MynářováLenka Mynářová (vpravo)Kdy se lidé začali zajímat o to, v jakém prostředí žijí, co konzumují, co dýchají, proč se brodí v lese plném odpadků? Kdy se každý z nás rozhodl udělat něco pro to, aby planeta, jejíž jsme součástí, nezahynula kvůli našemu pohodlí, rozmařilosti, konzumnímu způsobu života? A kolik toho zmůže jedinec? A co mohou změnit firmy, výrobci, věda, vývoj, spolupráce? Otázek, kterých si budeme muset brzy všímat všichni, přibývá. Odpovědí také. A to je dobře. O těch, které jsou o praxi, jež vede k pokroku a optimistickému vkladu businessu do budoucnosti, jsem si psala s PhDr. Lenkou Mynářovou, členkou představenstva společnosti NAFIGATE Corporation, a.s. Tato firma překročila v náhledu na skutečnost hranice dosud známých možností a ukazuje, jak zužitkovat to, čemu se donedávna říkalo odpad. Podniká na základě unikátních řešení, přesah její činnosti je víc než globální, ba vesmírný. Ukazuje, co je to cirkulární ekonomika a kudy vede cesta k životu v daleké budoucnosti. Je to firma s nápady, životadárnou filozofií i úžasnými výsledky.

Svět čeká na objevy a vynálezy. Aby sám sebe zachránil. Jak vnímá vaše firma devastaci životního prostředí v posledních
letech? Je to stále horší, nebo se ledasco změnilo?

Tak to je asi nejnáročnější otázka hned na úvod. Odpověď bude mít tři roviny. Co se určitě vyvíjí nejrychleji, jsou technologie a řešení, které často dokážou obrátit devastaci prostředí v podnikatelské příležitosti. Ta rychlost tohoto vývoje je fascinující. Bohužel nedokážeme změnit business modely a způsob fungování společnosti, která k devastaci vede. Ale už si alespoň uvědomujeme ty souvislosti. To, že ta devastace je výsledek naší lidské činnosti a že je to neudržitelné a musíme to co nejrychleji změnit. A ta třetí rovina je o nás samotných – řada řešení, která ženou civilizaci do záhuby, je daň za pohodlí. Například vše jednorázové. A my nechceme nic moc měnit. Jenže bez toho, abychom začali u sebe a změnili svoje chování, se devastaci nepodaří zastavit.

Foto MynarovaJste velkým reprezentantem cirkulární ekonomiky. Co vás na tom baví a naplňuje?

My jsme s našimi projekty začínali v době, kdy cirkulární ekonomika jako pojem neexistovala. Ale byl za tím zdravý rozum – proč využívat přírodní zdroje, když mohu pro stejný účel využít odpad? A ta cesta od druhotných surovin k finálním produktům je úchvatná. My to nyní vidíme na naší účasti v US akcelerátoru, kde s největšími světovými firmami chystáme ty finální produkty. Jak je to pro ně nové, jakou z toho mají radost. A to dokáže naplnit i po těch letech, a hlavně motivovat a dodat sílu na překonávání všech překážek a problémů.

A je to jediný smysluplný směr businessu do budoucna?

Za mě jednoznačně. My si ani neumíme představit, jak lidstvo plýtvá přírodními zdroji. A často zcela zbytečně. Máme obrovský prostor ke změně, ale musíme mít vůli měnit
např. legislativu. Protože právě legislativa je často největší bariérou cirkulární ekonomiky.

Českou veřejnost jste zaujali zpracováním plastů v souvislosti s výrobou kosmetiky, nanotechnologiemi, zajímáte se o využití použitého fritovacího oleje nebo kávového lógru. Co všechno už jste vymysleli a co můžete spotřebitelům nabídnout?

Zaměřím, se jen na tu oblast zpracování bioodpadů. Vyvinuli jsme technologii na zpracování olejů, ale i např. mláta, kde výstupem té technologie je přírodní polymer. A z tohoto polymeru vyrábíme kosmetiku, vyvíjíme biomedicínské aplikace, nanovlákenné aplikace, agrochemikálie. A dále jsme vyvinuli systém tzv. kaskádové recyklace kávové sedliny, ze které umíme vyrábět mýdla, kávový olej pro kosmetiku a barvy pro plasty. Já vím, je to velmi různorodé – ale právě o tom využití druhotných surovin je. Vždy je nutné najít tu nejlepší aplikaci pro danou druhotnou surovinu.

