Jarmila PodhornáJarmila PodhornáÚnava, bolest svalů a kloubů, zvýšená teplota. Přestože takové příznaky má onemocnění covid-19, stejné projevy nese i obyčejné nachlazení či chřipka. V každém případě, a v rizikovém období zvláště, se vyplatí posílit imunitu. Jak? To naznačila Mgr. Jarmila Podhorná, majitelka firmy NADĚJE, zkušená bylinářka, jejíž know-how je na špičkové úrovni a hodné obdivu:

Obranu proti virům nekoupíme jen v lékárně – účinné pomocníky seženeme i z přírodních zdrojů. Co doporučujete?

Chladné měsíce, kdy lidé tráví většinu dne ve vytopených místnostech, jsou pro přenos virů ideální. Suchý vnitřní vzduch vysušuje sliznice, a ty se tak stávají nebezpečným prostředím pro množení virů. Pokud se vytopeným místnostem nevyhnete, jako vhodná prevence poslouží grapefruit. Výtažek ze semen ráda doporučuji. Tento extrakt působí proti stovkám kmenů virů a bakterií. Navíc obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitu a čistí organizmus, takže pomáhají proti nachlazení a infekcím. Jelikož grepové kapky působí podobně jako antibiotikum, pomáhá grep nejen jako prevence virových a bakteriálních infekcí, ale také při jejich léčbě. „K vnitřnímu užití se hodí především tinktury, které pomáhají v boji proti nepřátelským virům, ale například i plísním.

Jste také velkou propagátorkou účinků hub. Jak ony souvisejí s naším zdravím?

Podobně jako grapefruit, i další pomocníky v boji proti nemocem známe z naší spíže. Typickým příkladem je pečárka neboli žampion. Jeho látky oceníme především při problémech s horními cestami dýchacími, ale i průduškami. Nejvíce prospěšných prvků se nachází v čerstvých plodnicích a jejich počet se skladováním i konzervací klesá. Nejlépe proto poslouží žampiony ve formě tinktury. Je to podobné jako antibiotikum na horní cesty dýchací. Pečárky ale nejsou jediné houby pro boj s chřipkou a nachlazením. Podobnou službu prokážou také japonské houbičky šitake, ty mají rovněž výrazné protivirové účinky.

Mnoho Čechů nedá dopustit na česnek, ten snad zažívá svoji renezanci. Také na něj spoléháte?

Česnek je skutečným pokladem. Je téměř univerzálním pomocníkem v péči o naši kondici. A to jak setý, ze kterého využíváme cibulku, tak medvědí, který nese svou sílu v listech. Jako pomocník proti šíření infekčních onemocnění se používal již ve starém Egyptě. Například z 560 známých kmenů Zlatého stafylokoka jich česnek 500 ničí.

Doslova módní se stala bazalka, naučili jsme se ji používat i v zimě...

Nejen v kuchyni, ale i v lékárničce poslouží bazalka. Ať ve formě tinktury, čajové směsi, nebo koupele – nezapře své antibakteriální účinky, úlevu při bolesti ani pomoc s vykaš­láváním.

Na jaké byliny byste ještě ráda upozor­nila?

Dobrou službu v prevenci i v akutním boji s nemocemi nám prokážou také rostliny, které známe spíš od našich babiček. Typickým příznakem je čertův kořen, znám také jako sibiřský ženšen, který se používá mimo jiné při doléčování infekčních chorob, slabosti a virových onemocněních. Čertův kořen působí jako adaptogen a harmonizátor, což znamená, že zvyšuje také obranyschopnost organizmu.

Ještě v listopadu kvetla na mnohých zahrádkách lichořeřišnice. I ta nám může prokázat dobré služby?

Dobrá imunita je základ pro boj organizmu s virovými a bakteriálními onemocněními. K jedněm z nejlepších antibakteriálních prostředků patří právě lichořeřišnice. Likviduje v organizmu streptokoky, stafylokoky a další druhy bakterií, hlavně na dýchacích a močových cestách.

V dávných herbářích se popisuje účinek vrby, černého bezu a jiných rostlin. Spoléháte na ně také?

Zpracované pupeny vrby v gemmoterapeutikum jsou vynikajícím prostředkem proti virům, ale také pomáhají již při vzniklé viróze a snižují i vysoké teploty. O černém bezu bylo známé přísloví „Před bezem klekni“. Ke zlepšení stavu organizmu se odedávna využívalo několik částí bezu. Čaj z květů je vynikajícím prostředkem na nemoci z prochladnutí, ničí bakterie, čistí zahleněné průdušky, plody zlepšují nervové problémy, ale pupen nám může pomoci s likvidací virů a bakterií.

A co méně známé bylinky, které se vyskytují daleko za našimi hranicemi?

Také je u nás celá řada cizokrajných bylinných prostředků, které se vyznačují antivirovými a antibakteriálními účinky. Tradiční Čínská medicína využívá andrographis – měkýn latnatý, který se vyznačuje silným antibakteriálním a antivirovým působením. Vilkakora – kočičí dráp pochází z amazonských pralesů a má hodně druhů příznivých působení na lidský organizmus. Jedním z nich je také protivirové a protizánětlivé působení.
K nejvýznamnějším bylinám v tradičním čínském léčitelství patří zlatice. Její hlavní léčivé účinky jsou antiseptické a protizánětlivé. Každá tato rostlina působí likvidačně na určitý druh virů, a proto je nejlépe zhotovit směs z těch nejúčinnějších.

připravila Eva Brixi