dezoKouzlo Vánoc se nedá zaměnit. Z čeho se skládá? Třeba z kapky nostalgie, také ze vzpomínek, vůně jehličí, touhy udělat ostatním radost, nadělování dárků. Také bez cukroví se obejde jen málokterá domácnost. A milovníků sladkých hříchů přibývá. Je to znát i na vršících se objednávkách pražské cukrárny Dortydomu. Dokonce prý už v květnu přicházejí první dotazy od těch nejvěrnějších klientů, kteří si zvykli právě na „to své“. Zájem však projevují noví a noví zájemci. Jak moc to těší, mi naznačila v rozhovoru Mgr. Petra Dezortová, manažerka jmenované cukrárny:

Od jakého dne začínáte péct a kdy končíte?

Letos jsme zahájili 13. listopadu a končíme vždy poslední den tohoto měsíce. Prostě začátkem prosince musí být základní cukroví napečeno, aby se mohlo začít slepovat a kompletovat, a všichni si tak cukroví mohli vyzvednout včas, v relativním klidu, aby neměli pocit, že je vše až na poslední chvíli. Samozřejmě, když budou zákazníci objednávat i poté, neodmítneme je. Tím, že je to ryze ruční práce, kterou nelze zautomatizovat, chce to svůj čas. Celé dva týdny nedělá náš šestičlenný tým téměř nic jiného, než že peče jen a jen vánoční cukroví. Ale baví nás to.

obraüzek 5 1V jakých číslech se pohybujete?

Loni jsme napekli přes pět set kilogramů, tedy přesně pět metráků cukroví. Balíme po kilových krabičkách, byla jich tedy rovná pětistovka. V každé bývá 15–20 druhů.

Máte i pro letošek nějakou novinku?

Určitě ano. Zákazníci se rádi vracejí ke klasice, vždy podvědomě čekají i něco nového. Uvidíme, jak jsme jim letos padli do noty. Připravili jsme marcipánové rolády s rumovou náplní a zařadili jsme vylepšené pomerančové kokosové rohlíčky a také nabídneme tradiční vosí hnízda, která se po určité přestávce dostala znova do módy. Přidáme rovněž klasické ořechy, ale tentokrát z kakaového těsta.

Vyhledáváte či vytváříte další a další receptury?

I když se zdá, že je vánoční pečení založeno spíše na zažitých osvědčených chutích, které si oblíbily generace babiček a maminek, musím potvrdit, že o novinky je dost velký zájem. Takže vlastně stále vzorujeme, hledáme, čím sortiment obohatit. Nyní zkoušíme nové polevy, třeba čokoládovou s citronovou příchutí. Náš báječný tým cukrářů je pro každý nápad, pro každou zkušenost.

Jaké ingredience nejvíce používáte?

Základem vánočního cukroví je několik druhů těst, a ta lze připravit na nespočet způsobů. Tradičními přísadami jsou skořice a vanilka, rum, víno, marmelády, citronová a pomerančová kůra, ovocné šťávy. Pak také různé polevy, náplně...

Pro vánoční trh připravujete vždy i velké množství dortů. Letos také?

Ano, ani tentokrát nebudou, alespoň z pohledu zájmu zákazníků, Vánoce chudé. O dorty je obrovský zájem, ostatně máme otevřeno ještě i na Štědrý den a Silvestra dopoledne, aby ti, kdo je potřebují vyzvednout právě o tomto datu, měli možnost. Také firmy hodně objednávají pohoštění na své večírky a party. Zavážíme tedy jak dorty, tak vánoční cukroví, slané kanapky i ovocné koše. Zkrátka pohoštění na klíč. Oblíbené jsou i naše slané vánoční kmeny. Jsou to vlastně slané dorty ve tvaru kmene, tedy světlé či tmavé pečivo naplněné rozmanitými slanými pomazánkami, šunkovou, sýrovou, česnekovou, a patřičně nazdobené.

Silvestr už bývá klidnější?

Jak se to vezme. Zabýváme se zpravidla organizací velkých soukromých oslav, V.I.P. setkání, a to je poměrně časově náročné. Často se při takových akcích servíruje tzv. vyskakovací dort, tedy dort vskutku obřích rozměrů, třeba měří až 1,5 metru, z něhož se v okamžiku „O“ vynoří krásná modelka či jiná atraktivní krasavice. Takový dort vyrábíme jako jediní v republice a máme s ním velké úspěchy. Jak se konstruuje, to je naše tajemství.

Specializujete se na organizaci svateb, výzdobu a pohoštění. Už se někdo vdával a ženil o Vánocích?

Přesně na Štědrý den to nebylo, ale mezi svátky ano. Vzpomínám si na to dobře – svatba se nesla ve stylu bílého království, svatební dort byl laděný v zimních tónech, servírovaly se sladké košíčky s cukrovými vločkami, bělostné laskonky, jako výslužka bylo vánoční cukroví... Pořádali jsme také zlatou svatbu, a ta se odehrála přesně na Silvestra.

ptala se Eva Brixi

www.dorty-domu.cz