IMG 4937 editHalka MarethováHalka Marethová v roli předsedkyně výrobního družstva KOVOS družstvo Teplice zvítězila v soutěži MANAŽER ROKU 2019 v kategorii Manažer malého a středního podniku. Je to ocenění, na něž jen tak někdo nedosáhne. Nejen z hlediska přísných požadavků tohoto klání, měřitelnosti výsledků či celospolečenského přínosu člověka. Je také stopou, již charizma dotyčné osobnosti zanechává jako odkaz zkušeností budoucí generaci. Stát se jednou z nejlepších manažerek v České republice je úspěch, který se zapisuje do dějin podnikání a manažerské profese u nás:

Získat ocenění v tak historií prověřené soutěži, jako je MANAŽER ROKU, se nepodaří každému. Co jste si v souvislosti se svým umístěním uvědomila?

Pro mne je toto umístění oceněním celého týmu vedení družstva. Potvrdilo se mi tím, jak dobře je systém vedení v družstvu nastaven. Na to se budu snažit navázat a pokusím se posunout družstvo ještě dál. Mám i nápady k tomu, co vše by se mohlo ještě zlepšit.

Vaše družstvo pomáhá firmám vybavovat a utvářet provozní interiéry, nabízíte nejrůznější speciality až po skříně na třídění pošty či uchovávání chemikálií. Je to hlavní náplň vaší činnosti?

Zaměřujeme se na výrobu dílenského nábytku, který je určen především do výrobních prostor, servisů, zkušeben a laboratoří, do škol a výcvikových center. Dílenský nábytek má masivní konstrukci, která zajišťuje jeho vysokou pevnost, odolnost a nosnost.
Užitné vlastnosti nábytku lze snadno rozšiřovat pomocí příček, přídavných polic, zásuvek a pomocí perfopanelů pro držáky nářadí. Dlouhá životnost dílenského nábytku je zajištěna nejen vhodnou konstrukcí, ale i odolnou práškovou povrchovou úpravou, která produkt dobře chrání, snadno se
čistí a udržuje.
Současně k tomuto dílenskému nábytku vyrábíme vybavení do šaten určené především pro školy, sportoviště, průmyslové podniky, obchody, zdravotnická zařízení, ale i pro bezpečnostní a záchranné složky.

Chystáte v letošním roce inovace, převratné novinky v sortimentu?

hala svV tomto roce se naši konstruktéři soustředí na elektro technologii, a to nejen dílenské elektro skříně, ale i dobíjecí skříně pro mobilní telefony a tablety a boxové dobíjecí skříně pro dobíjení elektrických zařízení a nástrojů.

Družstevní forma podnikání má své kritiky i obhájce. Čím je pro vás inspirativní, co je na této právní formě pro vás zajímavé?

České družstevnictví vzniklo na začátku 19. století chvilku po jeho světovém zrození v době, kdy tu byla průmyslová revoluce, a já vnímám, že dnes tento význam neztrácí, naopak v současné nové průmyslové revoluci sílí. Pro nás jako výrobce je výhodné být sdruženi pod Svazem českých a výrobních družstev, a to jak z důvodu navazování kontaktů, poskytování vzdělávání, poradenství, tak posílení postavení při řešení ekonomických problémů společnosti.

Žena podnikatelka a manažerka, její společenské postavení a uznání. Je to téma, které je pro vás živé? Nebo genderovým záležitostem moc nefandíte?

K genderovým záležitostem se stavím s názorem, že pokud chce žena podnikat, řídit společnost nebo se věnovat politické kariéře, je to její volba a možnosti jako žena určitě v dnešní době má, minimálně podobné jako muž. Pak už záleží jen na ní, zda a jakým způsobem se bude věnovat rodině.
Pokud chce žena pracovat na úrovni mužů, je na to naše společnost připravena. Z mých zkušeností znám nemálo těch, které vykonávají vysoké, časově náročné funkce a jejich postavení a uznání není nijak sníženo.

Co je v řízení týmu pro vás nejdůležitější? Máte svá pravidla, principy, metody, na které se spoléháte?

Pro mě je důležitá důvěra a na tu spoléhám.

Věříte intuici? Řídíte se jí?

Ano, jsou rozhodnutí, u nichž musím jednat především dle své intuice, u nichž rozum a zkušenosti pomoci nedokážou.

ptala se Eva Brixi