Vyhráli jste také několik tendrů, a to vám otevřelo pomyslná dvířka do nebes, ale také k investicím, které by se měly v brzké době velmi zúročit. Co se tedy v posledních měsících podařilo?

Určitě naším největším úspěchem je US akcelerátor a možnost spolupráce s největšími světovými firmami na tom, co umíme. Je to pro nás i zpětná vazba, kam jsme došli a na jaké úrovni jsme. Další velký úspěch je evropský ClimAkcelerátor, kde jsme uspěli právě s projektem Hydal Coffee – tedy s kaskádovou recyklací kávové sedliny. A i časově poslední úspěch bylo získání titulu Impact Star v De­loitte Technology Fast 50, kde jsme byli společně s Cyrklem jedinými zástupci cirkulární ekonomiky mezi pouze IT firmami. Za každým úspěchem je obrovská spousta práce a energie, a ty úspěchy jsou zpětná vazba, že jste na správné cestě.

Je to všechno úspěch spíš badatelský, nebo manažerský?

Určitě obojí. Jedno bez druhého může existovat, ale nevede k výsledku. A náš badatelský tým je skvělý a jeden z nejlepších na světě.

A jaký očekáváte výsledek v horizontu, dejme tomu, pěti let?

Během pěti let bychom měli mít vybudovány první velké výrobní kapacity a měli bychom mít globální projekty.

Vy sama jste nadšencem v oblasti inovací, které pomohou Zemi dýchat. Z čeho plyne vaše životní filozofie?

Základem mojí životní filozofie je dělat věci celým srdcem. Beru jako velké vítězství, že dělám jen projekty, kde je to srdce, a s lidmi, kterých si vážím. A druhá část filozofie je postavena na prastarém principu: ublížíš druhému, ublížíš sám sobě. Pomůžeš druhému, pomůžeš sám sobě. Velmi často na to zapomínáme.

Deloitte Fast 50 Archa komplet 055Slyšela jsem, že ráda pracujete na zahradě, vztah k půdě tedy máte nejen profesní. Co vám to dává? Jiný pohled na svět? Na hodnoty, vztahy, poslání jedince, radost? Je to odpočinek a zároveň poezie elementů?

Já si hlavně ráda užívám přírody. Mám chalupu v horách, kde, když vystoupím z auta, zurčí potok, zpívají mi tam ptáci, běhají lišky, krásně to tam voní. Je to jiný svět. A zahrada je mojí snahou do toho v podstatě nezasahovat, jen to podporovat. A určitě mi to dává jiný pohled na svět a obrovskou radost a sílu. Opravdu si užívám ty okamžiky, kdy zapadá slunce, kdy mohu jen tak sedět a pozorovat tu sílu přírody.

Přicházejí nad záhonky také nápady týkající se vašeho businessu? Anebo je do tohoto království odpočinku profesní vstup zakázán?

Vstup bych ráda zakázala, ale zrovna píšu odpovědi pro tenhle rozhovor na chalupě. Takže se to prolíná. Ale přiměřeně. Rozhodně užít si přírody má pro mě mnohem větší význam právě tady. Protože v Praze pak už zbývá čas hlavně na práci.

Co doporučit malé firmě, která se rozhodne zcela změnit obor svého působení a ráda by zkusila hledat „jiné štěstí“ ve vodách cirkulární ekonomiky? A je nezkušená,
ale nadšení má dost, peněz málo, odvahy nadbytek?

Aby ti nadšenci nepodcenili profesionalitu. Protože jen nadšení nestačí. Musí dělat věci, u kterých budou mít pocit, že je to zdržuje od tvoření – jako jsou business plány, kalkulace, prezentace...
Ale to je opravdový základ. Váš projekt existuje, až když máte business plán. A druhá věc, kterou bych doporučila, je to, aby se co nejdříve přihlásili do některého z akcelerátorů a našli si zkušeného mentora/konzultanta. Toto je také hodně důležité, protože startupy opakují řadu chyb dlouhodobě a toto může ušetřit mnoho času a sil.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi