001 aaSabina VraštilováMít dobrého fyzioterapeuta, který porozumí vašemu tělu, je poklad. A když vás ještě naučí nenáročné, ale účinné cviky, jež vám pomohou vylepšit kondici, pomůže dobrou radou, a třeba si vás občas i vyslechne, potřebujete-li ulevit duši, co si přát víc? Že existují také fyzioterapeutická cvičení pro nastávající maminky nebo ženy po porodu, ne každý ví. Jak na to, s tím seznamuje Bc. Sabina Vraštilová. Vystudovala obor fyzioterapie a nedávno v něm začala v roli novopečené maminky podnikat. Její projekt se jmenuje FyzioFitmáma. Klientkám nabízí cvičební plán, předvádí a komentuje soubory cviků, které jim pomohou zvládnout období před narozením miminka i poté. Její rady najdete na www.fyziofitmama.cza na sociálních sítích, tedy na Instagramu a Facebooku. Že to má smysl, dokazují rostoucí počty žen, které se připojily a cvičí, stoupá i její sledovanost. To proto, že je takový program jedinečný a užitečný. Jak to ale všechno vlastně vzniklo?

Proč jste zvolila obor fyzioterapeuta? Čím vás oslovil?

S oborem fyzioterapie jsem se poprvé setkala už jako malá. Od osmi do dvaceti let jsem hrála basketbal, a to se neobešlo bez zranění, a tedy i následné rehabilitace. A už jako malou mě tento obor fascinoval a říkala jsem, že by se mi líbilo jednou fyzioterapeutkou být a pomáhat lidem cítit se fyzicky, a tedy i psychicky lépe.

Myslíte si, že většina z nás opravdu špatně chodí, sedí, dýchá? Co děláme podvědomě špatně?

To je dobrá otázka. Z mého pohledu je „správně“ pro každého něco jiného. Pro každé tělo je přirozené jiné držení těla, a i když na první pohled nemusí toto držení vypadat „ideálně“, člověku to nemusí způsobovat bolesti nebo jiné nepříjemnosti. To se však může v jeden moment změnit. Může to totiž být jako pověstná kapka vody dopadající na beton a problém se může ukázat až po delší době. Co děláme podvědomě špatně, je velmi obtížné posoudit. Kdybych ale měla něco vypíchnout, pak to, že nám schází pestrost pohybu. Například pokud máme sedavé zaměstnání, je vhodné zařadit během dne krátké přestávky, protáhnout se, prokrvit tělo. Nebo pokud máme jednostranné zatížení, je vhodné tuto zátěž kompenzovat. Zkrátka dát tělu nové podněty, a rozbít tak stereotyp (ne)pohybu.

V souvislosti s vaším prvním těhotenstvím jste se začala věnovat speciálnímu cvičení pro maminky před porodem. K čemu taková průprava pomůže?

IMG 6007Těhotenství klade na tělo nastávající maminky obrovskou zátěž. Během relativně krátké doby dochází k mnohým fyziologickým změnám, které výrazně ovlivňují pohybový aparát a mohou s sebou přinášet různé nepříjemnosti a bolesti, jako jsou například bolesti zad, diastáza či inkontinence. Všem těmto nepříjemnostem se ale dá předcházet, případně je zmírnit vhodným cvičením. Proto jsem vytvořila těhotenský cvičební program. Ten nastávajícím maminkám pomáhá předejít výše zmíněným problémům a zároveň je udrží v kondici, která může být k porodu důležitá.

Zřídila jste jednoduchý web, zpoplatnila služby, vydala se na dráhu podnikání. Co bylo na tomto rozhodnutí a cestě nejsložitější?

Když jsem otěhotněla, chtěla jsem zůstat aktivní a pravidelně cvičit. Na internetu jsem ale nenašla žádné cvičení, které by splňovalo moje požadavky, a proto jsem se rozhodla, že takové sama pro sebe vytvořím a nabídnu možnost zdravého cvičení i dalším „těhulkám“. V tu dobu jsem pracovala na ambulanci a začala se rozjíždět další vlna covidu. Rozhodla jsem se proto s prací skončit a začít se plně věnovat natáčení tréninků a budování podnikání. Hodně mi pomáhal manžel. Společně jsme se učili, jak funguje svět vlastního podnikání. Učili jsme se, jak vytvořit texty na web a také jak vytvořit reklamy. Manžel mi rovněž pomáhal s natáčením tréninků do cvičebního programu. Nejdůležitější však byla jeho podpora, když jsem se „hroutila“, že to nezvládnu a že už to nechci dělat... Když jsem například natočila celý trénink a pak zjistila, že jsem neměla zapnutý mikrofon. To jsem s tím vším chtěla skončit. Nakonec jsem ale vše dotáhla a programy spustila.
Na začátku jsem si říkala, že když cvičení pomůže alespoň pár maminkám, bude to mít smysl. Nyní programy pomáhají už téměř 3000 nastávajících a novopečených maminek, a to jsem moc ráda.
Mnoho žen má problémy hlavně poté, co přivedou svou ratolest na svět. Svalstvo je zpravidla ochablé, kůže je v určitých partiích více, než je potřeba, většina maminek netouží po ničem jiném než se pořádně
vyspat nebo doslova ukrást malou chvilku jen pro sebe. A vy nabízíte na svém webu videa, jak vhodnými cviky uvést postavu do optimálního stavu. Jak ale ženy přimět k tomu, aby našly sílu a chviličku cvičily?

