editbphoto 4387 2Jana KolrusováPodnikatelku Janu Kolrusovou z našich stránek určitě znáte. Vracíme se k filozofii jejích produktů, jež vznikají z naší tradiční bylinky, pampelišky. Stala se zakladatelkou nového směru ve výrobě, zatím převážně potravin, ale to je teprve začátek...

Kořeni pampelišky v potravinářském průmyslu nevěnuje nikdo tolik pozornosti jako vy a vaše značka Dandelion. Jak se na trhu ujal váš první výrobek, „pampelišková káva“? Stoupá počet příznivců?

Musím přiznat, že tato česká bylinka se stala mojí láskou na první pohled. Její zářivě žlutá barva je plná energie a života. Já jí přezdívám kvetoucím sluncem našeho zdraví, a to doslova. Česká bylinka, která je všude dostupná a její využití je od kořene po květ. A naším cílem je ukázat, jak se dá používat místo toho, abychom ji likvidovali jen jako plevel. V bylinkářství je nejpoužívanější rostlinkou pro přípravu čajových směsí, koupelových solí a za posledních pár let se dostává na trh i v podobě našich výrobků – pampeliškové kávy a kávoviny. Léčivé účinky pampelišky neboli smetánky lékařské se využívají nejen v prevenci nemocí, ale i jako součást snažení podporující léčbu samotnou. Velmi dobře působí na stabilitu krevního cukru, snižuje cholesterol, pomáhá k normálnímu fungování lymfatického systému. Projevuje se jako přírodní diuretikum při hromadění vody v těle. Podporuje funkci jater a při dostatečném pitném režimu působí na očistu našeho organizmu – detoxikaci.
Naše výroba začala v roce 2017 produkcí kávoviny z praženého kořene. Velmi rychle se pampelišková rodina rozšířila o bylinkové čajové směsi připravované z listů pampelišek a dalších bylin. V roce 2018 jsme začali používat k pražení technologii fluid bled jako pátá firma v České republice. Pražení probíhá pouze teplým vzduchem. Tuto technologii jsme zvolili s ohledem k životnímu prostředí a surovině samotné. V průběhu procesu nedochází k uvolňování žádných zdraví škodlivých látek, a naopak si surovina uchovává své cenné zdraví prospěšné látky. Díky této technologii jsme v roce 2018 přidali i výrobu kávy z kávových zrn. Pražíme pouze 100% arabiku z Mexika, Brazílie, Etiopie, Hondurasu a Nikaragui. Poslední dvě kávy jsou v biokvalitě.
Počet příznivců a zákazníků se neustále rozrůstá, a to díky trendům dnešní doby, které cílí k prevenci civilizačních chorob. A my jdeme v tomto trendu se svými zákazníky a můžeme nabídnout nejen pampeliškovou kávu, ale také mnoho dalšího.

AFB8FDC3 2759 42E5 AE33 DA9ED484A71CPřed rokem jste spustili výrobu kapslí s pampeliškovou kávou, a to ještě znovu plnitelných. Je o ně velký zájem? Nakupují například firmy?

V době první covidové vlny, kdy jsme měli zavřenou kavárnu, jsme pro naše zákazníky, kteří si připravují kávu v kávových přístrojích Nespresso a Dolce gusto, vymysleli zcela jedinečnou možnost používat opakovaně plnitelné kapsle z ekoplastu. Příprava takové kávy je velmi rychlá. Kapsle mají dopad ekonomický i ekologický. Použití kapsle je až 650krát levnější a nezatěžuje životní prostředí jako běžně používané od velkých výrobců. A co vidím jako největší přínos pro spotřebitele? Je to jednoduché, kapsli může plnit vždy čerstvou kávou, na kterou má zrovna chuť, a vytvářet si vlastní příchutě káv bez různých umělých dochucovadel a stabilizátorů, které se běžně přidávají v případě průmyslově vyráběných hliníkových kapslí. Takže je chuť na skořicovou či vanilkovou kávu? Stačí do kapsle přidat k mleté kávě skořici či vanilku a je hotovo. Užasnou chuť má naše pampelišková káva, která je kombinací čerstvě pražené brazilské kávy a praženého kořene pampelišky. Její aroma, krémová pěna překvapí každého zákazníka, který dosud neochutnal.
V současné době právě hledisko ekologické a ekonomické vnímají zákazníci domácností a nakupují tyto opakovaně plnitelné kapsle s našimi kávami nejvíce. Věřím, že firmy se začnou tomuto trendu také viditelněji otvírat. Máme pro ně připravené zvýhodněné kombinace dodávek kapslí s možností pravidelného zásobování i čerstvě praženou kávu dle jejich výběru. V současné době obsluhujeme i takové společnosti, kterým pravidelně dodáváme již naplněné kapsle kávou a kávou s přídavkem karamelu. Logisticky je to velmi jednoduchý proces, firma zašle použité kapsle a my je vyčistíme, naplníme kávou dle jejího požadavku a zašleme zpět.

Kde všude si vlastně lze vaše dobroty koupit a ochutnat?

