ferrero raffaello 2Milujeme sladké mámení. Rádi mlsáme. Příležitostí je dost. Každou chvilku někdo něco oslavuje a k takové příležitosti patří i parádní dort. Firma DortyDomu Dany a Petry Dezortových si poradí s každým přáním. Jejich dorty jsou jedno velké potěšení. Jsou plné nápadů a chutnají. Manažerky Mgr. Petry Dezortové jsem se zeptala:

Vaše cukrárna se stala vyhlášenou a letos v létě oslavila 25 let na českém, a svým způsobem i zahraničním trhu. Co tuto dráhu charakterizuje?

Už 25 let budování cukrárny s vlastní cukrářskou výrobou je opravdu dlouhá doba. Náš business odstartovala moje maminka Dana Dezortová, která založila firmu DortyDomu a od samého prvopočátku směřovala naše tehdejší cukrárny a výrobu k originalitě a výjimečnosti zákusků, a především zakázkových dortů. Maminka se rozvoji firmy věnovala každý den, kdy trávila hodiny v provozu a realizovala spolu s cukráři nejrůznější představy zákazníků. Já jsem odmala v cukrářské výrobě vyrůstala a sledovala, jak se podnikání posunuje stále dál a dál a čas od času jsem přiložila ruku k dílu a začala se tak učit všemu, co výroba cukrářských dobrot i marketingové vedení firmy obnášejí. A tak i přes velké nadšení pro vystudovanou profesi jsem se nakonec rozhodla v cukrařině pokračovat. A protože každý si časem najde „to své“, tak i já jsem se našla v návrzích a realizaci zakázkových, extravagantních a svatebních dortů a svou práci postupně rozšiřovala jak na českém, tak dnes již i zahraničním trhu. Těšíme se na každou další výzvu a námět zákazníků, kteří jsou vlastní náročností pro nás jakýmsi hnacím motorem. Čím originálnější a obtížnější zadání dortu, tím více nás práce baví!

foto spolecîneüOd klasické cukrařiny jste se tedy posunuli zejména k návrhům a výrobě dortů, hlavně těch hodně atypických, které už spíše spadají do kategorie špičkového designu, produkce a vysokým podílem uměleckých prvků.

Originalita zakázkových dortů a náročnost provedení jsou dnes již pro naše cukráře vlastní, a tedy učit se můžeme dále v oblasti uměleckého provedení dortů, které, jak říkáte, posouvá klasickou cukrařinu do umělecké fáze a samotné ztvárnění zakázkových tematických dortů dostává skutečnou podobu s prvky vlastní fantazie. Co si pod tím má člověk představit? Samozřejmě že dort! Například s vyobrazením reálných postav, ať již ve 3D provedení či jako kresbu, kterou naši umělečtí cukráři promítnou dle věrné podoby přímo na dort. A jelikož zastáváme stále krédo, aby vše bylo jedlé a chutné, těšíme se právě na reakce zákazníků, kteří ocení jak provedení dortu, tak i jeho náplň, kterou nejraději kombinujeme s čerstvým ovocem.

Na snímku zleva Petra a Dana Dezortovy

Jak vlastně vzniká takový dort? A jak se dostane na místo určení? Servírujete a krájíte ho také sami?

Ano i tomu se občas neubráníme... Podle náročnosti provedení dortu řešíme spolu se zákazníky i doručení, instalaci a samozřejmě následné krájení a servírování. Doručení je u nás již samozřejmostí pro jakýkoli dort, a dnes již i do zahraničí, kde jsme připraveni zakázku dohotovit v případě potřeby na místě. A doručujeme moc rádi, protože vidíme radost přítomných, často i oslavenců, pro které je dort připravený.

Proslavili jste se a o vaši práci je velký zájem. Kdo si u vás tyto překrásné dorty objednává a jaké typy preferují nejčastěji?

Těžko hledat nejčastější skupinu příznivců, jejich spektrum je opravdu široké. Někteří si přijdou jen posedět do cukrárny, ke kávě si dají tradiční větrník a pak například k narozeninové oslavě objednají harlekýn s pravou šlehačkou. Jiní si vyberou z naší vlastní nabídky více než 5000 dortů s nejrůznější tematikou na webových stránkách www.dortydomu.cz a další zákazníci přijdou do cukrárny a vymýšlejí spolu s námi naprosto originální provedení. A my dokážeme vyrobit jakýkoli dort!

Při příležitosti výročí firmy jste vylepšili interiér cukrárny v Praze podle svého vlastního návrhu a také jste obohatili sortiment zákusků, autorkou jste byla opět vy. Nad čím nyní přemýšlíte?

V srpnu proběhla v cukrárně DortyDomu na Praze 4 rekonstrukce, která byla sice náročná a trvala téměř celý měsíc, ale určitě to byl krok správným směrem. Dnes jsem především ráda, že se nový interiér líbí všem, kteří do cukrárny v Podolí chodí. Mezi tradičními zákusky z pravých surovin se opravdu objevily i novinky, které jsme vzorovali několik měsíců. Mezi nejoblíbenější patří dortíky Raffaello a Ferrero, které stojí za to ochutnat, i když jste stálým příznivcem klasiky. Pávě nyní připravujeme složení tradičního vánočního cukroví a spolu s maminkou diskutujeme, jak ještě exkluzivní kolekci vylepšit. Nejlepšími rádci jsou však přímo naši hosté, a tak již nyní může každý ke kávě v cukrárně DortyDomu ochutnat první výtvory, které v Podolí na zkoušku pečeme.

cukrárna DortyDomu
Jeremenkova 7, Praha 4-Podolí
www.dortydomu.cz