Ano, po porodu jsem vytvořila další cvičební program – poporodní. Tréninky jsem sestavila tak, aby netrvaly více než 30 minut, aby je maminky dokázaly začlenit do svého denního režimu. Tím, že je cvičení online z pohodlí domova a mohou cvičit kdykoli potřebují, tak se to dá zvládnout. Ideálně třeba když miminko spinká nebo když vyveze partner mimčo na procházku. Motivace už je ale pak na každé z nás.

Počty zájemkyň o vaše cvičební programy se ale zvyšují, a to je dobrý signál i pro vaše aktivity. Jak byste chtěla nabídku rozšířit a co dalšího byste ráda maminkám nabídla? Budete za čas organizovat například nějaké kurzy, provádět speciální masáže, učit správně dýchat?

Ráda bych začala spolupracovat s dalšími odborníky, jako je například výživový poradce nebo porodní asistentka. Chtěla bych maminkám nabídnout ucelené informace a dát tipy, jak se lépe připravit na porod nebo jak se ideálně stravovat během těhotenství a po porodu. Také bych ráda vytvořila ještě další navazující programy, aby maminky měly možnost pokračovat se cvičením dále.
O osobních lekcích přemýšlím a láká mě to, nyní jsem ale znovu v očekávání, tak uvidíme, jak to půjde s dvěma dětmi a časem.

Co byste doporučila těm ženám, které pro samou práci nedokážou vypnout a stres se zabydlel v jejich životě nad únosnou hranicí, čekají miminko, potřebují relaxovat, ale nevědí, jak na to?

Měly by si najít během dne alespoň pár minut jen samy pro sebe. Zařadit aktivity/činnosti, které je baví, dělají je šťastné. Může to být cvičení, ale třeba i malování, tvoření něčeho pěkného pro miminko, procházka s partnerem... Cokoli, u čeho na chvíli zpomalí a „vypnou“ hlavu. Dobré mohou být také různé dechové techniky.

Fyzioterapeut by měl být náš pomocník při napravování hříchů, které až nevědomky pácháme na našem organizmu. Jak může prospět i naší psychice, když všechno souvisí se vším?

Už na škole nám říkali, že každý fyzioterapeut je částečně i psycholog. Samozřejmě trochu s nadsázkou. Nevěřili byste ale, kolik informací i osobních věcí vám někteří pacienti poví už během první terapie. Jen proto, že máte na sobě bílé oblečení! Někteří se chodí na fyzioterapii vyloženě vypovídat, ale i to je v pořádku. Je to jejich čas, a pokud jim to pomůže...
IMG 8086 kopieFyzický stav má velký vliv na psychiku. Když nás trápí bolesti, je přirozené, že nejsme tak veselí. Je to ale i naopak. Dlouhodobé vystavování stresu se může projevit bolestmi pohybového aparátu např. bolestmi zad, hlavy a podobně. Jak říkáte, vše souvisí se vším, a proto je v terapii vhodné brát v potaz i celkový životní styl člověka a řešit problém komplexně.

Přesto ke specialistovi přicházíme zpravidla až tehdy, když cítíme nějaký diskomfort, když nás bolí záda, nohy... Neměli bychom tuto službu chápat spíš jako prevenci?

To by samozřejmě bylo ideální. Příkladem mohou být profesionální sportovci, kteří v drtivé většině případů s fyzioterapeuty spolupracují a snaží se pomocí vhodného cvičení a uvolňování udržet ve fyzické pohodě a předcházet různým obtížím. Ostatní lidé na to mnohdy nemají čas, nebo si, jak už bylo zmíněno, neuvědomují, že by jim mohlo cvičení nebo terapie pomoci. Mnohdy však stačí, když se udržují v pohybu, kvalitně spí a snaží se jíst s rozumem.
Možná to je tak už v našich povahách, že hledáme pomoc, až když se vyskytne nějaký zdravotní problém. Mnohdy k nám přicházejí různá varování ještě dřív, než se stane něco vážného. Těchto signálů si však v dnešní uspěchané době nemusíme všimnout nebo je bereme na lehkou váhu. Z mého pohledu nám schází informace, jak se o sebe správně starat – jak se správně hýbat, co jíst a nejíst a také jak kvalitně spát. Ideální je se tyto věci učit už od malička a myslím, že nějaká „zdravá výchova“ by mohl být hezký předmět už na základních školách.

A neporadíte nám nějaký cvik pro dobrou náladu?

Jakýkoliv pohyb vám zlepší náladu, protože se vám v těle vyplaví tzv. hormony štěstí. Pro každého to může být něco jiného. Mě vždy pobaví si zacvičit sestavu „hlava, ramena, kolena, palce“ a stále rychleji opakovat. Můžete také začít dělat gesta, která děláte, když máte radost: skákat, juchat... to určitě pozitivně ovlivní vaši náladu. Zkuste to!

za odpovědi poděkovala Eva Brixi
www.fyziofitmama.cz