Všechny naše výrobky je možné ochutnat a vidět v naší První pampeliškové kavárně Dandelion v Lázních Bohdaneč. Kavárna je součástí pražírny, a tak zákazník sám může vstřebat energii bylinek, vůni pražení, a obsluha vždy přidá kousek našeho příběhu a úsměvu. Naše motto je: Pražíme s láskou, doporučujeme s úsměvem. A to v souladu s přírodou.
Výrobky může zájemce i objednat na našem
e-shopu www.fitforlive.cz/výrobky. Dále je lze spatřit v prodejnách zdravé výživy, bylinkových lékárnách a kavárnách, kde připravují pampeliškovou kávu a kávovinu nejen pro dospělé, ale nově máme i dětské kafíčko s čokoládou, které se stalo velkou pochoutkou v kavárnách právě pro děti.

V Bohdanči, lázeňském městě, jste před pár lety pampeliškovou kavárnu založila. Jak se má k světu?

Kavárna je vlastně jako moje třetí dítě po mých dvou dcerách, jimž je 23 a 10 let, vy sama jste její kmotrou, a to mne stále těší. A děkuji za ochrannou ruku nad všemi našimi projekty. V Lázních Bohdaneč jsme začali vyrábět v dubnu 2019 a v říjnu téhož roku jsme otevřeli kavárnu, která je součástí pražírny. Chtěli jsme vytvořit takovou oázu harmonie, klidu a pozitivní energie, aby zákazník, který přijde ochutnat, si mohl naše výrobky užít, užil si i tu vůni pražení, a stal se tak na chvilku také součástí našeho příběhu. V roce 2020 jsme získali za otevření První pampeliškové kavárny v České republice ocenění Malého delfína – Marketér roku 2019. V roce 2022 bychom chtěli otevřít takových kaváren více pomocí franšízového systému, který nyní připravujeme. Návštěvníkům kavárny se tento projekt líbí, sami už nám doporučují a vybírají místa po celé České republice. V letošním roce 1. října oslavíme druhé narozeniny První pampeliškové kavárny.

Fajnšmekrům jste nabídla rovněž čokoládové pralinky plněné výtažkem z pampeliškového kořene. Získaly si své příznivce?

Tento zcela výjimečný výrobek vznikl ve spolupráci s firmou Andělské pralinky v čele s úžasnou Martinou Brandovou. Její luxusní francouzská čokoláda v kombinaci s naším praženým kořenem pampelišky nemá konkurenta. Kdo ochutná, uvěří. Tento společný výrobek získal právem ocenění České chuťovky v roce 2019.

Určitě také chystáte něco nového...

ozryzxisypyx8u2miaixPampelišková rodina našich výrobků se velmi rychle rozrůstá. Snažíme se zákazníkovi ukázat, do jaké hloubky a kde všude se dá tento „plevel“ využít. Letos jsme se specializovali na naše děti a vytvořili kolekci dvou nových výrobků právě pro ně s cílem podpořit jejich imunitní systém v kombinaci, která jim bude chutnat. První novinkou je zmíněné dětské Bio kafíčko s čokoládou. To jsem již naznačila. Jde o kávovinu z praženého kořene pampelišky s čokoládou. Pamatuji si jako malá, a stejně tak i moje děti, jak jsem milovala „dětské kafíčko“, které jsem popíjela s rodiči či babičkami. To naše skutečně chutná po čokoládě a zároveň podporuje pročištění organizmu od toxinů.
Druhý výrobek vznikl ve spolupráci s naší spřátelenou kavárnou Jannie’s coffee house v Rožnově pod Radhoštěm, kde je majitelkou stále usměvavá a milá Jana Študentová. Jde o prebiotické sušenky, které nám pečou u ní v kavárně. Prebiotické jsou proto, že je v nich sušený nepražený kořen pampelišky, který je prebiotikum pro správné fungování střev, a tím podpoření imunity. Sušenky jsou z pohankové mouky, a tím i bezlepkové, bez cukru a slazené stévií. Nepražený kořen pampelišky dodává chuť oříšků a v kombinaci s pohankou už jsou oblíbené jak dětmi, tak si je ke kávě kupují i dospělí.
Na podzim tohoto roku připravujeme kolekci koupelových solí s květem pampelišky, který působí velmi dobře na uvolnění organizmu, doplnění energie a také zeslabuje zabarvení pigmentových skvrn, které jsou výrazné po letním opalování. Závěrem roku chceme na trh uvést dva luxusní výrobky v kombinaci s 23karátovým jedlým zlatem nejen pro běžného zákazníka, ale také světovou gastronomii restaurací a hotelů.

Co zajímavého přináší zkoumání pampe­lišky?

Čím více s pampeliškou pracujeme a sledujeme její účinky samotné či v kombinaci s jinými bylinami, nepřestáváme se divit jejímu všestrannému využití. Najdete ji všude na loukách, u lesa, u řeky a už z dálky se na vás usmívá svým zlatožlutým pohledem. Pampeliška chutná a zároveň i léčí, a to je, podle mne poselství, které je dobré předávat dalším generacím.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi