A3A9475Marie NavrátilováKdyž jsem si onehdy přečetla jednu tiskovou zprávu o ionizačních zubních kartáčcích, v níž se uvádělo, že převratná technologie je na světě už od roku 1889, nechtěla jsem tomu věřit. Taková úžasná záležitost a já o ní ještě neslyšela? Pro mé problémy s implantáty a jako řešení letité nešťastné komunikace s lékaři, kdy se mi doslova smůla lepila na paty (i na zuby), i když jsem se snažila pečovat o svůj chrup sebevíc, je doslova záchranou na poslední chvíli. Nyní už vím, že jsou takové kartáčky dva roky na českém trhu, a to zásluhou manželů Navrátilových, kteří značku IONICKISS zastupují v České republice a na Slovensku a kteří právě k tomu založili firmu ORTUS HEALTH s.r.o. Jednatelky Ing. Marie Navrátilové jsem se tedy zeptala:

Ionizační technologie čištění zubů oficiálně existuje již od roku 1889, což zní až neuvěřitelně. Jaký je její příběh?

Nejstarší zmínka o využití iontů v dentální hygieně je z USA opravdu z doby 1889, kde se pak v 70. letech 20. století snažilo několik firem o komercializaci, ale pokusy nebyly úspěšné. Až v roce 1984 Hiroshi Hukuba úspěšně uvedl na trh ionizační kartáček a v roce 1995 byl ionizační zubní kartáček registrován pod značkou Kiss You. V roce 1996 byl tento ionizační kartáček patentován. Poté začal pomalu expandovat na zahraniční trhy (Thajsko, Malajsie, Singapur, USA, Brazílie atd.). V roce 2020 jsme s manželem představili kartáčky na českém a slovenském trhu.

Dnes již může tedy sloužit i lidem u nás, zejména těm, kteří mají problém s dásněmi, udržováním protéz, zubních implantátů, můstků. Jaké byly vaše začátky?

Firmu jsme založili v prosinci 2019, ale pak jsme připravovali zhruba čtyři měsíce vstup na trh. Od oslovení odborníků, stomatologů a dentálních hygienistek až po vytvoření grafiky, přípravy e-shopu, zajištění logistiky, stavěli jsme základy celé firmy. Kvůli covidovým opatřením jsme začali hlavně online, tedy vlastním e-shopem, a to v květnu 2020. Vzápětí následovaly vhodné online kanály – Pilulka, Vivantis, Dr. Max, Prozdravi.cz, e-tabletka, Alza atd. Po uvolnění covidových opatření k tomu přibyly ordinace některých stomatologů a dentálních hygien, lékáren a d&m.

Kde jste se s výrobky seznámili, čím vás oslovily?

4Díky práci manžela jsme dlouhou dobu pobývali v zahraničí, a také v Asii, kde jsme hodně cestovali, a protože nám každou chvíli na letišti zabavili zubní pastu, tak nás v Thajsku zaujaly kartáčky, které se dají používat bez ní. A přišlo nám, že kartáček velmi efektivně odstraňuje plak, právě i bez zubní pasty. Asi za rok jsme na tyto kartáčky, tentokráte již pod evropskou značkou IONICKISS, narazili v roce 2019 v Srbsku. Spojili jsme se Srby, kteří mají evropskou licenci na prodej japonských ionizačních kartáčků, které jsme necelý rok testovali my, naše okolí a několik stomatologů. Výsledky byly výborné, tak jsme se dohodli na výhradní distribuci pro Česko a Slovensko.

Spolupracovali jste dříve se zubaři, dentálními hygienistkami, působili jste v oboru?

Oba jsme s manželem studovali ekonomii a několik let působili v bankovnictví. Po 12 letech v zahraniční jsme se rozhodli pro vlastní business. Přistupujeme k uvedení nového unikátního produktu na trh a zhodnocení našich zkušeností, které jsme získali na různých trzích, ať jako specialisté, nebo jako zákazníci. V oboru stomatologie a dentální hygieny jsme sice nováčky, ale musím říct, že pokud za sebou máte dobrý produkt, klinické studie a inovátorský přístup, ti, kteří chtějí, poslouchají, zkusí a používají.

Náhoda vám ale přece jen pomohla...

Náhoda to možná trochu byla v Asii a pak asi v Srbsku, ale spíše jsme to vzali jako možnost ukázat nějakou inovaci v oblasti dentální hygieny. Přijde mi záslužné vytvořit novou kategorii zubních kartáčků – ionizační kartáčky.

Jak čeští spotřebitelé novinku přijali?

Lidé jsou velmi konzervativní, co se týče např. používání typu zubního kartáčku, a inovace moc nesledují. Někteří jsou přehlceni různý-mi funkcemi a aplikacemi, jiní je zase vyhledávají. Určitě nejde ionizačním kartáčkem uspokojit všechny. Ale co opravdu funguje, je efektivnější odstranění plaku během dvou minut. Když stejné čištění uděláte s běžným manuálním kartáčkem, výsledek poznáte po prvních pár čištěních. Nejlépe je kartáček vyzkoušet a přesvědčit se, že pocit hladkých zubů je návykový.

Přibývá zájemců?

Jsem moc ráda, že počet uživatelů ionizačního kartáčku stoupá. Je to také vidět na rostoucích prodejích náhradních hlavic, tedy tělo kartáčku slouží a lidé mění pouze hlavici. Také si zájemci kartáčky a výměnné hlavice mohou dokoupit na více místech než jen u nás na e-shopu, což je příjemná výhoda u běžného spotřebního zboží.

3Říká se, že úsměv prodává, sbližuje, pomáhá v navazování obchodních kontaktů. K němu patří pěkné zuby, péče o ně. Určitě by službu ionizačních kartáčků ocenily i ženy z businessu...

Myslím, že právě většinou ženy na cestách nebo v kanceláři ocení kompaktní model IONPA Travel, který je chráněn krytem, vejde se do kosmetické taštičky a k vyčištění stačí pouze voda. Zuby jsou rychle zbavené plaku např. po kávě, černém čaji nebo červeném vínu, kdy zabrání pigmentovým skvrnám se zviditelnit. IONPA Travel nabízíme ve čtyřech barvách. Ženy tak určitě najdou vhodnou barvu nejen do své kabelky.

Ionizační kartáček má široké uplatnění, pokusím se nastínit, kde všude boduje:

  • u dětí, které nevydrží dlouho u čistění,
  • u těhotných žen, které častěji zvrací nebo nemohou používat zubní pastu,
  • u alergiků, kteří jsou citliví na některé složky zubních past,
  • u starších lidí, kteří mohou mít zhoršenou motoriku, protože ionty pomohou plak odstranit, aniž by člověk na kartáček tlačil,
  • u všech lidí, kteří chtějí mít zdravé zuby bez plaku, stačí čistit dvě minuty ráno a dvě minuty večer.

Na služební cesty nebo dovolené minimalizujeme počet věcí a například do batohu do hor počítáme každý gram, tedy manuální ionizační kartáček IONICKISS Orginal nebo ionizační kartáček se sonickou funkcí IONPA Travel bude správnou volbou. A navíc opravdu bez nutnosti použití pasty. V současné době spolupracujeme s Asociací dentálních hygienistek (ADH) a některými školami, kde se vyučuje obor dentální hygiena, a snažíme se osvětu šířit mezi odborníky. Šíříme ji i mezi stomatology prostřednictvím akcí Lékařské stomatologické komory. Pokud nám to vlny covidu umožní, rádi bychom letos pokračovali i v osobním prodeji (např. stánky, lékárny), kde můžeme uživatelům dobře vysvětlit, jak kartáček funguje.

Firmu jako rodinné podnikání jste vytvořili těsně před propuknutím covidové pandemie. Nakolik vaše cíle, výsledky ovlivnila? Zbrzdila vaše úsilí, anebo naopak?

Museli jsme se přizpůsobit a posunout své plány z osobních jednání na onlinové. To je trošku těžké v tom, že lidem vysvětlujete úplně novou technologii a dotyčného člověka vůbec neznáte, nemáte zde vytvořený ani obchodní ani osobní vztah. Věnovali jsme se zpočátku více digitálnímu marketingu než klasickým formám propagace (letáky, billboardy, veletrhy...), abychom například učitele informovali o novém typu kartáčku. Zajímavé bylo pozorovat, že někteří starší stomatologové byli ochotnější nechat si vysvětlit novou technologii online než některé mladší ročníky odborníků (stomatologů nebo dentálních hygienistek, ale i obchodníků, kteří by zubní kartáčky mohli prodávat). Když opatření zvolnila, šli jsme více do osobních setkání, kde se nové věci lépe prezentují.

Inspirují vás další převratné Také by se kartáčky určitě hodily při služebních cestách, na dovolené, v období velkého stresu, po operacích. Co byste rádi udělali pro osvětu technologie, které pomáhají v péči o zdraví člověka?

Ráda zkouším nové technologie, které mi dávají smysl. Využití iontů určitě touto oblastí je, ať se podíváme na ionizační čističky vzduchu, ionizační fény, nebo právě na ionizační kartáčky. Pokud bych zůstala u dentální hygieny, tak za posledních pár let mají dentální hygienistky k dispozici velmi moderní přístroje (air flow, ultrazvuk aj.) a pomůcky (různé mezizubní kartáčky, remineralizační gely, lešticí pasty aj.). Díky tomuto vybavení a znalostem precizně vyčistí zuby, dásně, jazyk od zubního plaku a kamene, a klient tak předejde nutnosti podstupovat bolestivé a drahé zákroky chrupu. Věřím v budoucnost umělé inteligence, když si například představíte mít svoje zdraví ve svých rukou prostřednictvím jedné aplikace, která vám sleduje hladinu cukru, cholesterolu, tep, spánek, záznam pohybu atd. To je přeci ohromné! Ještě předtím, než půjdete k doktorovi, vám může aplikace doporučit nějaký režim, bylinky, vitamíny, a pokud domácí terapie nezabere, tak lékař už bude vědět, co jste pro sebe udělali a v čem může ještě pomoci on. A odborníka tedy využijete, až to bude opravdu nutné.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi