editbphoto 4441Jana KolrusováNevěřila jsem vlastním očím. Až v poslední prezentační místnosti pražského Senátu, kde se loni v říjnu vyhodnocovaly výrobky přihlášené do soutěže Česká chuťovka, měla mezi uzenáři a pekaři stůl s ochutnávkou jednoho malého zázraku Jana Kolrusová. Do malých kelímků nalévala „kávu“, již vyrábí pod ochrannou známkou Dandelion Root. Ale neobyčejnou. Ona to vlastně není káva, ale kávovina. Z praženého a mletého pampeliškového kořene. Musela jsem ochutnat. Byl to zážitek. Nápad, který chutnal. Poklad pro zažívání. Přišla jsem za ní podruhé a vyptávala jsem se. A slíbila, že se s dalšími otázkami brzy ozvu:

Do loňského ročníku soutěže Česká chuťovka jste přihlásila kávovinu z kořene pampelišky. Proč jste zkusila právě tuto rostlinku?

Zpracovávání pampelišky je mojí hlavní myšlenkou. A je to vlastně můj první výrobek, s kterým jsem vstoupila mezi české zákazníky. Cesta jeho přípravy byla zdlouhavá, a jak to ve většině u jedinečných výrobků bývá, tak i trnitá. Rok jsem zkoušela, byl to pokus omyl, jak tuto bylinku upražit, aby chutnala a měla zachovány své léčivé látky. Mockrát jsem to chtěla vzdát, ale vnitřně jsem cítila takovou zvláštní sílu, že jsem nakonec vydržela. Jezdila jsem po pražírnách kávy v celé České republice, hledala inspiraci a možnosti, jak pampeliškový kořen správně upražit. Dost často jsem slýchala od technologů: Proč raději nepražíte kávu? Proč si takto komplikujete život? Vždy jsem se jen usmála a odpověděla: Protože já chci pražit něco, co ještě nikdo neumí. A podařilo se to. Výrobek jsem uvedla na trh v létě v roce 2017 jako bezpečnou potravinu schválenou Státním zemědělským ústavem v Praze. No a loni jsem kávovinu zkusila představit na České chuťovce.

DSC 1137Myslím, že mnoho lidí bylo nadšeno, patřím mezi ně...

Kvalita výrobku a jeho garance ve všech ohledech je pro mě prioritou. Moje původní profese je specialista na kontrolu a bezpečnost potravinářských výrobků a kosmetiky. Kontrola jejich kvality od vstupních surovin, výrobního procesu až po zabalení a zaslání zákazníkovi mě provázela dříve každý den. Vedla jsem mikrobiologickou laboratoř a působila jako nezávislý auditor. Moje měřítka na kvalitu jsou tedy hodně přísná. Tím více mne potěšil zájem všech, i ve jmenované soutěži.

Zabýváte se také zdravou výživou, k níž má pampeliška velmi blízko, a nejen vy ji už nazýváte superpotravinou. Uchovává si i pražený pampeliškový kořen některé látky, jež zdraví prospívají?

Jsem přesvědčena o tom, že nejvíce našemu organizmu prospívají potraviny z oblasti, která je pro nás přirozená. A naše tělo je připraveno z těchto potravin, bylin, přijímat a vstřebávat všechny živiny, co nám mohou nabídnout. Technologie, kterou jsem pečlivě vybírala pro pražení kořene pampelišky, je šetrná, taková, aby si právě prospěšné látky uchovala co v největším množství.

Čím vám pampeliška učarovala?

Pampeliška mě uchvátila nejen svým krásným vzhledem, ale hlavně širokým rozsahem prospěšných látek pro naše tělo. Již sedmým rokem vedu poradnu v oblasti výživy pro dospělé, děti i sportovce. Moje specializace je hlavně pacienti s diabetem a metabolickým syndromem. Dva roky spolupracuji s EUC Klinikou v Přelouči, kde mám poradnu pro pacienty s různými onemocněními. Nepoužívám při jejich léčbě žádné přípravky. Upravujeme stravu, přidáváme pobyt dle jejich zdravotních možností. Často jsem přemýšlela: A co když se zeptají na doplňky stravy? Chtěla jsem jim nabídnout českou bylinku, která bude tím nejlepší řešením. A výsledek úvah byl nakonec jasný: pampeliška. Její přesný název je Smetánka lékařská. Takže i z názvu měla moje sympatie. Krásná žlutá kytka s pozitivní energii a velkými blahodárnými účinky pro tělo. Její přínos je při diabetu, zvýšeném cholesterolu, jaterních onemocněních, onemocnění střev, vysokém krevním tlaku, při otocích a problémech s lymfou nepopiratelný.

45345780 606720526412844 1321533304943411200 nMáte vlastní pampelišková pole? Nebo jinak – odkud surovinu berete?

Vlastní pole je mým plánem v horizontu dvou až tří let. Zatím jsem odkázána na vlastní sběr a pomoc přátel, kteří podporují moji myšlenku a pomáhají mi dostat pampelišku – Smetánku lékařskou zpět do podvědomí českému člověku. Zájem je velký a vlastní kapacita je nízká. Proto spolupracuji i s českými prodejci bylin. V budoucnu bych ráda vytvořila spolupráci s našimi zákazníky a začala od nich pampelišku vykupovat. Je úžasné, když si povídáte na různých prezentačních akcích, kolik lidí zná účinky pampelišky. Dokonce mají louky u lesů, kde je jí spousta. Tato česká bylinka si zaslouží svůj návrat do našeho životního stylu.
Ráda bych otevřela spolupráci se základními školami a obnovila sběr bylin. Pamatuji si, že jako dívka jsem bylinky přes prázdniny sbírala. Přišlo mi to velmi úžasné jako komunikace s přírodou. Je nejvyšší čas to začít znovu učit naše děti, aby věděly, jak ty bylinky vypadají, na co se používají, a přemýšlely o soužití s přírodou. V obchodech koupíte čaje připravené bez práce, ale to nemá žádný výchovný dopad.

Zmínila jste slovíčko čaje. Jeden nabízíte a základem jsou sušené pampeliškové listy. Jaký je zájem veřejnosti?

Bylinkám se nyní dostává velké pozornosti, nejen jako součásti prevence, ale slouží i jako podpora léčby různých onemocnění nebo detoxikace organizmu. A čaj, který nabízím, je určen pro detoxikaci. Detoxikační účinky pampelišky míří hlavně na játra a jsou velmi známé již z dob našich babiček. Mohu, myslím, zmínit i blahodárné účinky pro lymfatickou soustavu, cholesterol, krevní cukr a také jako prebiotikum pro střeva. Zákazníky velmi překvapuje lahodná chuť tohoto čaje, protože pampeliška je jinak velmi hořká bylinka.

Chystáte pro letošní rok nějakou novinku z úžasné rostliny?

Jedna z nich bude mít premiéru ještě v únoru. Chystám unikátní výrobek pro velmi významnou českou módní návrhářku k oslavě jejích narozenin. Půjde o specifický produkt, který bude obsahovat macerovaný pražený kořen pampelišky.

Takže nápady v nečekaných obměnách spatří brzy světlo světa...

Ano, protože novinek připravuji hned několik. A sama jsem zvědavá, co jim řekne široká veřejnost. V roce 2018 získala naše „káva“ mimo ocenění Dětská chuťovka i ocenění Regionální potravina. Díky tomuto se dostávám na prezentační prodejní akce po celé České republice a mám možnost se setkat s dalšími výrobci v regionech. Já těmto výrobcům říkám srdcaři, protože jejich dobroty vznikají s láskou a úctou k přírodě. A letošní nové produkty, které chci uvést na trh, budou realizovány právě ve spolupráci s nimi.
Mojí myšlenkou je tedy nyní vytvořit jedinečné české výrobky z českých surovin a jen českými lidmi. Některé se budou ucházet také o cenu Česká chuťovka 2019. Myslím, že letošní rok bude pro mě velmi zajímavý, protože prostor pro obohacení nabídky sortimentu potravin určitě stále je.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi