KrajčovičováPři uvážlivém hospodaření s finančními prostředky většinou člověku zbývá i nějaká částka, s níž lze naložit podle libosti. Třeba peníze investovat. Instrumentů existuje nespočet, každý si může vybrat. ČSOB se investorům věnuje velmi pečlivě a stále pro ně hledá další zajímavé příležitosti. V těchto dnech uvedla v život produkt pojmenovaný ČSOB NaMíru zodpovědně. Přišlo mi, že by se mohl velmi líbit ženám investorkám. A o nich je z velké části i rozhovor s Nicole Krajčovičovou, předsedkyní představenstva a CEO ČSOB Asset Management:

Investoři už nejsou jen muži, ale šikovně umí s finančními prostředky nakládat také ženy. Někteří zkušení tvrdí, že právě ony jsou v roli investorek velmi úspěšné, protože jsou rozvážnější než jejich mužské protějšky. Sdílíte tento názor?

Možná vás překvapím, ale z jednoho našeho průzkumu dokonce vyplývá, že je více investorů mezi ženami než mezi muži. Narážím na nejoblíbenější český fond ČSOB Bohatství, který v lednu přesáhl hranici 30 miliard korun objemu spravovaných prostředků. Poslední průzkum nám ukázal, že téměř o tři procentní body převažuje v investování zájem žen oproti mužům. Na druhou stranu muži většinou investují vyšší částky než ženy a jsou dynamičtějšími investory. Z dat také vidíme, že ženy více spoří a připravují se na stáří. Nejvíce si zakládají spořicí produkty mezi 25. a 34. rokem, což je období takzvané sendvičové generace, tedy lidí, kteří mají na jedné straně svou rodinu, ale zároveň pečují například o své rodiče. A to je i ten moment, kdy začínají nejvíce řešit možnosti zajištění, ať již ve formě investic, či klasických spořicích produktů, jako je třeba penzijní spoření.

Umíme charakterizovat ženu investorku? Kdy se jí stává? Když vkládá peníze do akcií, fondů, státních dluhopisů, nebo stačí třeba penzijní připojištění, stavební spoření?

V dnešní době se můžete stát investorkou během několika minut – postup je pro každého stejný a většinou velmi jednoduchý. Penzijní spoření nebo třeba stavební spoření jsou velmi dobrými produkty pro zajištění na budoucnost. Jde o produkty, u kterých dokonce můžete získat i státní podporu. Pro pokročilejší investory slouží další produkty nebo platformy. Pro ty, kteří mají rádi inovace, jsme minulý rok představili službu ČSOB Drobné, ta funguje na bázi zaokrouhlování částek zaplacených platební kartou na celé dvacetikoruny. Po nastřádání 300 korun se peníze automaticky a bez vstupního poplatku převedou do již zmíněného fondu ČSOB Bohatství – v něm jsou peníze kdykoliv dostupné za aktuální tržní hodnotu a v případě odprodeje mohou být do pěti pracovních dnů zpět na běžném účtu. Není nutné chodit na pobočku, službu si můžete zaktivovat během několika minut v ČSOB Smartbanking. K dispozici jsou i jiné způsoby investování: stačí si stáhnout aplikaci společnosti, která se zaměřuje na obchodování s akciemi nebo třeba automatizované investování a rázem je z vás investor/investorka. Samozřejmě je důležité vždy volit takovou společnost, o které máte dostatek informací a je důvěryhodná. U nás ve skupině máme takové řešení od společnosti Patria, například v podobě aplikace indigo, díky které můžete začít investovat třeba se stokorunou. Jde o velmi rychlý proces. Po stažení aplikace vyplníte své údaje, a hlavně si vyberete svou strategii investování. Můžete začít konzervativně, nebo dynamicky. Každý profil nabízí něco jiného. Motivující je, že si zvolíte, proč chcete investovat, resp. jaký je váš investiční cíl. Může to být přilepšení na budoucnost nebo můžete investovat do svého snu. Nastavíte si hranici a aplikace vám pravidelně oznamuje, kolik vám zbývá ke splnění vašeho cíle.

