Jarmila PodhornáJarmila PodhornáTaké jste se potýkali se záludnou virózou? A ještě pořád nejste úplně fit? Určitě víte, jak je nezastupitelná kvalitní imunita, ale možná netušíte, že ji výrazně ovlivňuje několik složek – stav nervové soustavy, dýchacích cest, trávicího ústrojí a čistota organizmu. Na pomoc přicházejí často bylinky. Mgr. Jarmila Podhorná by o nich mohla vyprávět celé hodiny i dny:

Jakých si považujete?

Je to jednak maralí kořen, adaptogen, adaptaci má též na stres, což je v dnešní době přínosné, snižuje hladinu cukru a cholesterolu, působí proti vzniku depresí a je vynikajícím afrodizia­kem. Pomáhá při rekonvalescenci po slabostech různého původu. Působí anabolicky, má příznivý vliv na činnost jater a také na kardiovaskulární systém. Ovlivňuje i některé typy deprese. Již první ruští osadníci zjistili, že jeleni maralové na podzim vykopávají kopýtky kořeny této rostliny a s chutí je požírají. Odtud tedy pochází i jeden z názvů maralij koreň. Mezi Altajci se traduje, že pomáhá od čtrnácti nemocí a omlazuje. Tataři užívali kořen jako afrodiziakum.
Dále je to kustovnice čínská. Příběhů o život prodlužujících účincích kustovnice je v Číně celá řada. Je to významný adaptogen, zlepšuje srdeční činnost a řadu životně důležitých funkcí. Posiluje též plíce, játra, podporuje krvetvorbu, odstraňuje bolesti pohybového aparátu, stimuluje nervový systém a je celkovou tonifikací a posilou organizmu.
Do obliby se dostává rakytník řešetlákový...

A právem. Měl a má dosud nezastupitelné místo v tibetské, indické medicíně, v posledních letech se dočkal obliby i u nás. Můžeme jej použít při oslabení organizmu, tedy na posílení imunity, při revmatizmu, ekzémech i chřipce. Vhodný je též při řešení problémů se zrakem.

Mnozí věří černému rybízu.

Gemmoterapeutikum z černého rybízu je doslova zázrak. Má vynikající účinky na vytvoření kortizonového efektu – při snížené funkci nadledvinek – posílí imunitu. Je to vynikající antialergikum, pomáhá řešit sennou rýmu, ekzémy, je vhodný ke zlepšení hypertrofie prostaty, používá se spolu s maliníkem proti cystám na vaječnících, má protiotokový účinek. Ukazuje se, že má velké uplatnění v oblastech alergických, revmatických a plicních.

Také se začíná mluvit o šišáku bajkalském. Nač byste ho doporučila?

črSkutečně zlepšuje činnost dýchacích ces. Má příznivý vliv při zvládání kašle, infekci horních cest dýchacích, astmatu, odhleňování, tlumí záněty, řeší chronickou hepatitidu, působí protivirově, antibakteriálně, protiplísňově, zklidňuje činnost srdce a cév, zlepšuje spánek.

Určitě mohou pomoci i méně známé
bylinky.

Kozinec blanitý je odedávna používán při nápravě celé řady zdravotních problémů. Je účinný při úpadku psychických sil, zlepšuje imunitu, obranyschopnost, látkovou výměnu. Je to antioxidant, imunostimulátor.

Tím to ale nekončí...

Osvědčilo se gemmoterapeutikum z vrby bílé. Jednak je to výborný prostředek při chřipce a jiných virózách, ale důležité je její příznivé působení na nervový systém. Snižuje dráždivost nervové soustavy, působí na zlepšení například zánětu trojklanného nervu, na zlepšení ischiasu a tlumení bolestí. Také je vhodné využití při revma­tizmu nejlépe s olší.
Gemmoterapeutikum z lípy je výborný uklidňující prostředek. Působí jako anxiolytikum proti úzkosti a psychickému napětí. Lípa je vynikající potopudný prostředek s mírným účinkem uklidňujícím a současně močopudným, žlučopudným a spasmolytickým. Reguluje tvorbu žaludečních a střevních šťáv. Její podávání je plně namístě při chorobách z nachlazení, při křečových bolestech v oblasti trávicího ústrojí a močových cest, při narušené funkci žlučníku.

ptala se Eva Brixi