Petr Vosala CSOBPetr VosálaProsinec mnohým z nás připomíná maraton. Závěrem roku je prostě potřeba stihnout jak ve firmě, tak doma snad úplně vše, nač člověk pomyslí. Ženy z businessu to mají opravdu složité, ať už jsou to maminky, manželky, přítelkyně, babičky, podnikatelky, manažerky. Počítá se s nimi na všech frontách. Není proto divu, že také chybují. Třeba ve spěchu či unavené při obsluze firemního účtu nebo placení kartou v prodejně. Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů v Československé obchodní bance, nabádá k obezřetnosti:

Konec roku doprovází v každé firmě zvýšená aktivita – pečlivě se kontrolují příchozí platby, platí se dosud neuhrazené faktury. Jaká nebezpečí hrozí v této době našim financím?

Řekl bych, že nebezpečí v kyberprostoru hrozí jak na konci roku, tak v jakémkoliv jiném období. Pravda ale je, že před Vánocemi se aktivita digitálních podvodníků stupňuje. Navíc platí, že četnost a sofistikovanost útoků na důvěrná data a účty klientů se meziročně zvyšuje v desítkách až stovkách procent. Podvodníci jsou stále vynalézavější. Působí důvěryhodně, mluví dobrou češtinou, vědí o vás řadu informací a volají z čísla, které se vám může zobrazit jako číslo vaší banky, nebo dokonce Policie Čes­ké republiky.

Často se platební operace provádí ve spěchu, předvánočním shonu, který se podnikání nevyhýbá. Nač by si měli dát majitelé bankovních účtů zejména pozor?

Počty útoků na účty klientů výrazně rostou, což mj. potvrzují i údaje Policie České republiky, se kterou jsme v rámci boje proti tomuto druhu podvodů navázali spolupráci. V tomto ohledu samozřejmě existuje souvislost mezi trendem digitalizace, která sice řadu věcí zrychluje a usnadňuje, ale nese s sebou i určitá nová rizika. Majitelé bankovních účtů by měli pravidelně kontrolovat, zda zaúčtované operace souhlasí se skutečností. Nejrychlejší kontrolu mohou provést přes digitální aplikace, v našem případě aplikaci ČSOB Smart.

Kyberútoky jsou tedy na denním pořádku. Ale ne všichni jejich dopad bereme vážně. Co byste v této souvislosti připomenul?

Při jakékoli platební transakci buďte obezřetní, nenechte se zatlačit do situace, kdy budete jednat ve stresu a bezmyšlenkovitě. Jestliže vám skutečně volá nebo píše někdo z banky nebo od policie, bez problémů pochopí, že si všechno chcete ověřit a odmítáte řešit citlivé věci překotně a po telefonu. Ani banky ani Policie od vás nikdy nebudou požadovat sdělení důvěrných dat, jako jsou hesla, PINy, čísla platebních karet. Zamyslet se je v každém případě jednodušší než posléze řešit vykradený účet.

Petr Vosala 04 10 22 108Ženy v businessu mívají poslední dny roku hodně napilno, souvisí to nejen s jejich pracovními pozicemi, ale většinou jsou i v roli manželek, přítelkyň, babiček a očekává se od nich také nadmíra rodinné péče. Úklid, cukroví, dárky; a na všech frontách je potřeba zvládnout povinnosti na výbornou. Poradil byste, jak neudělat chybu při placení, jak bezpečně manipulovat s financemi?

Jak už jsem říkal, hlavně buďme všichni při placení obezřetní, zadanou platbu před potvrzením raději ještě jednou zkontrolujte a občas nahlédněte do mobilní aplikace ke svému bankovnictví a proveďte kontrolu i zde, tato drobná časová investice se vyplatí.
Jako banka, která většinu služeb nabízí i v digitalizované podobě, známe rizika pohybu v online světě a víme, jak důležité je dodržování bezpečnostních pravidel. Hackerům bychom neměli usnadňovat práci. Stejně jako policie vidíme nárůst případů, kdy se podvodníci snaží vylákat z obětí finanční prostředky prostřednictvím falešných profilů a zpráv nebo podvodným voláním. Proto jsme v této oblasti velice aktivní, na speciální webové stránce www.csob.cz/branteserozumem informujeme klienty o aktuálních rizicích a hrozbách, snažíme se společně vzdělávat mladou generaci, která patří k těm nejohroženějším.

Naše životy jsme provázali s platebními kartami, bez nichž by už žádný podnik ani jednotlivec nefungoval. Připomenul byste základní fakta týkající se bezpečného placení kartou, hodinkami, mobilem?

V současnosti je to jednoduché. Stačí kartu, hodinky nebo mobil, do kterého jste si kartu elektronicky uložila, přiložit k terminálu a je zaplaceno. V případě vyšších částek po vás někdy systém bude vyžadovat další potvrzení,
např. PINem. I mobil, hodinky si hlídejte stejně jako například klasickou peněženku. Nedávejte je z rukou, obchodník vaši kartu rozhodně nepotřebuje kontrolovat, opisovat si data apod.

A vaše osobní pravidlo, abyste měl finance pod kontrolou?

Používat selský rozum. Divila byste se, ale funguje to. Chce po mě někdo PIN? Mám zadat své přihlašovací údaje při prodeji použitého zboží na online bazaru? To je přece nesmysl... Snaží se mě někdo dostat do časové tísně např. nabídkou nějaké super výhodné investice? Zní mi to podezřele, zpomalím a zamyslím se...

Co bychom si tedy měli připomenout?

Většinu úspěšných útoků má na svědomí nepozornost a lidská chyba. To znamená, že lidé jsou příliš důvěřiví, jednají neuváženě a ve spěchu nebo se nechají zaslepit touhou po rychlém zisku. Útočníci zneužívají toho, že si mnozí z nás nesnaží zpětně ověřovat, zda jim opravdu volal někdo z banky nebo instituce, jejímž jménem kyberzločinec vystupoval. Případně si nezkontrolují či přehlédnou, že odkaz na webové stránky je falešný.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi