ale myslím, že to je tak ve více zemích světa. 

V rámci projektu jste radila, aby si podnikatelky nepůjčovaly. Co mám dělat, když mám bezvadný nápad, ale nemám kapitál?

Nemyslela jsem to úplně doslova, bez financí to opravdu kolikrát nejde... Měla jsem spíše na mysli, že se dá opravdu začít i s méně financemi než se zdá. Důležité je nepřipustit zadlužení pod určitý kritický bod. Myslet na to, že splácet úvěr musím, i když se mi podnikání nebude dařit podle představ. Ženy, které mají bezvadný podnikatelský nápad, se hodně naučí i od vítězek vaší soutěže OCP, a mohou je oslovit, pokud neuspěly s financováním u banky. Já jsem měla na začátku taky problém. Potřebovala jsem úvěr, ale žádná banka mi ho nechtěla neposkytnout. Chtěli znát alespoň tříletou historii firmy. Odpověděla jsem jim, že za tři roky už nebudu bankovní financování potřebovat. Hledala jsem jinde a začínala v malém. Šlo to, roky uplynuly a když banky samy přišly se zajímavou nabídkou, bylo příjemné, s jakou noblesou jsem je mohla odmítnout.

Je dobré vícekrát měřit a raději vůbec neřezat, nebo se do věcí pouštět s odvahou?

Je třeba mít dobrý metr, nejlépe kalibrovaný, a správně zaměřit, krátce se pozastavit a promyslet - a pak s odvahou řezat!

Jak měříte v rámci svých podnikatelských projektů úspěch? Kdy jste spokojená?

Když vás někdo, kdo je úspěšnější, pochválí...

Co váš život mimo podnikání? Co je pro vás nejdůležitější?

Zdraví a pak pohoda, dobrá nálada rodiny a dobrý humor.

***

Připojte se i vy do letošního programu Ocenění českých podnikatelek.
Registrace on-line zdarma do 23. 9. 2016 prostřednictvím http://oceneniceskychpodnikatelek.cz/

Kde můžete vidět ty nejšikovnější české ženy pohromadě? Kde můžete být svědky neuvěřitelně silných příběhů lidské vůle a úspěchu? Projekt Ocenění Českých Podnikatelek - OCP podporuje a oceňuje české podnikatelky. Hodnotí se jedinečná kombinace tvrdých čísel a osobních podnikatelských příběhů. V Ocenění Českých Podnikatelek dojde uznání společenská odpovědnost držená v rukou českých žen a jejich vliv na celkovou kultivaci podnikatelského prostředí. Již od roku 2008 pomáhá tento projekt budovat hrdé Česko! Samotné podnikatelky díky automatickému členství v klubu podnikatelek získávají nepřetržitý přísun podnikatelských rad a tip, nový pohled na své podnikání a velice často i nová přátelství. Do Ocenění Českých Podnikatelek - OCP se mohou podnikatelky přihlásit na doporučení odborného garanta CRIF - Czech Credit Bureau, který jejich firmu doporučil na základě analýzy účetních závěrek za poslední tři roky. Dále musí jejich firma mít minimální roční obrat od 10 milionů Kč a hodnocení iRating ve stupních 1-11, být plně v českých rukou a doba podnikání musí být nejméně 4 roky. Za dobu její existence prošlo soutěží již 101 832 podnikatelek, ze kterých postoupilo 2549 semifinalistek, a z nejužšího výběru 328 finalistek bylo nakonec oceněno 77 vítězek. Generálním partnerem projektu je ČSOB a hlavními partnery projektu jsou Microsoft a Česká pojišťovna.

http://oceneniceskychpodnikatelek.cz/