tom11 copy copyIng. Milena TomšíkováAktivní roli v pracovním procesu, a přitom maminku na plný úvazek... Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA, stihne obojí. Představíme vám ji jako naprostou odbornici v segmentu oken a dveří, manažerku srdcařku:

 

Máte naprostou pravdu. Jarní stavební sezona je z hlediska zájmu o nová okna obvykle silnější a také delší než podzim. Pokud ale chce majitel domu namontovat okna do novostavby nebo vyměnit stará okna dříve, než přijdou podzimní plískanice, je třeba začít okna řešit zavčas.

Na druhé straně – někdy nastávají nepřed­vídatelné okolnosti a přichází nečekané příležitosti, které je potřeba řešit rychle. V jakém časovém horizontu dokážete zákazníka uspokojit, pokud se na vás obrátí koncem června a rád by měl nová okna namontovaná koncem srpna?

Vše vyrábíme na zakázku, od podpisu smlouvy a úhrady zálohy je průměrná doba do montáže oken asi pět týdnů. Přesná doba závisí na tom, jaké prvky jsou objednány. V případě speciálních a atypických oken a dveří může být doba i o dva týdny delší, například zasklení objednáváme na míru každého okna přímo ze sklárny. Nicméně náš zákazník již ve fázi nezávazné nabídky ví, za jak dlouho mu budeme moci okna montovat. Obvykle však trvá dva až tři týdny, než zákazník zareaguje na nabídku a než se rozhodne. Takže pokud byste chtěli mít okna namontovaná na konci srpna, neměli byste s oslovením výrobce oken příliš otálet, ideálně to udělat ještě před hlavní sezonou dovolených.

Bez odborného poradenství se patrně už neobejdeme. Co je rozhodující pro výběr oken?

Osobně jako zásadní věc vidím správně řešenou konstrukci oken, aby navržený systém bezpečně a spolehlivě dlouhodobě fungoval. Nová okna bychom měli vidět ze tří úhlů pohledu. Na jedné straně stojí technické požadavky především na tepelnou izolaci a konstrukci, které jsou dané typem stavby. Například drevohlinikova okna VEKRA Alu Design obyv.pokoj foto zdroj VEKAsolární benefity u pasivních domů často řešíme přímo s projektanty. Druhou část tvoří užitné vlastnosti oken, a to v jakých podmínkách budou sloužit. Ty definuje zákazník a patří sem zejména zvýšená bezpečnost, ochrana dětí, útlum venkovního hluku, ochrana před přehříváním interiéru a podobné záležitosti. Třetí a neméně důležitou částí je design, který je zcela v rukou klienta a případně jeho architekta.

Nezapomněla jste zmínit materiál, ze kterého jsou okna vyrobena?

Každý materiál má své výhody a nevýhody, ale z hlediska tepelné izolace a užitných vlastností jsou moderní okna srovnatelná a je v podstatě celkem jedno, zda jsou z plastu, dřeva, hliníku, nebo dřevohliníku. Jakému materiálu dá klient přednost, záleží na jeho vkusu a preferencích, a samozřejmě také na jeho finančních možnostech.

Na okna se v minulosti moc nedbalo, měla svou funkci, a to stačilo. Dnes jsou významným designovým prvkem, a mají-li lahodit oku a spoluvytvářet příjemné prostředí, dá to trochu přemýšlení nad jejich volbou. Jaké je zásadní pravidlo?

Stále platí, že okna jsou oči domu, „mrknou“ a hned víte, jestli vás dům zaujal, nebo ne. Když dům osadíte například barevně zajímavými okny, stavba dokáže doslova rozkvést. Asi bych nehledala nějaká pravidla ve výběru... spíše vidíme určité trendy v barevnosti, používání posuvných systémů či rostoucí oblibě velkých prosklených ploch. Na druhé straně zejména u novostaveb klesá obliba dělení oken různými příčkami a je i ústup obloukových či tvarovaných oken. Z pohledu materiálů vidíme rok od roku rostoucí podíl dřevěných, a zejména dřevohliníkových oken, u kterých díky hliníkovému opláštění odpadá nutnost pečovat o povrchovou úpravu dřeva. U vysloveně moderních novostaveb s velkými prosklenými plochami pak jasně vedou hliníkové systémy.

