uher.jpgPetr UherPříležitostí, které činí ženy dnes šťastnými, je nekonečná řada. Patří k nim také seberealizace, vytoužená profese, kariéra, možnost podnikat, hledat své místo na slunci. Často je toto období provázeno otázkami: mít děti, nebo ne? Jestli ano, kdy? Mateřské povinnosti se stále více odkládají, na děti není kdy. Ne každá žena si to včas uvědomí. Nastanou-li zdravotní problémy, hledá pomoc. Může ji nalézt například na klinice FertiCare Prague, která se zabývá reprodukční medicínou a gynekologií. Založil ji a vede proslulý specialista v oboru MUDr. Petr Uher, Ph.D. Jemu patřily i naše otázky:

Trendem současnosti je mateřství ve stále pozdějším věku. Ženy budují kariéru, profesi obětují takřka vše. Z hlediska možností lidského organizmu to ale asi není ideální. Jaký na to máte názor?

Ano, vyspělá industriální demokratická společnost nabízí mladým lidem ve srovnání třeba se situací v bývalém komunistickém Československu neuvěřitelné možnosti uplatnění. Mladé ženy mohou rozvíjet své sebeuplatnění jak ve studiu a budování kariéry, tak také cestovat nebo rozvíjet své koníčky. Na pomyšlení mít rodinu jim nezbývá čas. Ten ale neustále plyne a kolem 35. roku věku, kdy tyto touhy někdy vznikají, už to nemusí být s otěhotněním tak jednoduché.

Jste špičkový odborník, který pomáhá tam, kde si příroda neumí poradit. Nač sázíte?

Sázím na individuální přístup ke každému páru. Na základě podrobných vstupních informací umíme ušít terapii na míru. Zkušenost a pokrok nás dovedly k tomu, že nemusíme tápat, ale můžeme si ověřit konkrétní požadavky každé ženy i muže, které léčíme.

IMG 9047Nechtěli bychom toho po vědě a technologiích až příliš?

V našem oboru je více než jinde vidět, že příroda hraje prim. Ani věda a technika neumějí zázraky, přesto se nakonec podaří porodit dítě okolo 50 % klientek. Na druhou stranu vědecký a technologický progres předvádí v reprodukční medicíně opravdu výraznou dynamiku. Před několika málo lety bylo procento porodů po asistované reprodukci v řádu jednotek. Dnes nejenže se rodí více dětí, ale můžeme u nich navíc vyloučit dědičná onemocnění, můžeme použít zdravé vajíčko dárkyně pro ženu, která již žádné neprodukuje, můžeme přenášet obrazy vývoje embrya z laboratoře přímo klientovi... a vývoj zdaleka nekončí.

Ne nadarmo se říká, že slovo léčí. Máte čas popovídat si s pacientkami, vyslechnout je, otevřít jejich duši? A slovem pohladit, dodat odvahu, optimizmus?

Ke každému páru se nejenom já, ale každý člen našeho týmu, snažíme přistupovat s citem, který si intimita naší léčby vyžaduje. Za svoji dlouhou přes 30 let trvající praxi již vím, jak někdy velice hluboko může psychika blokovat určité hormonální pochody a řízení organizmu. Těmito otázkami se zabýváme, nejenom v době terapie a její přípravy, ale i po úspěšném otěhotnění a porodu. K tomuto tématu jsme právě podpořili vydání knihy v několika jazycích, která se zabývá způsoby, jak vhodně a zábavně sdělit dítěti formu jeho početí.

Reprodukční medicína je specializace, jíž jste věnoval kus života. Založil jste a vlastníte kliniku, mnohé klientky jí vděčí za své štěstí. Podnikáte v oboru, který má smysl. Cítíte se více jako podnikatel, manažer, nebo lékař?

Stále se cítím v prvé řadě jako lékař. Tato činnost mne nejvíce uspokojuje, naplňuje, a mohu říci, že i nabíjí energií pro činnosti ostatní. Jako mladý lékař jsem odešel do Rakouska, kde jsem si uvědomil, že být dobrým a zkušeným lékařem je jen vstupenka jak se v medicíně uplatnit. Lékař se také bohužel musí zajímat o celkové dění ve zdravotnictví o jeho řízení a financování. Vytvořit něco více než vlastní praxi je už podnikání, které má své úspěchy, ale také spousty problémů. Musím si tedy najít čas i na tuto pro mne již méně oblíbenou činnost.

IMG 9062A co byste vytíženým ženám, které složitě v pozdějším věku hledají harmonii profesního a rodinného života, rád připomenul?

Myslím, že už ženám v tomto věku nemohu nic připomínat. Snad jen, jestliže mají mateřství někde plánováno, aby tedy s tímto rozhodnutím neotálely. Po 37. roce věku se opravdu možnost otěhotnět geometricky zhoršuje. Ženám, které se otěhotnět snaží a nějak to vázne, bych doporučil neotálet s odbornou radou a konzultací v centru asistované reprodukce.

Myslíte si, že odkládání mateřství na pozdější dobu je, viděno v sociálním kontextu dneška a životního stylu, přirozené? Změní se to někdy?

Bohužel tento socioekonomický důvod odkládání mateřství je souhlasný s vývojem naší spotřební společnosti. Jestliže se společnost v tomto směru bude dále vyvíjet, což asi bude, tak tento trend bude pokračovat. Jestliže se dnes rodí kolem 5 % dětí pomocí asistované reprodukce, tak předpokládám, že toto číslo bude stoupat.

Jak hledat kompromisy mezi touhou být jednou z nejlepších manažerek nebo majitelek firmy, ale zároveň skvělou mámou tří dětí? Odpovědi bývají příliš složité...

Být mámou i tátou je určitě zodpovědnost na celý život, vždy vyžadující kompromisy. Domnívám se ale, že dnešní společnost umožňuje spojení těchto různorodých rolí v daleko lepší míře než v minulosti. Člověk se samozřejmě na rodičovské povinnosti musí cítit připravený a my můžeme pomoci v těch případech, kde tato jistota převládne až ve vyšším věku.

uher petr celek

Co lze vyčíst z příběhů žen, které jste léčil?

Touha, nejistota, optimizmus i beznaděj... Léčil jsem pár, který potřeboval asistenci k narození již desátého dítěte, ale měl jsem také mnoho konzultací, po kterých jsem naprosto zdravý pár poslal domů, aby otěhotnění proběhlo přirozeně a ono to opravdu většinou vyšlo.

Jakou péči vaše klinika dnes nabízí? A jaké zázraky umíte?

Nabízíme rozhodně ty nejvyspělejší možnosti, které obor reprodukční medicíny poskytuje. Zázraky neumíme, dovedeme ale cílit terapii dle individuálních potřeb každého páru, poskytnout jen to, co je třeba.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi