Radka HynkováRadka HynkováKdo z nás nepřemýšlí nad tím, jak se stravuje? Většina lidí na svůj talíř skládá stále více zeleniny i ovoce, pídí se po jeho původu, a má radost, když se doví, že jejich dodavatelé hospodaří tak, jak je to pro půdu i sklizeň z ní optimální. Že se tedy hnojí podle správných norem, aby to prospívalo nejen plodinám, ale také našemu tělu. O nedostatku některých prvků na polích a sadech se hojně diskutuje a ukazuje se, že je nejvyšší čas, aby se složení půdy harmonizovalo. Tento fakt dal vzniknout firmě AGROVÁPNO s.r.o., již založila Ing. Radka Hynková. V závěru roku 2021 v soutěži Ocenění českých podnikatelek zaujala porotu svým přístupem k vylepšování nabídky sortimentu hnojiv, která dodává na český trh. Získala Cenu za inovativní řešení pod patronací Generali Česká pojišťovna:

Co vás vedlo k podnikání právě v oboru, který pomáhá zemědělcům i drobným zahrádkářům?

Má cesta k zemědělství nebyla přímá, neuměla jsem si představit, že budu jezdit po zemědělských podnicích a prodávat hnojiva.
Avšak odříkaného chleba největší krajíc a práci bych nevyměnila. K oboru granulovaných vápenců mě přivedli samotní zemědělci, kteří měli na polích a loukách problém s pěstováním rostlin a deficitem vápníku a hořčíku. Začala jsem po Evropě hledat vhodné materiály, kterými bychom mohli zlepšit půdu, a pomoci tak rostlinám i pěstitelům. Nejtěžší bylo najít ty vhodné a bezpečné. Zvolila jsem nejkvalitnější vápenatá hnojiva, a díky tomu je efekt vidět i v plodinách a spokojenost mezi pěstiteli roste.

Sama jste duší také zahrádkář?

Jsem spíše chovatel. Zvířecí přítomnost a vítací řehtání mých koní jsou odměnou po celodenní práci.

Jak to bylo se vstupem na trh? Věděla jste předem, že prodáte, že se vaše výrobky chytí?

Věděla jsem, že je na trhu pro granulované rychle účinné vápence prostor, ale jak se celé podnikání vyvine, jsem netušila. Věřila jsem, že jdu správnou cestou, že máme v České republice mnoho uvědomělých zemědělců, kteří dbají na kvalitu hnojiv, věnují se zlepšení půdy a snaží se ji udržovat v kondici. Někteří zemědělci pěstující plodiny v ekologickém režimu využívají jen velice málo hnojiv, která jsou v tomto režimu povolena.

Zvedá se poptávka po vašem sortimentu?

2022 02 10Poptávka se každým rokem zvyšuje, hlavně díky kontaktům předaným mezi spokojenými zákazníky. Je to pro mě ukazatel, že jsou s hnojivy spokojeni a mohou je doporučit
dále. Rovněž narůstají plochy v ekologickém zemědělství a my se soustředíme na bezpečnost hnojiv i v tomto režimu.

Kde může běžný „malý“ zákazník vaše výrobky koupit?

V současné době je možné zakoupit zboží v několika zahradnictvích v republice i u obchodních partnerů
v e-shopech, v letošním roce bychom rádi připravili i vlastní e-shop. 

Ostatně – jak jste financovala svůj podnikatelský nápad? Musela jste si půjčit?

Finančních zdrojů bylo několik. Menší část jsem si vypůjčila, ale velký dík patří dlouhodobým zákazníkům, kteří produkt hledali a dali mi takovou důvěru, že si zboží objednali, předplatili a nechali dodat. Bussines postavený na důvěře je velkou motivací.

Probíhá výroba v České republice?

Hnojiva se vyrábějí v zahraničí, kde se nachází nejkvalitnější zdroj měkkých křídových vápenců.

Chystáte inovativní obohacení nabídky?

Vzhledem ke zpřísňování podmínek pěstování plodin se zaměřujeme na inovativní kombinace hnojiv a připravujeme další ekologická hnojiva, která budou obsahovat živiny s nejvyšší účinností. Je třeba vše důkladně připravit.

Právě za inovativní řešení jste získala výtečné hodnocení v soutěži Ocenění českých podnikatelek. Určitě vás to potěšilo... Nastartovalo to ve vás další vlnu nápadů?

Velice mne to potěšilo. Bylo to ocenění, které mi vrátilo motivaci věnovat se tomuto segmentu i nadále, potvrdila jsem si, že práce má smysl a má přesah do běžného života lidí. Získali jsme ocenění za inovativní hnojivo se selenem. Ač se to zdá jakkoliv běžnému životu vzdálené, selen je pro člověka důležitý antioxidant s velkým vlivem na štítnou žlázu, imunitu a zdraví. A díky plodinám, které denně jíme, můžeme posilovat naše zdraví. Ale to už asi většina lidí ví...
Business je velká odvaha i svět dobrodružství. Člověka to stojí čas, nervy, někdy i trochu zdraví. Jak se snažíte všechny klady i zápory vybalancovat, abyste obstála, byla fit a stále usměvavá?

To je jedna z nejtěžších otázek. Celá firma je budovaná srdcem a oddělit práci od života nejde. Mými koníčky jsou sportovní aktivity, které mě nabíjejí a ubírají na stresu.

otázky připravila Eva Brixi