Jak je tomu u vchodových dveří, i tam jsou patrné trendy?

Tam záleží na designu ještě více než u oken. Dnes neřešíme jen samostatné vchodové dveře, ale přímo celé vstupní portály. Velmi časté jsou totiž kombinace vchodových dveří s bočními světlíky a nadsvětlíky v ornamentálním zasklení. Takový vstupní portál nejen krásně prosvětlí zádveří, ale je to drevohlinikova okna VEKRA ALu Design foto zdroj VEKAzároveň výborná příležitost, aby si žena mohla vyšperkovat bránu do svého domu podle vlastního vkusu. U dřevěných dveří můžeme navíc udělat design i podle vlastního návrhu klienta. Z pohledu trendů u nových rodinných domů je třeba zmínit i celkem ryze mužskou záležitost, a to stále oblíbenější elektrické zámky, které umožňují ovládání otiskem prstu, čipem nebo telefonem.

Co ukazují vaše zkušenosti – více o barvách a tvarech přemýšlejí ženy, nebo muži? A nač se ptá běžný zákazník?

Naši klienti řeší zejména tepelnou izolaci, bezpečnost dětí, ochranu proti vloupání, útlum hluku a další užitné vlastnosti. Ženy samozřejmě většinou rozhodují o barevnosti a designu, ale záleží na tom, zda jde o novostavbu, nebo rekonstrukci. U novostaveb bývá výběr pečlivější a požadavky náročnější, proto musí být naše nabídka velmi široká.

Hovořila jste o trendech. Jaký je oblíbený design a barva oken?

V portfoliu máme jak klasické hranaté, tak i oblé profily, a nesmí chybět ani designové varianty se skrytým křídlem u dřevohliníkových oken.
Klientky jsou někdy překvapené, že si mohou zvolit i různě barevná okna z interiéru a exteriéru. Ženy s jasnou představou o svém budoucím domově volí u dřevohliníkových oken i speciální interiérové olejové barvy, které pak umožňují ladění do stylu Provance nebo vintage. V moderním interiéru s čistými liniemi výborně působí například dřevěná nebo dřevohliníková okna jen s transparentním lakem, který zdůrazní krásu přírodního dřeva. Obecně doslova „letí“ šedá okna. U novostaveb dnes vyrábíme většinou právě šedá okna, a to ve všech materiálech.

Nabízíte profesionální servis, včetně zaměření a projektů. To znamená, že si vyberu a pak se už o nic nestarám? Okny i dveřmi dům vybavíte sami na klíč?

Ano, je to tak. Na základě osobní konzultace a přesného zaměření všech otvorů připravíme projekt na míru, to se týká rekonstrukcí i novostaveb. Po podpisu smlouvy pak zajistíme kompletní služby od výroby přes vybourání a likvidaci starých oken po montáž a ošetření připojovací spáry u nových oken, zednické zapravení, montáž doplňků a stínění. Pokud je při montáži potřeba speciální technika pro manipulaci s těžkými prvky, i to zajišťujeme my.

Dnes se asi i okna vybírají spíše na internetu...

S výběrem po internetu bych nesouhlasila... Většina stavebníků novostaveb, i ti, kdo se chystají k náročnější rekonstrukci, se ve fázi rozhodování scházejí s našimi konzultanty ve velkých regionálních showroomech. Máme jich nyní v České republice již jedenáct. Tam mají možnost si vše prohlédnout, osahat a vyzkoušet. To platí zejména u velkých posuvných a skládacích systémů, protože v nabídce jsou různé typy řešení a ovládání. Často jsou lidé překvapeni, jaké doplňky, venkovní a vnitřní stínění nebo typy sítí proti hmyzu si mohou pořídit. I pro nás je důležité, aby zákazník dobře znal možnosti a co od nabízeného řešení může očekávat. Když si vše osahá a vyzkouší, sám nejlépe posoudí, co mu zajistí kvalitní a komfortní bydlení.

