08MDDr. Kateřina PetrůZubní lékař, ač se to na první pohled možná nemusí jevit jasně, má neskutečné znalosti anatomie lidské tváře. Na to vsadili i na ortodontické klinice Svět rovnátek. Mimo rovnátek se snaží lidem dopomoci k pěstěnému vzhledu i dalšími službami. Na starost je má MDDr. Kateřina Petrů, která nám o obličejové estetické medicíně prozradila v rozhovoru více.

Co vás jako zubní lékařku vedlo k obličejové estetické medicíně?

Vždy mne přitahoval svět krásy. Nejspíš také proto, že pocházím z umělecké rodiny. Již během studií jsem se soustředila na možnosti, jimiž lze vylepšit estetiku obličeje. Jsou pro mne nádhernou příležitostí tvořit harmonii a svým způsobem otevírat lidem nové horizonty vnímání sebe sama. Zubní lékaři mají tu výhodu, že se obličeji věnují v rámci studijního plánu ze všech lékařských oborů nejdetailněji. A to je z mého pohledu zcela ideální předpoklad pro vykonávání esteticky korektivních zásahů, jež mají za cíl podtrhnout půvab anebo předejít nežádoucím změnám, které jsou přirozeně spojené s procesem stárnutí. Tyto dvě oblasti jsem propojila a díky příležitosti, která se mi naskytla ve Světě rovnátek, je mohu sdílet s našimi pacienty a klienty.

IMG 5972Proč se ve Světě rovnátek, který je primárně klinikou ortodontickou, věnujete právě obličejové estetice v tak širokém rozpětí?

Daniele Mastracci, ředitel kliniky Svět rovnátek, je kosmopolitní člověk s citem pro to, co lidé budou potřebovat. V zahraničí se setkal s obrovským zájmem veřejnosti o rozličné estetické úpravy vzhledu. Je vizionář a věci vidí v širších souvislostech. Léčba rovnátky, která je v dospělosti nejčastěji vyhledávána jako způsob, jak vylepšit svůj vzhled, se s obličejovou estetikou ideálně snoubí. Naší specializací je navíc tzv. Facial Driven Orthodontics, která se snaží pracovat nejen na krásném úsměvu, ale také celkové harmonii obličeje. Ve chvíli, kdy pacienti investují do korekce chrupu rovnátky, obvykle nad svým vzhledem celkově více přemýšlejí. Mnozí z nich posléze vyhledávají specialisty, kteří by se o jejich půvab postarali i z dalších stránek. A tak se začala rozvíjet naše spolupráce, která je v České republice, dalo by se tvrdit, unikátní. Klientů přibývá a Češi o sebe začínají dbát stále více, z čehož mám obrovskou radost.

Pro koho jsou vaše estetické služby určeny? Existuje zde nějaké omezení?

Naše estetické služby jsou určené pro nejširší veřejnost. Tyto zákroky nemají téměř žádná omezení. Mohou je podstoupit lidé od 18 či 20 let. A nemusí se toho bát ani v sedmdesáti. Doporučila bych využívat estetickou obličejovou medicínu z preventivního hlediska. Čím dříve klient či klientka začnou, tím lépe. Dá se tak předejít například předčasnému vzniku mimických vrásek. Máme díky technologiím, nejmodernějším materiálům i postupům takřka neomezené možnosti, jak zvětšit rty, vyhladit kruhy pod očima, vyplnit a zjemnit vrásky, umíme navrátit tváři mladistvost, vypnout kontury, zkorigovat proporční asymetrie (např. brady), a dokonce si dokážeme poradit s nežádoucím podbradkem. Na rozdíl od plastické chirurgie naše služby poněkud méně zatěžují organizmus. Žádné operace, žádná narkóza. Klient přijde, stráví u nás několik chvil a odchází. V některých případech se nemusí vůbec omezovat, v jiných musí dodržet určitá režimová opatření – například dva týdny nosit kompresní masku.

Na co vše by měli klienti dbát, aby si půvab udrželi po zákroku ve Světě rovnátek co nejdéle?

Například výplně kyselinou hyaluronovou vydrží v závislosti na metabolizmu klientky či klienta přibližně rok. Poté by se aplikace měla opakovat. Trvalost zákroku je velmi individuální. Velkou roli většinou hraje životospráva. Dostatek spánku, vyvážený jídelníček, pobyt na čerstvém vzduchu, sport, co nejméně stresové zátěže – to vše se projeví na lidském vzhledu. Stejně tak bych doporučila pečovat o sebe kvalitními kosmetickými přípravky. Komplexní přístup vždy zaručí ty nejlepší výsledky.

Jaké jsou současné trendy v estetické obličejové medicíně?

Rozhodně jde o používání technologií, které nějakým způsobem umocňují přirozené regenerační procesy, resp. využíváme technologií preventivních. Například mezonitě se aplikují do podkoží a vytváří speciální síť, která iniciuje produkci kolagenových vláken. Nitě samy se plně vstřebají, kolagenová síť však přibližně rok přetrvá a je oporou pro vypnuté kontury tváře nebo ty partie, které je třeba zpevnit. Dále hojně využíváme kyselinu hyaluronovou, kterou obsahuje každá buňka našeho těla a je přirozeně metabolizována. Jde-li o to, co se lidem líbí, s jakými přáními nás vyhledávají, často jde o omlazení vzhledu, potlačení známek únavy nebo zkorigování asymetrie tváře. Důvody jsou různé. Někdy si naši klienti přejí upravit svou vizáž podle vzoru celebrit, inspirují se na sociálních sítích, bloggerkami, světovými i ruskými topmodelkami, které mají výrazné lícní kosti, úzké nosíky, velké oči, obličej tvaru srdíčka či obráceného trojúhelníku, jemnou pokožku, minimum vrásek, krásné plné rty. Rozhodně by ale lékař nikdy neměl slepě podlehnout trendu, aniž by zohledňoval jednotlivce, jeho unikátní proporce. Každému totiž sluší něco trochu jiného. Estetické zásahy vyžadují cit a umělecké oko. Dle mého názoru je totiž každý lékař zabývající se buď estetikou obličeje, anebo celého těla svým způsobem umělec. Raději začít pomalu, nechat si poradit a posléze pokračovat dál k vysněnému vzhledu. Pokud svou práci lékař odvede skutečně dobře, okolí nepozná, že se kráse jakkoli pomohlo. Klientky a klienti však rozdíl vždy vnímají a mne těší, že se o své dojmy a pocity se mnou dělí. Neumíte si představit, jakou změnu během zákroků na lidech vidím, a to i na jejich psychice. Cítí se mnohem sebevědoměji, spokojenější sami se sebou. A to je dobrý předpoklad pro úspěch v čemkoli.

ptala se Kateřina Šimková