Vaše banka uvedla na trh nový produkt, a to ČSOB NaMíru zodpovědně, který se orientuje na kvalitu životního prostředí, sociální spravedlnost a podporu společensky odpovědných firem. Co je záměrem a komu je především určený?

Toto řešení je součástí naší dlouhodobé strategie. Celá skupina se významně zaměřuje na oblast udržitelného rozvoje a odpovědnosti k životnímu prostředí. A právě ČSOB NaMíru zodpovědně je dalším krokem v podpoře těchto témat v oblasti investování. Chtěli jsme dát našim klientům příležitost, jak mohou eticky zhodnotit své peníze a zároveň podpořit společensky odpovědné firmy. ČSOB NaMíru zodpovědně znamená, že volíme takové investice, které naplňují hodnoty udržitelného rozvoje. Už v naší nabídce fondů nenajdete společnosti, které porušují lidská práva nebo využívají dětskou práci. V našich zodpovědných investicích podporujeme například společnosti, které chrání životní prostředí nebo jim záleží na ochraně a šetrném nakládání se zvířaty. Zároveň jsou pro ně důležitá i práva spotřebitelů a zaměstnanců, a bojují proti korupci. Jde například o společnosti Microsoft, Intel, Oracle, Mondelez, PepsiCo., Starbucks, Visa, a mnoho dalších.

Myslíte si, že zaujme také ženy? Nebo je tak trochu šitý právě pro ně?

Není důvod, aby nezaujal ženy, stejně tak jako kohokoliv, komu záleží na životním prostředí, udržitelném rozvoji a společenské odpovědnosti. Jde o řešení, které si každý může přizpůsobit podle svého. Může investovat opatrně krok za krokem, anebo zvolit dynamičtější cestu, přijmout riziko a také vidinu toho, že může více získat. To jsou neměnná pravidla investičního světa.

Co musím splnit a co mne čeká, pokud si budu chtít NaMíru založit?

Sjednání je jednoduché a zvládne ho určitě každý. Pokud už klient má založenou smlouvu o investování a běžný účet, je to možné uzavřít přes ČSOB Investiční portál nebo skrze ČSOB elektronické bankovnictví nebo ČSOB Smartbanking, v opačném případě může na­vštívit jakoukoliv pobočku ČSOB. Následná správa pak probíhá zcela online přes již zmíněný Investiční portál. Ještě ale než začnete s pravidelným investováním, je potřeba si zvolit váš investiční profil. A opět jsme u toho, jakou cestu si určíte, zdali budete nejprve opatrná a poté odvážná, nebo hned od začátku budete tou odvážnou dle vašich zkušeností a znalostí v investičním světě. Každá role přináší své výhody, ale také svá rizika.

Dá se vkládat i nepravidelně a rozdílně velké částky?

Investovat můžete pravidelně každý měsíc nebo můžete vložit jednorázově vyšší částku, alespoň 5000 korun, které se vám začnou zhodnocovat. V případě, že budete potřebovat peníze vybrat, získáte je zpátky do pěti pracovních dnů.

Jak vám tato novinka zapadá do vaší produktové strategie?

V naší skupině ČSOB jdeme cestou odpovědnosti, udržitelnosti a šetrného přístupu k přírodě. V ostatních dceřiných společnostech skupiny ČSOB se tak už delší dobu můžete setkat třeba se Zelenou Autopůjčkou na nákup elektromobilu, Zelenou hypotékou na ekologické bydlení nebo platební kartou vytvořenou z recyklovaného plastu. Takto vypadá zelená cesta naší skupiny, která nám dává velký smysl. Zároveň vidíme zvyšující se poptávku po „zelených“ produktech i ze strany našich klientů, takže začíná dávat smysl i jim. A proto jsme přišli s příběhem ČSOB NaMíru zodpovědně, abychom dokázali nabídnout atraktivní a jednoduché řešení pro každého, kdo chce začít investovat, a ještě k tomu chce být v souladu s hodnotami společenské odpovědnosti. Přitažlivost tohoto produktu vidím právě ve spojení jednoduchosti, reálné pomoci a zároveň získání výnosu, který investice přinášejí.

otázky připravila Eva Brixi