Co musí okna či dveře splňovat z hlediska kvality, úspor energií, praktičnosti či velikosti a vzhledu?

Tepelně izolační vlastnosti jasně definuje norma. Ta klade zvýšené nároky zejména na materiály pro nízkoenergetické a pasivní domy. Parametry z hlediska bezpečnosti, ochrany proti hluku, dalších doplňků a služeb definuje klient a náš konzultant by mu měl doporučit optimální řešení, tak aby výsledkem byl maximální komfort. Kvalita oken a dveří je kategorie sama pro sebe a záleží na důvěře zákazníka k dodavateli. Ti, kdo si myslí, že všechna okna jsou stejná, se velice mýlí, kvalita je totiž skryta hlavně uvnitř a pro laika není snadné ji poznat. Neplatí to jen u hodně diskutovaných plastových profilů, ale týká se to stejně i kvality dřeviny a zpracování povrchové úpravy dřevěných oken. Vždy je dobré, aby zákazník věděl, kdo a kde jeho okna vyrobí, oprávněným požadavkem je i návštěva výrobního závodu. Může se to hodit v budoucnu, okna by totiž měla vydržet spolehlivě fungovat desítky let.

Není problém vyrobit atypické rozměry oken a dveří?

Každý materiál a profilový systém má stanovené limitní rozměry a možnosti výroby oken různých tvarů. Obecně platí, že největší prosklené systémy lze vyrobit z hliníku. Největší variabilitu tvarů umožňují dřevěné profily. U plastových oken zejména v barevném provedení je dobré vědět, že na letním slunci se profil zahřeje a špatně vyztužené rámy se mohou kroutit, proto je zásadní věřit dodavateli a sázet na kvalitu.

Bývá těžké zájemci vysvětlit, že jsou jeho požadavky nesmyslné a že by měl svůj názor přehodnotit?

V okenářství platí, že vyrobit lze prakticky cokoliv, ale ne všechno bude dlouho a bezpečně fungovat. Pokud se nedaří vysvětlit zákazníkovi technická omezení, pak prostě zakázku odmítneme. Důležitější je pro nás dlouhodobá spokojenost zákazníka. Není nic horšího, než když se nemůžete postavit za svou práci. Nejsou například ojedinělé případy, kdy výrobce povolí, aby si zákazník prosadil výrobu příliš úzkého a vysokého posuvného portálu. Ale klient je po namontování zklamán, že se křídlo v rámu trochu divně viklá. My v takovém případě vůbec nepovolíme výrobu a automaticky nabídneme alternativní řešení.

Daří se vám po uzavření dveří své kanceláře věnovat své myšlenky jen rodině, odpočinku či svým koníčkům?

I když se snažím vypínat, ne vždy je to možné. Důležité pro mě je, že mám kolem sebe výborný tým kolegů, kteří mne dokážou v případě potřeby zastoupit. Víte, v naší branži pracují hodně „srdcaři“ a okny žijeme doslova pořád. Ostatně já jsem ve VEKŘE začínala brigádně již jako studentka vysoké školy. Díky elektronickým vnitrofiremním systémům mám práci vlastně stále v mobilu a iPadu, takže úplně mimo jsem opravdu jen zřídka. Jsem ráda, když za sebou člověk vidí kus dobré práce.

Ostatně jaká pravidla jste zvolila k tomu, abyste zvládala svůj manažerský post, roli maminky, manželky či příjemné společnice? Jde to vůbec?

Je to náročné, to ví každá pracující maminka. Naše dvě holčičky jsou navíc ve věku, kdy nás hodně potřebují. Ale na druhou stranu určitý zaběhnutý domácí řád, pomoc manžela, výpomoc babiček i pochopení vedení naší firmy mi pomáhá náročné období života zvládat. Ostatně pracovala jsem i při mateřské dovolené, kde mne dokonce můj manžel dobrovolně na půl roku vystřídal. Velice si vážím toho, že můj muž má velké pochopení pro mou práci.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi