WEBjj copyPerník k české kotlině patří. Své kořeny zapustil hluboko. A na milovníky perníků vsadila už před lety Jarmila Janurová. Do perníkového podnikání se pustila, aniž tušila, jaké to vlastně bude dobrodružství. Postupně rozšiřovala výrobní prostory, přibírala zaměstnance. Vystupovala na televizní obrazovce, několikrát ji mohli slyšet posluchači rozhlasu. Věhlas firmy JaJa Pardubice rostl, perníčky sbíraly ocenění v soutěžích. Paní Jarmila přidala k sortimentu vánoční cukroví i české buchty. Vítala četné návštěvy, exkurze i obchodníky. Když se objevil covid, byla to rána. Ekonomika se rozhoupala, zákazníci nevěděli, čí jsou. Osobní komunikace se zhroutila, mnohé akce se rušily. Musela začít propouštět. Samozřejmě s nelehkým srdcem. Vždyť firmu nejen založila, ale stále pořád s velkou vizí vedla, vychovala i mnoho zručných pomocnic. Nevzdala se. A vymýšlí nové a nové perníčky. Přesto, že čas jí napsal do letošního kalendáře věk, jemuž byste těžko uvěřili. Stále společnost řídí, stále nakupuje, účastní se výroby, maluje perníčky. Zásoba její energie je nevyčerpatelná.

Co nového se objevilo ve vaší nabídce?

Rozšířili jsme výrobu perníčků s kresbou pomocí štětečků a potravinářského barviva na zaschlé bílkové polevě. Kresba se využívá na všechny druhy a velikosti sladkostí, mohou tak vznikat obrázky s nejrůznějšími motivy. Je to zase oživení naší produkce.

obraüzkyProměnily se během posledních deseti let chutě a nároky spotřebitelů?

Řekla bych, že moc ne. Když někomu něco chutná, zůstává u toho, vrací se. Naše rodinná firma patří mezi ctitele tradice, ale perníčkům jsme už dávno dali nový rozměr a udělali jsme z nich moderní mlsání, což jsou hlavně naše proslavené perníkové dezerty a minidezerty.

Velkou část objemu vaší práce tvoří zakázky pro firemní zákazníky. Co si právě tato klientela objednává nyní na jaře?

Velmi časté jsou objednávky s firemními logy, které se snažíme věrně vykreslit na cukrářskou hmotu, a tu pak umístíme na žádaný tvar perníku a dozdobíme bílkovou polevou. Stejným způsobem využíváme perníkové dezerty, kde se logo nachází na dezertu politém čokoládovou polevou. Tento způsob zdobení je velmi náročný a hodně těžko se hledá odbornice-zdobička, která dokáže se štětci mistrně pracovat a vytvořit krásný výrobek.
Blíží se velikonoční svátky, v našem výrobním programu máme mnoho různých výrobků s touto tematikou. Ploché i plastické krasličky různých velikostí a provedení, zajíčky, slepičky, beránky, kohoutky, košíčky, misky s plastickými kraslicemi. I to je inspirace pro firemní odběratele.

Budete péct také mazance, jidáše nebo beránky?

Což o to, určitě by nás to bavilo a zcela jistě by byl odbyt. Ale upřímně se musím přiznat, že na pečení mazanců a beránků z kynutého těsta už nám nezbývá výrobní kapacita.

miniChystáte se též na oslavu perníkového umění v Pardubicích. S čím letos mohou milovníci krásného řemesla počítat?

Po Velikonocích, tedy přesněji 8. května, se chystáme na Slavnosti perníku na zámku v Pardubicích. Ve dvou prodejních stáncích chceme předvést velkou přehlídku našich produktů, nebudou chybět ani perníkové minidezerty v kazetách různých velikostí. Tyto slavnosti se každoročně opakují a těší se velké oblibě. Věřím, že nám bude přát počasí a že návštěvnost bude velká. A že si zde také každý vybere a ochutná.

Vystupujete jako rodinná firma, jejíž mistrovství obdivují děti, rodiče, babičky a dědečkové. Lze ale ještě vůbec v tak tradiční disciplíně, jakou je perníkářství, něco nového vymyslet?

Věřte nevěřte, dá. Nápadů mám stále dost, spíše čekají na vhodnou dobu, kdy je zařadíme do našeho sortimentu. Až vzroste chuť lidí více utrácet za sladké pokušení, až zase budou veselejší, až ekonomika země poroste a kupní síla nabere dech.

Jsme známí výrobci zdobeného perníku, perníkových dezertů, perníkových minidezertů, výrobků z cukrářské hmoty, svátečního cukroví a také českých buchet. Před Velikonocemi zdobíme i perníkové dezerty a dortíčky tak, aby připomínaly jarní svátek, a zde je příležitostí, jak uplatnit nápady, stále dost.

ptala se Eva Brixi