Michaela RoháčkováMichaela RoháčkováMichaela Roháčková, majitelka kosmetického salónu ve Velkém Přítočně na Kladensku, se stala absolutní vítězkou odborné soutěže Hvězda GERnétic Česko 2021, kterou pořádá firma LK SERVIS, zastoupení francouzské značky GERnétic. Porota mimo jiné ocenila způsob, jakým zůstala v kontaktu se svými klientkami, i když doba kosmetickým službám nepřála a salóny byly dlouho zavřené. Jaké to ale vlastně bylo období? Co se v tom čase dělo, co nového do podnikání přineslo, v čem bylo poučné? O tom všem jsem si s Michaelou Roháčkovou povídala:

Změnila situace loňského roku a prvních měsíců toho letošního poptávku po kosmetických službách?

Ano. Na zájmu je znát, že klientkám tyto služby chyběly a chtějí si je nyní ve zvýšené míře užít i ty, které naši nabídku nevnímaly až tak ostře, jednoduše řečeno, kosmetika ve smyslu péče o pleť u nich nebyla příliš důležitá.

S jakými požadavky vás nyní ženy vyhledávají? Jsou jejich přání jiná než před dobou koronavirovou?

Důvod k návštěvě a využití kosmetických služeb je vždy stejný. Mít zdravou, vitální pleť. A vypadat hezky. K tomu se postavit stárnutí, a ještě u toho relaxovat. Již léta pracuji s francouzskou profesionální kosmetikou GERnétic. Unikátní složení těchto přípravků zajišťuje viditelné výsledky při řešení problémů s pletí, jako jsou akné, dehydratace, vrásky či pigmentové skvrny. Je to podstatný díl celkového úspěchu.

Stala se pro vaše zákaznice relaxace na kosmetickém lehátku důležitější než dříve?

Neřekla bych, že je pro klientky relaxace důležitější než dřív. Spíše si ji více užívají. Řada z nich má za sebou díky covid-19 velmi náročné období. I proto dokážou kosmetické služby nyní ještě více ocenit. Je to chvíle, kdy mohou vypnout a užít si čas jen a jen pro sebe.

Pečují v současné době o sebe ženy důkladněji?

Myslím, že trochu ano. Mnohé k tomu donutilo nošení roušek i více stresu, který zažívaly. Pleť tím trpí, je unavená a stává se citlivější. Mohou se objevit záněty, přibývají vrásky. Návštěva v kosmetickém salónu vždy kondici pokožky pomůže. Důležitá je ale denní prevence. S každou klientkou proto vždy pravidelně vyhodnocuji, jak se jí daří dodržovat doporučenou domácí péči. Podle potřeb individuálně nastavíme kombinaci přípravků, které s vitalizací pomohou. Správně zvolená péče je v udržení vitality a ozdravení pleti to nejdůležitější.

MR 1Získala jste prvenství, jste absolutní vítězkou v odborné soutěži určené kosmetičkám GERnétic. Jak tento úspěch vnímáte?

Cítím, že to je nesmírně krásné ocenění mé práce. Považuji to za velkou čest. Vnímám pocit zadostiučinění, že svou práci dělám tak dobře. Vyhlášení výsledků, které se uskutečnilo v prostorách Pavilonu Grébovka v Praze u příležitosti oslav 25 let kosmetiky GERnétic na českém trhu, bylo úžasným zážitkem. Jsem šťastná, že jsem mohla být jeho součástí. Vůbec jsem na výhru nebyla připravena a naprosto mě zaskočila. Byl to nádherný šok!

Jak náročné bylo se na soutěž připravit?

Kosmetika GERnétic mě v profesi provází už víc než dvacet let. Na vědomostní část jsem se nepřipravovala, bylo to příjemné zopakování. Horší to bylo s druhým úkolem a s otázkami „na tělo“. Ale i to jsem si nakonec velmi užila. Donutilo mě to na chvilku se zastavit, srovnat myšlenky. Pomohlo mi to si opět připomenout, jak moc mi GERnétic „změnil“ život. Mám-li to shrnout, tak to nejnáročnější bylo rozhodnout se a do soutěže se přihlásit.

Ovlivnila výhra nějak vaši profesní dráhu?

Svoji práci dělám s nadšením a výhra v soutěži, ocenění Hvězda GERnétic Česko 2021, je pro mě ještě silnějším hnacím motorem.

V době pandemie musely být salóny zavřené. Přesto jste své klientky neopustila. Bylo možné s nimi pracovat na dálku?

Se všemi jsem zůstala v kontaktu po celou dobu pandemie. Podporovaly jsme se smskami, volaly jsme si a konzultovaly péči o pleť, řešily jsme volbu přípravků a doplnění kosmetických zásob, aby se mohly tyto ženy alespoň věnovat důsledné péči o pokožku v prostředí domova. Doba uzávěry našich pracovišť ještě posílila a upevnila naše vztahy. Moc mým milým klientkám děkuji za podporu.

Šlo v komunikaci také o to poskytnout jim určitou psychickou podporu, když jste cítila, že je to právě potřeba?

Také. Někdy stačí opravdu málo, zavolat, vyměnit si pár milých slov, poslat SMS.

Sociální sítě představují další způsob, který byl během pandemie pro udržení pozornosti a zviditelnění důležitý. Zaznamenala jste tento trend a snažila jste se ho do své komunikační strategie promítnout?

Tento trend jsem samozřejmě zaznamenala. Vnímám, že jeho důležitost sílí. Ale přiznávám, že zatím na sociálních sítích příliš aktivní nejsem. Absolutní většinu nových příchozích klientek získávám díky doporučení těch stálých.

Jak jste se vy sama vypořádala s tím, že jste se své profesi nemohla věnovat na sto procent? Do čeho jste investovala svůj čas?

V první řadě jsem si řekla, že to prostě nevzdám. Zůstala jsem v těsném vztahu s klientkami, aktivně jsem sledovala webináře GERnétic se zajímavými tématy, vzdělávala se. A asi jako každá žena jsem se věnovala tomu, na co ne vždy zbývalo tolik času, kolik by člověk potřeboval. Uklidila jsem celý dům, pracovala na zahradě a trávila volné chvíle s dětmi a byla tu pro ně například i při distanční výuce. Věnovat více času rodině bylo pro mě v té době to nejpříjemnější.

Chystáte letos v salónu nějaké novinky?

Novinky jsou pro mě průběžnou záležitostí. Pravidelně modernizuji zařízení a připravuji nové procedury. Samozřejmostí je nyní možnost bezhotovostní platby, mám k dispozici ohřívač ručníků se sterilizátorem nebo čističku vzduchu. To vše pro komfort každého, kdo do salónu vstoupí. Také GERnétic v letošním roce novinkami nešetřil. Ihned se zájmu těšily vitalizační ampulky Lift Express a Tenseur Flash. Mají úžasné liftingové účinky. Velmi žádané jsou také vánoční sety nejpopulárnějších krémů.

Které období je během roku pro vás nejvíce exponované? A je šance si to u vás užít ještě před vánočními svátky?

Diář mám na několik měsíců dopředu zaplněný. Věřím, že k tomu přispívá také to, že svou práci opravdu miluji. Celoročně pracuji naplno, pouze s výjimkou letních prázdnin, kdy si i já dopřeji volné chvíle s rodinou. Vážím si každé klientky, která má o mé služby zájem, a vždy se snažím maximálně vyhovět. Volný termín před Vánocemi však již těžko nabídnu, snad jen v tom případě, když by některá objednaná žena svoji návštěvu musela zrušit.

za rozhovor poděkovala Kateřina Šimková